Close sidebar
Close sidebar

Centralele de apartament nu vor fi interzise! Precizări de la Comisia Europeană: "Este o dezinformare"

Comisia Europeană a făcut o serie de precizări cu privire la așa-zisa "interdicție iminentă" a centralelor de apartament în România și în celelalte țări europene, ca urmare a aplicării unei noi Directive UE. "Este o dezinformare", spune tranșant Comisia Europeană.

Sorin Negru,

Centralele de apartament nu vor fi interzise! Precizări de la Comisia Europeană: "Este o dezinformare"

[Sursa foto: Pixabay]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

UE ia masuri de reducere a emisiilor de carbon ale clădirilor, ceea ce se traduce în facturi mai mici pentru consumatori și o calitate a vieții îmbunătățită, informează vineri Comisia Europeană într-un comunicat de presă.

Citește și: Când se oprește căldura din calorifere în București

În 2020, Comisia a prezentat Strategia privind valul de renovări ale clădirilor ca parte a Pactului verde european iar revizuirea Directivei privind performanța energetică a clădirilor este o inițiativă-cheie.

Centralele de apartament nu vor fi interzise! Precizări de la Comisia Europeană

[Sursa foto: Comisia Europeana]

Recent Parlamentul European a adoptat prevederile convenite cu Consiliul care vor contribui la reducerea consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră din sectorul clădirilor.

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Dispozițiile Directivei privind performanța energetică a clădirilor vor sprijini astfel eforturile UE de a scădea emisiile de carbon în Uniune.

Acesta aduce beneficii concrete cetățenilor în contextul Pactului Verde European prin:

  • îmbunătățirea calității vieții oamenilor, acasă și la locul de muncă
  • cresterea comfortului locuintelor si reducerea facturilor la energie.

Centralele de apartament nu vor fi interzise!

Directiva privind performanța energetică a clădirilor convenită de Parlamentul European și statele membre ale UE prevede eliminarea treptată până în 2040 a cazanelor/sistemelor de încălzire alimentate cu combustibili fosili. Prin urmare, nu se interzic sistemele de încălzire pe gaz din clădirile existente.

După intrarea în vigoare a directivei, guvernele vor avea posibilitatea de a elimina treptat anumite dispozitive de încălzire pe baza emisiilor acestora, a tipului de combustibil utilizat sau a ponderii minime a energiei din surse regenerabile folosite.

În plus, guvernele vor trebui să stabilească măsuri specifice pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili utilizați pentru încălzire și răcire până în 2040.

Citește și: Prețurile în Grecia au luat-o razna. Vești proaste pentru românii care au planuri de vacanță

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Directivele UE lasă guvernelor naționale flexibilitate în ceea ce privește îndeplinirea de către acestea a aspirațiilor și a obiectivelor generale agreate, arată comunicatul CE.

Legislația este concepută astfel încât să țină seama de toate particularitățile naționale ale parcului imobiliar și ale mixului energetic din fiecare țară.

Parlamentul European

[Sursa foto: Twitter/ Parlamentul European]

Ce prevede Directiva controversată

Directiva revizuită va stabili o serie de măsuri care vor ajuta guvernele din UE să amelioreze structural performanța energetică a clădirilor, cu un accent special pe clădirile cu cele mai slabe performanțe.

  • Fiecare stat membru își va adopta propria traiectorie națională de reducere a consumului mediu de energie primară al clădirilor rezidențiale cu 16% până în 2030 și cu 20-22% până în 2035, fiind permisă o flexibilitate suficientă pentru luarea în calcul a circumstanțelor naționale. Statele membre sunt libere să aleagă clădirile vizate și măsurile aplicabile.
  • Măsurile naționale vor trebui să garanteze că cel puțin 55% din scăderea consumului mediu de energie primară se realizează prin renovarea clădirilor cu cele mai slabe performanțe.
  • În ceea ce privește parcul imobiliar nerezidențial, normele revizuite impun îmbunătățirea treptată a acestuia prin intermediul unor standarde minime de performanță energetică. Se preconizează astfel renovarea a 16% dintre clădirile cu cele mai slabe performanțe până în 2030 și a 26% dintre clădirile cu cele mai slabe performanțe până în 2033.
  • Statele membre vor avea posibilitatea de a excepta de la aceste obligații anumite categorii de clădiri rezidențiale și nerezidențiale, inclusiv clădirile istorice sau casele de vacanță.
  • Normele revizuite prevăd ameliorarea certificatelor de performanță energetică (CPE), care se vor baza pe un model comun la nivelul UE, cu criterii comune, pentru o mai bună informare a cetățenilor și pentru facilitarea deciziilor în materie de finanțare în întreaga UE.
  • Pentru a combate sărăcia energetică și a reduce facturile la energie, măsurile de finanțare vor trebui să stimuleze și să însoțească renovările, vizând în special clienții vulnerabili și clădirile cu cele mai slabe performanțe, în care locuiesc o proporție mai mare de familii sărace din punct de vedere energetic.
  • Totodată, statele membre vor avea obligația să asigure garanții pentru chiriași, contribuind astfel la combaterea riscului de evacuare a familiilor vulnerabile ca urmare a creșterii disproporționate a chiriilor în urma unei renovări.
Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI