Cele mai bune filme din 2023- până la jumătatea anului

Lista realizată de criticii de film de la The Hollywood Reporter conține atât producții americane, cât și filme europene sau asiatice, atît drame și comedii, cât și animații sau documentare.

Citește și: Un mare actor de la Hollywood a murit într-un accident de motocicletă

Sunt incluse în topul provizoriu al anului 2023 nu doar filme "cuminți", de artă, ci și filme șocante, atât creații minimaliste, cât și producții cu efecte speciale.

Citește și: EXCLUSIV: Serialul Spy Master, dezvăluiri despre comunismul din România/ Adina Sădeanu: ”Povestea fugii lui Pacepa m-a fascinat din anii ’90”

În lista de mai jos nu sunt neapărat filme apărute în primele 6 luni din acest an, ci filme care și-au făcut apariția pe marile ecrane din SUA în 2023, chiar dacă unele au fost lansate anul trecut.

Cele mai bune filme apărute în 2023 - ce spun criticii de film de la Hollywood

Cele mai bune filme apărute în 2023 - ce spun criticii de film de la Hollywood

[Sursa foto: The Hollywood Reporter]

"After Love"

Filmul reprezintă debutul regizoral în lungmetraj al lui Aleem Khan. Comparat cu o piesă de muzică de cameră, "After Love" este pus în valoare de interpretarea principală excepțională a Joannei Scanlan. Actrița joacă rolul unei englezoaice care s-a convertit la islam prin căsătorie cu ani în urmă- doar pentru a descoperi, când soțul ei moare, că trăiește de fapt o viață dublă.

Este un studiu miraculos al durerii, al geloziei și, în cele din urmă, al compasiunii, toate executate cu foarte puțin dialog.

"Are You There God? It’s Me, Margaret."

Adaptarea lui Kelly Fremon Craig după romanul clasic Judy Blume despre o fată în pragul pubertății este fermecătoare, încântătoare și frumos jucată și pusă în evidență. Dar magia filmului provine din reanimarea respectuoasă a materialului sursă: filmul rămâne aproape de Margaret și de emoțiile ei, folosindu-le pentru a onora o narațiune deja solidă, extinzând totodată înțelegerea noastră despre lumea din jurul ei.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citește și: Au fost găsite rămășițe umane în zona montană în care a dispărut celebrul actor de 65 de ani

"De Humani Corporis Fabrica"

 Este un documentar de lungmetraj, deja controversat. Véréna Paravel și Lucien Castaing-Taylor ne duc adânc în lumea procedurilor medicale invazive din mai multe spitale pariziene, dar mai ales în interiorul corpului uman. Pentru cei care pot suporta acest lucru, această privire fascinantă asupra chirurgiei moderne este o experiență memorabilă, făcându-ne să ne gândim la propria umanitate în timp ce privim oamenii reduși doar la carne și sânge.

"Godland"

La sfârșitul secolului al XIX-lea, un tânăr preot călătorește din Danemarca în Islanda, unde misiunea sa este batjocorită de natură și de coruptibilitatea credinței sale. Filmul regizorului Hlynur Pálmason este descris ca o "epopee elementară fascinantă". Descrierea sugerează o sobrietate înfricoșătoare, dar există o arteră ciudată de umor ascuns care trece prin tot filmul, împreună cu o imprevizibilitate care te ține lipit de ecran.

Este o lucrare de o maiestate sumbră care exercită o atracție puternică, spun criticii americani de film.

"Other People's Children"

Al doilea film franțuzesc din lista THR. Superba actriță Virginie Efira este o profesoară de 40 de ani, a cărei legătură cu fiica mică a iubitului ei trezește dorințe materne neașteptate. Cel mai recent film al regizoarei Rebecca Zlotowski confirmă darul ei de a insera prospețime, farmec și inteligență în formula cinematografică. Are toate contururile dramei pariziene convenționale, dar se adâncește treptat în "ceva mult mai dur și mai înțelept".

"Palm Trees and Power Lines"

Este debutul regizoral al lui Jamie Dack și tratează relația dintre o fată de 17 ani și un bărbat cu vârsta de două ori mai mare decât ea. Privirile trecătoare, schimbările în limbajul corpului și tăcerile deliberate se reunesc pentru a forma o examinare tulburătoare a consimțământului și a "prădării". Actorii Lily McInerny și Jonathan Tucker evocă stânjenia îndrăzneață a oricărei relații amoroase aflate la început, fără a pierde din vedere natura terifiantă a acesteia. 

"Past Lives"

Film sud-coreean de debut al lui Celine Song. Ascunde o frumusețe multi-stratificată, iar criticii de film îi îndemna pe cinefili să-l vadă singuri și să experimenteze vraja captivantă greu de exprimat în cuvinte. Drama romantică melancolică o prezintă pe Greta Lee în trei momente diferite în timp, cu Teo Yoo și John Magaro ca bărbați ale căror soarte sunt legate de a ei pe două continente. Este un film care te îndeamnă să te întorci în propria ta viață, să te gândești la bifurcări și să te întrebi dacă un alt curs al ei ți-ar fi putut schimba identitatea.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

cele mai bune filme 2023

Stop cadru din "Past Lives"

"Rodeo"

Filmul are o distribuție formată, în mare parte, din neprofesioniști. Tânăra Julie Ledru joacă rolul unei motocicliste care își revendică locul întâi în frăția „rodeo-urilor” motorizate interzise. Cearta și agitația din suburbiile Parisului au fost descrise și în alte filme, însă niciodată prin ochii unui protagonist atât de "neclasificabil". Filmul regizoarei Lola Quivoron este o poveste de crimă, un studiu al personajului central și "un mister existențial, o sărbătoare și o plângere deopotrivă crudă și transcendentă". 

"Showing Up"

Colegiul de Artă și Meșteșuguri din Oregon, Portland oferă un cadru sublim pentru portretul atent, emoționant și neașteptat de amuzant realizat de regizoarea Kelly Reichardt despre o femeie (Michelle Williams) care face artă în timp ce navighează în vâltoarea exasperantă a problemelor cotidiene în afara studioului ei de garaj. Filmul demonstrează încă o dată că relațía de colaborare dintre Reichardt cu Williams se numără printre cele mai pline de satisfacții ale cinematografiei independente americane contemporane. 

"Spider-Man: Across the Spider-Verse"

Este al doilea capitol palpitant al seriei Spider-Verse, în care adolescentul Miles se confruntă cu noi provocări în multivers. Filmul de animație vibrează cu aceeași energie liberă ca și prima parte. Rezultatul este "o sărbătoare vizuală, cu o stratificare impresionantă de stiluri" și un erou în centrul său pentru care merită să rămâi fidel. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si