Cele mai delicioase prăjituri de post: 3 reţete inedite
Prăjituri de post, ideale mai ales pentru perioada Postului. Chiar dacă e post, asta nu înseamnă că nu poți pregăti pentru întreaga familie “ceva bun”.
Iată cele mai gustoase rețete de prăjituri de post pe care ți le-am pregătit!
Tarta de post cu gem de afine este atât de gustoasă și parfumată, greu de crezut că nu conține ouă, unt sau lapte.
Tarta de post cu gem de afine – Ingrediente (formă tarta 20 cm Ø)
100 g amidon de porumb
100 g făină de migdale
15 g cacao
6 g praf de copt
1 linguriță scorțișoară măcinată
180 ml ulei floarea soarelui/arahide
200 g zahăr
1 vârf cuțit sare
300 g gem de afine
Tarta de post cu gem de afine – Mod de preparare
Punem în robot făină, făină de migdale, amidonul, zahărul, praful de copt, sarea, cacaua și scorțișoară. Acționăm robotul, la viteză medie, apoi începem să adăugăm treptat uleiul de floarea soarelui/arahide.
În momentul în care aluatul devine omogen, stingem robotul. Punem aluatul pe masă de lucru ușor pudrată cu făînă și îi dăm o formă rotundă. Îl invelim în folie de plastic alimentară și îl punem în frigider pentru 1 ora.
Citeste si: De Buna Vestire 2022 este dezlegare la peşte: 3 reţete perfecte pentru această zi
După repaus, eliminăm folia de plastic și așezăm aluatul între două bucăți de hârtie de copt. Îl întindem cu făcălețul într-o foaie rotundă de cca 1 cm grosime.
Eliminăm hârtia de copt superioară și cu grijă răsturnăm foaia de aluat în formă de tarta tapetata cu ulei și făînă.
Desprindem cu grijă hârtia de copt și decupăm marginile în exces ale aluatului de tarta.Umplem tarta cu gem de afine.
Întindem din nou aluatul rămas între două foi de hârtie de copt, la o grosime de cca 1 cm, apoi îl decupăm cu o formă de biscuiți stea.
Poziționăm cu grijă stelele decupate deasupra gemului, iar de jur împrejurul tartei de post punem mici biluțe de aluat.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Coacem tarta în cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru cca 30 minute, iar după ce s-a copt, o scoatem din cuptor și o lăsăm să se răcească complet în formă.
După ce s-a răcit (eu am lăsat-o la răcit 3-4 ore la temperatura camerei), o extragem cu grijă din formă și, dacă dorim, pudram marginile cu cacao sau zahăr pudra vanilat.
Chec de post cu cacao – Ingrediente (formă rotundă cu gaură 24 cm Ø)
320 g făină
350 ml lapte de soia/vacă
Citeste si: Cea mai bună mâncare de post. Reţeta rapidă de spanac cu orez
50 g cacao
130 ml ulei de cocoș/floarea soarelui/arahide
220 g zahăr
1 plic praf de copt
1 vârf cuțit sare
1 linguriță rasă coajă rasă de portocală (opțional)
Chec de post cu cacao – Mod de preparare
Punem laptele la încălzit, pe foc mic.
Amestecăm într-un vas făînă, zahărul, cacaua, sarea și praful de copt.
Topim la bain marie uleiul de cocoș și îl turnam peste amestecul de ingrediente solide. Adăugăm și laptele fierbinte și amestecăm până la omogenizare, nu mai mult.
Dacă dorim, putem adaugă și coajă rasă de portocală.
Punem compoziția checului de post în formă tapetata cu ulei de cocoș și făînă și o nivelăm cu grijă.
Coacem checul de post în cuptorul preîncălzit la 180°C pentru cca 25-30 minute.
Înainte de a scoate checul din cuptor facem testul cu scobitoarea. Dacă această iese curată, checul este copt.
Lăsăm checul să se răcească în formă, îl răsturnăm pe un grătar și îl pudram cu zahăr vanilat.
Îl servim cu poftă la micul dejun, cu ceai sau cafea.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Waffe de post – Ingrediente (8 waffe)
300 g făină
6 g praf de copt
40 g zahăr brun
300 ml lapte de soia
120 ml apă minerală
2 linguri ulei arahide/floarea soarelui
1 păstaie vanilie
1 vârf cuțit sare
Waffe de post – Mod de preparare
Într-un vas încăpător amestecăm făină, sarea, praful de copt și zahărul.
Într-un vas separat amestecăm laptele, uleiul și semințele pastaii de vanilie.
Citeste si: Cum să faci cea mai bună negresă de post. Desert rapid pentru Postul Paștelui
Adăugăm mixul lichid peste cel solid și amestecăm până la omogenizare, nu mai mult. Cu cât amestecăm mai puțin, cu atât waffele vor fi mai pufoase.
Exact înainte de a coace waffele, adăugăm apă minerală și amestecăm.
Încălzim aparatul pentru vafe și ungem ambele plăci cu puțin ulei de arahide sau de floarea soarelui.
Adăugăm câte un polonic mic de aluat în centrul aparatului, îl închidem și coacem waffele conform instrucțiunilor aparatului.
Le gustăm calde sau reci, cu sirop de arțar și fructe sau doar pudrate cu zahăr pudra vanilat. Sunt delicioase!