Mirosuri care mai de care mai învietoare și preparate care atrăgeau privirile. De asta au avut parte turiștii și orădeni care în weekend au trecut pragul cetății din Oradea. În vechea fortificație a fost organizat un festival culinar unde bucătarii au decis să reînvie tradiția locului și să gătească cele mai cunoscute preparate, specifice județului Bihor. Un exemplu au fost „cicii”, un fel de paste românești.

Citește și: VIDEO- Weekend plin de distracție în toată țara. La Satu Mare, tinerii au reînviat tradițiile de odinioară. Sibienii au participat la Festivalul Vinului

Ana Popa, gospodină din Valea Crișului: „Se fierb și se folosesc precum o găluscă în supa de fasole. Sau pentru deșert sau felul doi, se fierd în apă cu sare și se garnisesc cu nucă, zahăr sau pesmet prăjit ciorbele. Deci același produs și felul unu sau desert și felul unu și felul doi. Depinde cum vrei.”

Ciorbele sau preparatele cu multă carne, au fost gătite după rețete străvechi, culese în ultima perioadă de prin satele și cătunele bihorene.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare- wowbiz.ro

Cătălin Buz, bucătar: „Am pregătit cu gulaș de vită, supă cu pătură întinsă, tocană de unghii de porc, fasole bătută cu sos de ceapă, chiftele din pește și sarmale cu păsat.”

La mare căutare au fost și plăcintele de Briheni, recunoscute după aluatul fin pregătit după o rețetă veche de peste un secol.

Angela, gospodină din Briheni: „Punem făină, sare, drojdie și apă, și îl lăsăm puțin cu untură întins, apoi se întinde așa ușor.

Și ce ați mai pus? Brânză și cartofi. De ce sunt așa de bune, cele de la Briheni. Care ar fi secretul? Secretul e de la străbunicii noștri, noi păstrăm rețeta lor.”

Cele mai gustoase preparate bihorene au fost introduse în cartea „Rețete tradiționale de Bihor”

Aceste preparate din zona de vest a țării au fost introduse într-o carte intitulată „Rețete tradiționale de Bihor”, realizată de către Consiliul Județean. Sunt 49 de rețete românești, maghiare, evreiești și slovace care deja i-au cucerit pe cei prezenți la degustare.

Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor: „Specificul culinar este extrem de important motiv pentru care am invitat aici specialiști în gastronomie locală tradițională, atât bucătari, cât și gospodine, elevi și profesori pentru a pune în practică câteva dintre rețetele tradiționale din județul nostru.”

Citeste si: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea a suferit un grav accident! Fosta concurentă ”Bravo, ai stil!” desfigurată: ”Am intrat frontal într-un TIR”- radioimpuls.ro

De anul viitor, toate mâncărurile din rețetar vor fi disponibile în meniurile mai multor restaurante din Oradea. În plus, autoritățile au început procedura de autentificare a 12 dintre ele ca fiind produse tradiționale de Bihor.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si