Alegerea unei centrale termice poate fi destul de dificila, mai ales atunci cand nu ne pricepem deloc in acest domeniu. Incercam sa mergem pe baza recomandarilor, dar de cele mai multe ori ajungem sa luam decizia finala in functie de pret, un lucru ce ne va afecta economiile pe termen lung. Auzim din ce in ce mai mult vorbindu-se despre modele de centrale termice in condensatie, mult mai eficiente. Principiul care sta la baza centralelor termice in condensatie este cel de refolosire a energiei rezultate in procesul de ardere pentru a mari randamentul.

Specialistii sustin ca o centrala termica traditionala are o eficienta de aproximativ 84%, in timp ce o centrala termica in condensatie poate avea o eficienta chiar si de peste 100%, acesta fiind de fapt si primul mare avantaj al ei. Sa vedem si care sunt celelalte avantaje ale acestor modele de centrale termice, dar şi dezavantajele.

Avantaje centrale termice in condensatie

Consum redus

Dupa cum spuneam, aceste centrale termice in condensatie au un grad de eficienta extrem de ridicat, dar si un consum redus. Chiar daca presupune o investitie initiala mai mare, ti-o vei recupera intr-un timp foarte scurt pentru ca o astfel de centrala termica pe gaz te ajuta sa obtii un consum mai mic chiar si cu 30% fata de o centrala termica traditionala. Mai mult decat atat, prin folosirea unei centrale termice in condensatie si prin reducerea consumului, vei proteja si mediul inconjurator.

Durata de viata mai mare

O centrala termica conventionala are o durata de viata de aproximativ 10 ani, insa ea necesita de-a lungul timp si numeroase lucrari de intretinere sau chiar de reparatii. In cazul unei centrale termice in condensatie, durata de viata este de aproximativ 15 ani, lucru ce se datoreaza in primul rand calitatii materialelor folosite in fabricarea acesteia.

Practica

Centrala termica in condensatie este si extrem de practica, ea putand fi folosita cu succes si in cazul in care ai nevoie de incalzire prin pardoseala. Nu putem spune acelasi lucru si despre o centrala termica conventionala.

Dezavantaje centrale termice in condensatie

Pretul

Multi ar spune ca pretul este un dezavantaj major al acestor tipuri de centrale termice. Insa, daca ar fi sa analizam acest lucru prin prisma beneficiilor pe care le obtinem si aici ne referim in mod special la eficienta si consum redus, putem spune ca o astfel de centrala termica pe gaz are un pret mai mult decat bun.

Condensul rezultat

Un dezavantaj semnificativ al centralelor termice de acest tip este cantitatea relativ mare de condens rezultat in urma functionarii. In majoritatea cazurilor ai nevoie de o scurgere separata pentru acest condens. Daca ai o centrala termica cu o capacitate mare, s-ar putea sa ai nevoie si de o statie de neutralizare condens, dar acest lucru il vei hotari in urma discutiei cu un specialist.

Randament scazut in anumite situatii

Spuneam mai devreme ca o centrala termica in condensatie poate avea un randament chiar si de peste 100%, insa doar in anumite conditii. Daca vrei sa te bucuri de aceasta eficienta sporita, va trebui sa respecti anumite conditii de izolatie a imobilului, dar si sa alegi dimensiunea corecta a centralei termice si a instalatiei interioare de incalzire.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Descoperirea făcută de un bărbat din Satu Mare după ce bancomatul i-a refuzat banii pe care încerca să îi depună- wowbiz.ro

Acum ca stii toate avantajele si dezavantajele unei centrale termice in condensatie, cu siguranta vei lua decizia cea mai buna! Ce alegi: eficienta sau pret redus?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si