Cele mai frumoase poezii de Mărțișor: ”Primăvară, din ce rai / Nevisat de pământeni / Vii cu mândrul tău alai / Peste crânguri şi poieni?”
Venirea primăverii și a minunatului Mărțișor se sărbătorește an de an prin gesturi, cântece, voie bună, dar și poezii frumoase. În acest articol vei regăsi o selecție cu cele mai frumoase poezii de Mărțișor.
De Mărțișor, pe 1 martie 2024, le poți înfrumuseța ziua persoanelor de lângă tine cu versuri frumoase din poezii frumoase de Mărțișor sau cu urări minunate de 1 martie.
Citește selecția de poezii frumoase cu ocazia Mărțișorului și alege-ți versurile preferate.
Poezii frumoase de Mărțișor, pentru începutul primăverii
„În fund, pe cer albastru, în zarea depărtată, La răsărit, sub soare, un negru punct s-arată! E cocostârcul tainic în lume călător, Al primăverii dulce iubit prevestitor.
El vine, se înalţă, în cercuri line zboară Şi, răpide ca gândul, la cuibu-i se coboară; Iar copilaşii veseli, cu peptul dezgolit, Aleargă, sar în cale-i şi-i zic: „Bine-ai sosit!”
În aer ciocârlia, pe casă rândunele, Pe crengile pădurii un roi de păsărele Cu-o lungă ciripire la soare se-ncălzesc Şi pe deasupra bălţii nagâţii se-nvârtesc.
Ah! iată primăvara cu sânu-i de verdeaţă! În lume-i veselie, amor, sperare, viaţă,
Şi cerul şi pământul preschimbă sărutări Prin raze aurite şi vesele cântări!”
„Sus prin crângul adormit, A trecut în taină mare, De cu noapte, risipind Şiruri de mărgăritare Din panere de argint, Stol bălai De îngeraşi, Cu alai de toporaşi. Primăvară, cui le dai? Primăvară, cui le laşi?
Se-nalţă abur moale din grădină. Pe jos, pornesc furnicile la drum. Acoperişuri veştede-n lumină Întind spre cer ogeacuri fără fum.
Pe lângă garduri s-a zvântat pământul Şi ies gândacii-Domnului pe zid. Ferestre amorţite se deschid, Să intre-n casă soarele şi vântul.
De prin balcoane Şi coridoare Albe tulpane Fâlfâie-n soare. Ies gospodinele Iuţi ca albinele, Părul le flutură, Toate dau zor. Unele mătură, Altele scutură Colbul din pătură Şi din covor.
Un zarzăr mic, în mijlocul grădinii, Şi-a răsfirat crenguţele ca spinii De frică să nu-i cadă la picioare, Din creştet, vălul subţirel de floare.
Că s-a trezit aşa de dimineaţă Cu ramuri albe – şi se poate spune Că-i pentru-ntâia oară în viaţă Când i se-ntâmplă-asemenea minune.
Un nor sihastru Şi-adună-n poală Argintul tot. Cerul e-albastru Ca o petală De miozot.
Soare crud în liliac, Zbor subţire de gândac, Glasuri mici De rândunici, Viorele şi urzici…
Primăvară, din ce rai Nevisat de pământeni Vii cu mândrul tău alai Peste crânguri şi poieni? Pogorâtă pe pământ În mătăsuri lungi de vânt, Laşi în urmă, pe câmpii, Galbeni vii De păpădii, Bălţi albastre şi-nsorite De omăt topit abia, Şi pe dealuri mucezite Arături de catifea.
Şi porneşti departe-n sus După iarna ce s-a dus, După trena-i de ninsori Aşternută pe colini… Drumuri nalte de cocori, Călăuzii cei străini, Îţi îndreaptă an cu an Pasul tainic şi te mint Spre ţinutul diafan Al câmpiilor de-argint. Iar acolo te opreşti Şi doar pasul tău uşor, În omăt strălucitor, Lasă urme viorii De conduri împărăteşti Peste albele stihii… Primăvară, unde eşti?”
„Mamă, Mărţişor nepreţuit Este viaţa ce-ai primit De la Dumnezeu cel sfânt, Când te-a lăsat pe pământ. Tu, mărţişorul primit, La fată l-ai dăruit. Când va fi mamă şi ea, Altei fete îl va da. „Dar din dar se face rai.” Viaţă ai, viaţă să dai. Cât mai mult să dăinuiască, Mărţişorul-viaţa noastră.”
Tradiții frumoase de Mărțișor
Una dintre cele mai populare tradiții de Mărțișor este aceea că acest talisman norocos este purtat toată luna martie, iar după ce „îi trece vremea”, este bine să îl prindem de ramurile unui pom înflorit. Cei care aleg să facă acest lucru vor avea noroc pe parcursul anului, însă cei care decid să arunce Mărțișorul după ce nu îl mai poartă, pot avea ghinion.
În unele zone ale României, Mărțișorul este purtat doar în primele două săptămâni. În localitățile din Transilvania, Mărțișoarele sunt atârnate pe la uși, pe la ferestre, chiar și de coarnele animalelor domestrice pentru a speria duhurile rele.
În județul Bihor se crede că dacă oamenii se vor spăla cu apa de ploaie care cade pe 1 martie, pot deveni mai sănătoși, mai frumoși, mai puternici.
În Banat există obiceiul ca fetele să se spele cu zăpada pentru a fi iubite întotdeauna. În Bucovina și în Banat, fetele sunt cele care oferă mărțișoare băieților și în unele cazuri mărțișoarele sunt făcute chiar de ele.
În zona Dobrogei, mărțișoarele sunt purtate până la sosirea cocorilor și apoi sunt aruncate în aer pentru ca fericirea să fie mare pe parcursul anului.