Tehnologia este din ce în ce mai mult folosită în domeniul medical, atât în fazele de diagnostic, stadialitatea bolii și obținerea de informații despre natura tumorii, cât și în faza de extirpare, astfel încât procedurile să fie cât mai exacte și recuperarea postoperatorie pentru pacient să fie cat mai ușoară.
"Tehnologia ne ajută considerabil. Posibilitățile de imagistică, care erau inaccesibile acum câțiva ani, sunt acum ușor de utilizat.
Înainte de a începe o intervenție chirurgicală sau un tratament, putem obține foarte multe informații despre boala existentă. Prin metode precum tomografia, RMN-ul sau ecografia endoscopică, putem evalua pancreasul într-un mod detaliat. Ecografia endoscopică oferă o vedere mai detaliată a pancreasului printr-un transductor de ultrasunete aflat la capătul unui endoscop.
Folosind acest ghidaj ecografic, putem preleva mostre din leziunile pancreasului, putem aspira lichidul din chisturi sau, dacă există o tumoră, putem lua mostre de țesut.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Numerologia lui 2025: Va fi singurul an pătrat perfect trăit de generația noastră. Cifra anului era considerată magică în antichitate- antena3.ro
Citeste si: Primăria din România care sfidează ordonanța „trenuleț”. Cu cât vrea să majoreze salariile bugetarilor. Explicații oficiale- stirileprotv.ro
Tehnici chirurgicale rafinate, precum chirurgia laparoscopică și chirurgia robotică, permit realizarea procedurilor cu mai puține daune asupra integrității țesutului pacientului", a declarat Prof. Dr. Koray Karabulut.
În cazul intervențiilor chirurgicale la creier, medicii recurg la cele mai sofisticate și avansate tehnologii, utilizând realitatea virtuala și inteligența artificială pentru a simula intervenția chirurgicală, astfel încât riscurile pentru pacient să fie minime.
"În timpul operațiilor pentru tumori cerebrale încercăm să integrăm toate sistemele oferite de tehnologia actuală.
În acest moment, utilizăm activ sistemele de realitate virtuală pentru a realiza simulări chirurgicale. Prin utilizarea ochelarilor de realitate virtuală și încărcarea datelor de imagistică pre-operatorie ale pacientului în programele de simulare, putem planifica virtual operația, simțindu-ne ca și cum am planifica o intervenție reală. În timpul operației sunt utilizate multe tehnologii. Sistemele de navigație, care au fost folosite de mult timp, au devenit mult mai utile datorită îmbunătățirii calității aduse de tehnologie", a subliniat Dr.
Cagri Canbolat.
Nu ratați "Apel la consilier", duminică, de la ora 10.30, la Kanal D, prezentată de Eva Pavel, consilierul care aduce cele mai inovatoare metode de tratament și noutățile din domeniul medical de la cei mai titrați specialiști din domeniul medical.