Cele mai sănătoase condimente: Aduc beneficii majore sănătăţii
Cele mai sănătoase condimente. O mâncare bună este o mâncare bine condimentată. Astăzi vorbim despre condimente și ierburi sănătoase, care contribuie la îmbunătățirea stilului nostru de viață.
Cele mai sănătoase condimente. Există multe ierburi și condimente cu multiple beneficii potențiale pentru sănătate, cum ar fi cele cu proprietăți antiinflamatorii, stimulente cognitive și unele despre care se spune că pot ajuta chiar și la combaterea cancerului. Unele dintre aceste ierburi și condimente includ turmeric, mentă, ghimbir.
Cu mult înainte de medicina modernă, grecii antici foloseau o varietate de condimente și ierburi pentru proprietățile lor curative.
Hipocrate (460-377 î.Hr.) a folosit șofran, scorțișoară, cimbru, coriandru și alte plante ca tratamente. Oamenii le folosesc și astăzi ca remedii holistice pentru febră, dureri și alte afecțiuni.
1. Turmericul
Turmericul este antiinflamator și este eficient în cazul problemelor de digestie. Este, de asemenea, bogat în antioxidanți. Acest condiment nutritiv este utilizat în mod obișnuit în mâncărurile indiene și mexicane. Adaugă o culoare galbenă frumoasă și un gust aromat preparatelor, în timp ce funcționează ca un puternic antiinflamator datorită ingredientului său activ, curcumina.
Curcumina poate fi benefică pentru artrită și inflamația legată de cancer.
2. Usturoiul
Cu toate că uneori nu ne place mirosul, usturoiul are numeroase beneficii: antioxidanții săi omoară bacteria care cauzează acneea, previn răcelile și un anumit compus al său previne chiar și căderea părului. Studiile au arătat că usturoiul este un aliat puternic împotriva cancerului.
De asemenea, adaugă foarte multă aromă mâncărurilor. Dacă dai un cățel de usturoi pe o răzătoare fină, usturoiul se va topi în mâncare și va adăuga aromă fără a fi nevoie să-l toci. La fel ca orice alte fructe, legume sau ierburi proaspete, vei obține cei mai mulți antioxidanți dacă usturoiul este crud și nu conservat.
3. Ghimbirul
Este folosit de mii de ani în medicina chineză și ajută la stimularea circulației, crește imunitatea și conține antioxidanți.
Este un bun antiinflamator. Folosește ghimbirul pentru a adauga un gust ușor picant mâncărurilor sărate, în special la mâncarea de fasole, burgeri vegetarieni, mâncăruri asiatice și sos pentru salată. Pentru a face o vinegretă simplă, combină ulei de măsline, oțet de vin alb, miere, ghimbir, sare, piper și muștar Dijon. Se amestecă bine și se servește peste salată verde.
4. Scorțișoara
Scorțișoara face parte din grupul de condimente puternic aromate, care include și ghimbir, nucșoară și cardamom.
Are efecte puternice asupra glicemiei și trigliceridelor pentru cei care trăiesc cu diabet. Scorțișoara este ușor de adăugat la alimente, cum ar fi cereale sau smoothies. De asemenea, o poți combina cu miere și o poți adăuga la iaurt congelat sau fructe proaspete.
5. Mentă
O plantă extrem de populară care este folosită în mod obișnuit ca agent aromatizant, menta este originară din Europa și Asia.
În aceste regiuni, oamenii o foloseau înainte de apariția medicinei moderne pentru proprietățile sale antibacteriene și pentru îmbunătățirea sănătății digestive.
6. Echinacea
Echinacea este un supliment recunoscut pentru că ajută sistemul imunitar și pentru prevenirea răcelilor. Chiar dacă cercetările încă nu au dovedit că planta poate lupta împotriva virușilor, mulți folosesc echinacea pentru a sprijini tratamentul unor afecțiuni ca:
• răceala obișnuită • infecții ale căilor respiratorii superioare • bronşită • gripa • inflamaţie • infecții ale urechii • vaginită
7. Oregano
O altă plantă predominantă în dieta mediteraneană este oregano, pe care mulți îl folosesc nu numai ca potențiator de aromă pentru alimente, ci și ca ulei și supliment aromatic.
Bogat în fibre și vitamina K, are o puternică concentrație de antioxidanți. Are și proprietăți anti-inflamatoare și anti-microbiene. Antioxidanții plantei contribuie la gustul și mirosul său puternic și pot oferi, de asemenea, beneficii cum ar fi:
• întărirea sistemului imunitar împotriva infecțiilor • reducerea inflamației • reglarea glicemiei • îmbunătățirea rezistenței la insulină • ameliorarea simptomelor tractului urinar și a crampelor menstruale • combaterea cancerului
8. Pătrunjelul
Patrunjelul este o planta originară din regiunea mediteraneană. Mulți l-au folosit de-a lungul anilor atât pentru aromele culinare, cât și pentru tratamentul terapeutic pentru o serie de condiții de sănătate, inclusiv hipertensiune arterială și alergii.
Această plantă este plină de antioxidanți, carotenoizi și alte vitamine benefice care susțin un corp sănătos și un sistem imunitar puternic. Printre acestea se numără vitamina K, un nutrient esențial pentru sănătatea oaselor.
9. Cardamom
Cardamomul este încă un condiment care oferă o gamă largă de beneficii potențiale pentru sănătate. Provenind din semințele plantelor care aparțin familiei ghimbirului, oamenii consumă adesea cardamom în ceaiuri, cum ar fi ceaiul chai, precum și unele cafele, deserturi și chiar mâncăruri sărate.
Unele dintre afecțiunile pe care cardamomul le poate trata sunt:
• constipație • colici • diaree • vărsături • durere de cap • epilepsie • boala cardiovasculară.
Beneficiile vindecătoare ale condimentului provin în principal dintr-o combinație de uleiuri volatile, uleiuri fixe, acizi fenolici și steroli. În special, uleiurile volatile prezente în semințele de cardamom sunt analgezice, antiinflamatoare, antimicrobiene și antispastice.
Aztecii îl considerau afrodisiac, însă are multe alte efecte benefice. Ardeii conțin capsaicina antioxidantă. Este un calmant natural al durerii, poate reduce colesterolul și conține vitamina A. Unele cercetări indică faptul că ardeii pot crește rata metabolismului. Dacă îți plac alimentele picante, consumul de ardei iute este o modalitate excelentă de a obține beneficii metabolice și de a-ți ajuta sănătatea.
11. Rozmarinul
Această plantă ajută la sănătatea vaselor de sânge și poate reduce riscul de atac de cord. O bogată sursă de fier, calciu și vitamina B6. Ajută în cazul durerilor musculare, crește imunitatea, îmbunătățește circulația și previne căderea părului.
Rozmarinul asezonează foarte bine nucile coapte. Pune într-o tavă nuci sau migdale, coace-le la cuptor, la 350 de grade, timp de aproximativ 10 minute. După ce le scoți din cuptor, stropește-le cu o linguriță de ulei de măsline, apoi presară sare de mare, rozmarin proaspăt tocat și piper negru proaspăt râșnit. Rozmarinul este excelent și pentru preparate cu pui, cartofi, legume verzi, vinaigrete și sos de roșii făcut în casă.