Close sidebar
Close sidebar

Cele mai tari fotografii cu Regele Mihai, pe care nu le-ai vazut niciodata! Fotograful Cristian Radu Nema a pus 170 de imagini cu Majestatea Sa intr-un album spectaculos! Foto!

Cristian Radu Nema este singurul fotograf roman acreditat pe Covorul Rosu la Festivalul de Film de la Cannes, dar si discipol de-al lui Sergiu Nicolaescu. Tanarul lanseaza un album spectaculos cu cele mai tari fotografii cu Regele Mihai, realizate de el!

G.G.,


DISTRIBUIE
acest articol

“Mihai I Amurg Regal” este singura carte din Romania, de fotografie, cu Regele Mihai, album care cuprinde imagini ale unui singur autor contemporan: Cristian Radu Nema. In carte se regasesc cele mai tari fotografii cu Regele Mihai, 170 la numar.

Cristian Radu Nema este extrem de cunoscut atat in strainatate, cat si in tara. El este singurul fotograf roman acreditat pe Covorul Rosu la Festivalul de Film de la Cannes, dar si discipol de-al lui Sergiu Nicolaescu. La doar 31 de ani ai sai, Cristian a cunoscut oameni importanti, se invarte prin cele mai tari staruri internationale, si, da, l-a cunoscut bine pe Regele Mihai. Tanarul roman lanseaza “Mihai I Amurg Regal”, singura carte de fotografie, din Romania, cu Regele Mihai. In album se regasesc 170 fotografii exclusive semnate de un singur autor: Cristian Radu Nema.

Tanarul ne-a dezvaluit cele 7 intalniri pe care le-a avut cu Regele Mihai, care s-a stins din viata pe 5 decembrie 2017, la 96 de ani. In 10 ani, Cristian Radu Nema s-a intalnit cu Majestatea Sa la mai multe evenimente importante: Nunta de Diamant a Regelui Mihai si a Reginei Ana, Programul „Tinere Talente” al Fundatiei „Principesa Margareta a Romaniei”, Discursul Regelui Mihai in Parlamentul Romaniei, Aniversarea a 90 de ani a Regelui Mihai, Oferirea statutului de Furnizor al Casei Regale a Romaniei, Decorarea unor personalitati la Palatul Elisabeta, Lech Walesa decorat cu Ordinul Coroana Romaniei.

“Regele fost o entitate mai presus de noi toti. Dar care totusi, se regasea in fiecare dintre noi...

Admiratia infinita pe care i-am purtat-o Regelui, si pe care i-o port si dupa momentul decembrie 2017 nu este deloc una de tip oficial. Nu sunt monarhist, nu sunt regalist, nu sunt republican. Pentru ca, pur si simplu, in prezenta Regelui, eu nu sunt.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Majesteatea Sa, Regele Mihai I al Romaniei este una dintre personalitatile mondiale cu care eu am avut unica sansa de a fi contemporan si conational. Acestei sanse am incercat sa ii adaug un dram de curaj, de care am avut mare nevoie, pentru a da nastere acestui album de fotografie. Album care, la momentul realizarii fotografiilor, nu era nici macar la stadiul de idee. Pentru ca toate imaginile realizate s-au nascut sub imperiul momentului unic.

Spun ca a fost literlalmente nevoie de acel dram de curaj, de nebunie, de initiativa ce presupunea anumite riscuri, mai mult sau mai putin directe, si orice alte elemente in aceasta directie, pentru a valorifica pe cat se poate de mult aceasta conjunctura: de a fi roman, ca si Regele, si de a fi contemporan, chiar daca sunt nascut in 1987. Aceasta valorificare se poate traduce in multe: fotografiile, in cazul de fata, sunt ceva palpabil. Ceva care se poate vedea, atinge, mirosi, intelege, gusta.

Dincolo, insa, de toate lucrurile vizibile, sunt cele invizibile. Sau, cele vizibile doar cu sentimentul. Pentru ca a fi in prezenta regelui, a fi la Palatul Elisabeta la un dineu privat, cu maxim 20 de persoane, dintre care 10 erau membri Casei Regale, este ceva de neconceput. Cu atat mai mult, de nepovestit si neexplicat omeneste. Atunci cand am participat la Ateneu la Nunta de Diamant al Cuplului Regal, si am luat parte la un concert de care m-am bucurat, deodata, atat eu cat si Regele, si intreaga Familie Regala, nu realizam ca ma aflam intr-o realitate imediata, intr-o istorie infinita, sau ca intr-adevar, “ma aflam”. Poate ca nici astazi nu realizez. Am coborat, odata cu Familia, scarile Ateneului, pentru ajunge in foaierul institutiei, unde zeci de fotografi, cameramani si jurnalisti asteptau cuminte incheierea evenimentului far-de-acces. Nici astazi nu stiu, de fapt, de ce parte eram eu, cat timp mergeam odata cu Altetele Sale, la pas.

 

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Atunci cand am intrat in Athenee Palace Hilton, si am luat parte la aniversarea Nuntii de Diamant, intr-un cadru mai mult decat privat, unde singurii invitati erau toate capetele incoronate ale anului 2008, care au acceptat invitatia de a fi prezente la eveniment cat si personalitatile emblematice ale Romaniei, incercam sa imi caut identitatea. Si nu o gaseam. Un dineu care a inceput prin rostirea unei rugaciuni.
Implinirea a 90 de ani de viata a constituit pentru mine momentul, poate, de apogeu, al relatiei pe care am considerat ca am avut-o cu Majestatea Sa. Care, mai mult decat sigur, nu ma cunostea. Dar sigur, simtea ca e cineva, acolo, care ii purta o admiratie mai mult decat omeneasca. Am pasit pe covorul rosu de la Opera Romana, unde urma, din nou, sa isi faca aparitia fiecare dintre invitatii sai de vita nobila. Nu am stat nici langa publicul care ovationa, nici in cercul restrans al fotografilor. Nu faceam parte din nicio categorie. Am stat pe covorul rosu, singur, si am incercat sa suprind zambetele celor ce veneau, unul cate unul sa ii spuna La Multi Ani Regelui meu.

Aceste fotografii nu sunt portrete, nu sunt poze, imagini, reportaje, fotoreportaje sau orice alte denumiri date unei imortalizari, pe suport fizic, al unui moment. Ci reprezinta pur si simplu modul in care eu il vedeam pe Rege. Acest album nu este altceva decat iubirea pe care i-am purtat-o, exprimata intr-un mod palpabil: in imagine. Pentru ca eu nu sunt fotograf, nici reporter, nici regalist, nici monarhist. Eu l-am iubit pe Rege”, se arata epilogul lui Cristian Radu Nema.

Cristian Radu Nema a adunat cele mai tari fotografii cu Regele Mihai, in albumul “Mihai I Amurg Regal”. Este a doua carte de fotografie, dupa cea lansata in 2013, despre Radu Beligan. Albumul cu fotografiile cu Regele Mihai va aparea la chioscuri incepand cu 27 martie. 

Fotografii: Cristian Radu Nema

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI