Cele mai frecvente afecțiuni sezoniere
Anumite afecțiuni sau probleme de sănătate tind să fie mai active și mai prevalente în sezoane specifice ale anului, cum ar fi răceala sau gripa în sezonul rece sau alergiile în timpul sezonului cald.
Deoarece ne aflăm în perioada cea mai caldă a anului, în continuarea acestui articol o să discutăm despre cele mai frecvente afecțiuni sezoniere care pot fi prezente pe timpul verii, pentru ca tu să fii cât mai bine pregătit pentru ieșirile în aer liber și să observi mai ușor orice potențiale schimbări.
De la probleme asociate cu temperaturile ridicate, la prezența anumitor alergii, sezonul de vară are câteva afecțiuni specifice, cum ar fi:
Insolația este o afecțiune severă caracterizată prin supraîncălzirea corpului. De obicei această problemă apare în urma expunerii prelungite la soare și la temperaturi ridicate.
Principalele simptome ale insolației includ:
Citeste si: Simptome conjunctivită: Cum se manifestă această afecţiune des întâlnită vara?
Insolația necesită tratament medical urgent, deoarece poate leza rapid mai multe organe din corp cum ar fi creierul, inima sau rinichii, putând duce astfel la apariția complicațiilor severe sau chiar a decesului.
Rinita alergică apare atunci când sistemul imunitar reacționează agresiv față de anumiți factori alergeni găsiți în mediul înconjurător.
Printre cauzele rinitei alergice se enumeră polenul, praful, mucegaiul sau parul de animale.Deoarece numeroase plante își eliberează polenul în sezonul de vară, rinita alergică este mult mai întâlnită în această perioadă comparativ cu alte sezoane.
Simptomele acestei probleme de sănătate pot varia de la ușoare la severe și pot include:
Întrucât această afecțiune este una sezonieră, rinita alergică este mai ușor de diagnosticat comparativ cu alte alergii, care pot fi prezente pe tot parcursul anului.
Citeste si: 5 motive pentru care să alegi un purificator de aer pentru locuință
Deshidratarea este una dintre cele mai frecvente probleme ale verii. Aceasta apare atunci când organismul pierde o cantitate mult mai mare de apă decât primește, fapt care duce la apariția anumitor simptome specifice.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Chiar dacă deshidratarea poate să apară la oricine, aceasta este mai severă în cazul copiilor și persoanelor vârstnice.
Semnele și simptomele acestei probleme de sănătate tind să difere în funcție de vârsta persoanei afectate și de severitatea deshidratării.
În cazul copiilor, simptomele cele mai evidente includ:
În cazul adulților, această problemă se poate manifesta prin:
Citeste si: Ce se întâmplă în organismul tău când mănânci ceapa verde? Lista beneficiilor
Intoxicațiile alimentare pot fi prezente în orice perioadă a anului, însă numărul acestora tinde să crească în perioada verii deoarece temperaturile ridicate oferă un mediu propice pentru creșterea și dezvoltarea anumitor patogeni.
Această problemă apare atunci când sunt consumate produse sau alimente contaminate fie cu bacterii, fie cu virusuri sau anumiți paraziți. De obicei simptomele apar după câteva ore de la ingerarea alimentelor contaminate și includ diaree, stare de greață și vărsături, febră și dureri abdominale.
Boala Lyme este o afecțiune cauzată de anumite bacterii, care sunt transmise oamenilor prin mușcătura de căpușă. Chiar dacă boala poate fi contractată și în alte sezoane ale anului, aceasta tinde să fie mult mai prevalentă în sezonul de vară.
Conform unui studiu publicat în 2014 (1), aproximativ două treimi din cazurile totale de boala Lyme înregistrate între anii 1992 și 2006 au apărut în lunile iunie, iulie și august.
Citeste si: Citește detalii despre uleiurile esențiale de toamna și alte sfaturi utile
Citeste si: Fostul fotbalist Nicolae Oaidă, câștigător al Cupei României, a murit- radioimpuls.ro
Când vine vorba de afecțiuni sezoniere, fiecare sezon are bolile și problemele lui specifice, motiv pentru care trebuie să te informezi și să iei măsurile necesare de protecție și de reducere a riscului de îmbolnăvire.
Întrucât unele probleme pot fi severe sau chiar fatale, nu ignora riscul și simptomele apărute, mai ales dacă acestea se agravează sau persistă.
Referințe:
Moore, Sean M, et al. “Meteorological Influences on the Seasonality of Lyme Disease in the United States.” The American Journal of Tropical Medicine and Hygiene, The American Society of Tropical Medicine and Hygiene, Mar. 2014, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3945695/.