Deși anul abia a început, cărțile așteaptă să fie descoperite și puse la loc de cinste în bibliotecă. Lumea cărților este deopotrivă a celor mici și a celor mari. Imaginația nu are vârstă, însă, ea are un rol foarte important în perioada copilăriei. De aceea, cărțile care reușesc să stimuleze imaginația și să îmbrace o morală în veșminte fantastice sunt cărțile care vor avea un impact puternic asupra copiilor.
Psihologii Gabriela Maalouf și Adriana Mitu explorează un subiect extrem de sensibil: bullying-ul.
Acest fenomen a existat înainte să existe un termen care să-l desemneze. În anii recenți a devenit subiect de interes, deoarece s-a constatat că acest comportament tinde să devină din ce în ce mai crud și mai violent. Apariția rețelelor de socializare amplifică fenomenul, iar copiii, dintr-o nevoie prost redirecționată de atenție, săvârșesc acte de violență fizică sau psihică asupra altor copii pentru a-și exprima autoritatea și statutul în cadrul grupului.
Cărțile pentru copii care adresează subiecte sensibile din societate pot educa și îi pot oferi copilului o altă perspectivă asupra problemei, atunci când se întâlnește cu ea.
Bullyingul este un fenomen extrem de nociv. Autoarele cărții își propun să-i învețe pe copii ce înseamnă acest tip de comportament. Astfel, ei pot identifica mai bine diversele tipuri de agresiune, pot înțelege când este vorba despre o situație the bullying si pot comunica mai ușor unui adult.
Această carte face parte din acea categorie de cărți pentru copii care este în același timp antrenantă, distractivă, dar și extrem de utilă.
Aceeași Gabriela Maalouf abordează dezvoltarea emoțională a celor mici, prin intermediul unor povestiri fermecătoare. Ele sunt inspirate din viața de mamă și se bazează pe experiența de psiholog și trainer NLP (neurolingvistic programming).
Ce ar fi cărțile pentru copii fără ilustrații? "Mati și căpitanul Încredere" îi îndeamnă pe cei mici să se identifice cu puterile supranaturale ale super eroilor, prin intermediul unor ilustrații atractive.
Ei sunt îndemnați să-și învingă temerile și să aibă mai multă încredere în ei.
3. Micul Prinț
Cartea votată drept cea mai bună a secolului XX-lea în Franța, "Micul Prinț" este una dintre cele mai cunoscute și îndrăgite cărți pentru copii. O adevărată capodoperă a literaturii, această carte poate fi citită atât de adulți, cât și de copii.
Povestea unui băiețel care părăsește siguranța planetei sale și are parte o călătorie intergalactică extraordinară. El învață despre comportamentul adulților prin intermediul unor întâmplări.
Scrierea este un cumul de emoții, trăiri și sentimente, este o călătorie inițiatică.
4. Gandirea logică și orientarea în spațiu
Cartea este o combinație perfectă de activități educative și distractive în același timp. Jocul înseamnă cunoaștere. Copilul învață prin joc, iar această carte valorifică la maximum abilitatea copiilor de a reține prin asociere cu ceva distractiv. El va privi cu alți ochi activitatea de a învăța, căci ea nu mai este plictisitoare, ci devine distractivă.
De asemenea, copilul își va dezvolta gândirea logică și abilitatea de a rezolva probleme.