Cel puțin 40 de persoane și-au pierdut viața în urma inundațiilor devastatoare din Brazilia
Președintele brazilian Luiz Inacio Lula sa Silva a survolat zona unde inundațiile și alunecările de teren au făcut cel puțin 40 de victime.
„Este important să lucrăm împreună (…) Trebuie să ne rugăm pentru victime, dar şi să nu mai plouă ca să putem începe reconstrucţia”, a declarat şeful statului într-o conferinţă de presă, la scurt timp după zborul său cu elicopterul în zona dezastrului după ploile puternice de duminică. Institutul Național de Meteorologie a emis o alertă pentru ploi abundente care vor avea loc și zilele următoare.
La Sao Sebastiao, situat la 200 de km de Sao Paulo, 50 de case au fost măturate de o alunecare de teren.
În această localitate, 40 de persoane au fost declarate decedate.
„Aproximativ 40 de persoane încă nu au fost găsite”, a declarat pentru CNN Brazilia Michelle Cesar, şefa departamentului de pompieri din Sao Paulo.
Peste 1.730 de persoane au fost evacuate, iar 766 au rămas fără adăpost.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Codurile portocalii și galbene au lovit, seara trecută, în Hunedoara, Harghita și Maramureș. Vântul a luat acoperișuri, a spart geamuri, traficul a avut de suferit, iar circulația a fost închisă pe DN13C, între localitățile Bisericani și Morăreni din Harghita.
În Bistrița-Năsăud un drum a fost închis, iar două trenuri care circulau spre Sighetu Marmației și Vișeu de Jos au rămas blocate, după ce mai mulți copaci au acoperit șinele.
Citește și: Trenuri blocate în Maramureș după ce mai mulți copaci au căzut pe calea ferată
Și drumul spre Rodna și Măgura a fost închis, după ce mai multe porțiuni din asfalt au fost distruse.
Citeste si: Cine este Saif Ali Khan, actorul înjunghiat de un intrus în propria casă- radioimpuls.ro
Două case din Bontăineni, Maramureș, au rămas fără acoperiș, iar traficul pe DN13C a fost închis până dimineață. Acesta a fost redeschis, însă cu o restricție de circulație de 10km/h până la retragerea apei.
Pe fondul încălzirii temperaturii și al precipitațiilor abundente din ultima perioadă, începând din această dimineață, și pe parcursul zilei, mai multe formațiuni de gheață, de pe raurile Dornișoara, Tesna și Dorna, s-au pus în mișcare.
Astfel, s-au creat două zone cu pod de gheață și aglomerare de ghețuri, una în apropiere de Podul Alunului (pe raza UAT Vatra Dornei), iar a doua la confluența râurilor Tesna cu Dorna (pe raza UAT Coșna).