Cutremure puternice România. Cel mai mare cutremur din România a avut loc în urmă cu 220 de ani. Multe persoane cred că cel mai mare cutremur din România a fost cel din martie 1977, dar un cutremur care a avut loc în anul 1802 a fost mai puternic. 

Cutremure puternice România.

Cele mai puternice cutremure produse în România. Cel mai mare seism a avut 7,9 grade

[Sursa foto: Pexels.com]

Cele mai puternice cutremure din România

Cel mai mare cutremur care a avut loc în România s-a petrecut în urmă cu 220 de ani în urmă. Pe 26 octombrie 1802 România a fost mișcată la propriu de un cutremur produs în zona Vrancei.

A fost cel mai puternic cutremur care a avut loc în zona Vrancei: 7,9 grade pe scara Richter și 150 de kilometri adâncime. După alte surse cutremurul ar fi fost de 8,2 grade.

S-a resimțit în Europa, de la Varna și Vidin, până la Moscova și St Petersburg. Seismul s-a produs la 12.55. În orașul Iași, toate casele au fost afectate.

Citește și: VIDEO. Momentul șocant în care blocuri de locuințe cad în cutremurul din Turcia. Vremea rea face dificilă salvarea celor prinși sub dărâmături

Cutremure puternice România.

Cele mai puternice cutremure produse în România. Cel mai mare seism a avut 7,9 grade

[Sursa foto: Pexels.com]

Bucureștiul a fost foarte afectat de acel cutremur.

Turnul Colței s-a prăbușit și a provocat moartea unui vânzător.

„În zioa de Vinerea Mare, la leat 1802, octomvrie 14, la 7 ceasuri de zi, s-au cutremurat pământul foarte tare. Aici în București s-au ruptu și turnul cel înalt Colțea, care era podoaba orașului, iar din casele boerești și din cele de obște prea puține au scăpat zdravene. În multe locuri s-au desfăcut pământul, eșind nisip și apă.

Și a doa zi, iarăș s-au cutremurat, dar nu așa tari, la 3 ciasuri den zi.”, este mărturia unei persoane, citată de  wikipedia.org.

Replica sa a avut loc în jurul orei 5 și a a avut victime. Cutremurul a distrus patru victime care s-au stins din viață: vânzătorul de la Turnul Colței, o femeie de origine iudaică, copilul acesteia, dar și o altă victimă.

Citește și: 45 de state vor să ajute Turcia după cutremur- Numărul morților a crescut la 1600

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Cutremure puternice România.

Cele mai puternice cutremure produse în România. Cel mai mare seism a avut 7,9 grade

[Sursa foto: Pexels.com]

Pe 19 august 1471 a avut loc un cutremur cu o magnitudine de 7,5 grade, potrivit datelor de atunci care a făcut să existe alunecări de teren și prăbușirea a multe case. Cutremurul a avut loc când în Moldova era domnitor Ștefan cel Mare.

Cutremurul a fost simțit în Moldova, în Crimeea, Transilvania și în Tara Românească. În Ardeal au fost semnalate pagube importante.

Pe 24 noiembrie 1516 un  cutremur de magnitudinea de 7,5 grade pe Richter a avut loc în jurul prânzului. Cele mai multe pagube s-au produs la Brașov, unde mai multe case au fost distruse și o bună parte a zidului de incintă al orașului. Potrivit informațiilor există dovezi că seismul s-a simțit și la Suceava.

11 iunie 1738-  A fost un eveniment foarte important. Ziua a rămas sub numele de „Marele cutremur de la 1738”. Seismul s-a produs în jurul prânzului și a avut o magnitudine de 7,7 grade

Cele mai afectate orașe au fost: București, Iași, Focșani, Buzău și Sfântu Gheorghe.

Citește și: „Mi-am strigat familia, măcar să murim împreună ”. Mărturiile cutremurătoare ale unui supraviețuitor al cutremurului din Turcia

Cutremure puternice România.

Cele mai puternice cutremure produse în România. Cel mai mare seism a avut 7,9 grade

[Sursa foto: Pexels.com]

În 1838, pe 23 ianuarie s-a produs un cutremur a cărui magnitudine estimată este 7,5 pe scara Richter. Ora producerii a fost 20.45.

Orașe precum Craiova, Râmnicu Sărat, Putna și Râmnicu Vâlcea au avut mult de suferit. În București au fost peste 70 de morți. Conform unui raport oficial, la București s-au prăbușit 36 de clădiri inclusiv Hanul lui Manuc si Biserica Sf. Silvestru.

31 martie 1901-  Cutremurul a avut loc în zona seismică Shabla din Bulgaria, adâncimea estimată este 14 km. Ora producerii a fost 9.10. Magnitudinea estimată este 7,2 grade și cele mai multe distrugeri au fost în Bulgaria, dar cutremurul a afectat și Mangalia și Constanța.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Ultimul cutremur puternic în zona Shabla se produsese cu peste 450 de ani în urmă.

Citește și: Zece români prinși în zona unde s-a produs cutremurul devastator din Turcia au cerut repatrierea

Cutremure puternice România.

Cele mai puternice cutremure produse în România. Cel mai mare seism a avut 7,9 grade

[Sursa foto: Wikipedia]

Pe 4 martie 1977 s-a produs cutremurul  despre care se vorbește de foarte mult timp, chiar și la 45 de ani de la producerea sa.

Cutremurul s-a produs la ora 21.21, la o adâncime de 94 km. De asemenea, magnitudinea a fost de 7,4 grade pe scara Richter. A fost cel mai distructiv cutremur de pe teritoriul României, cu peste 1.500 de morți și 1.100 de răniți.

Pe 30 mai 1990- A fost ultimul cutremur de magnitudine mare produs în România: 6,9 grade pe scara Richter. S-a produs la 13.40. Cele mai mari accelerații la nivelul solului au fost măsurate la stațiile de la Câmpina, Onești și Bolintin Vale.

Replica, de 6,4 grade pe scara Richter, a fost resimțită în noaptea de 31 mai, la 14 ore după cutremurul mai puternic.

Citește și: Un savant olandez a prezis cutremurul din Turcia cu trei zile înainte (VIDEO)


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si