
Ceramica bulgareasca si cea chinezeasca ucid mestesugul olarilor din Horezu!
Tehnica mesterilor populari este reprodusa in mod industrial de corporatii din China sau Bulgaria
Zeci de comercianti vand la intrarea in oras obiecte facute in alte judete din Romania sau chiar in alte tari si-i mint pe turisti ca sunt autentice. Mesterii adevarati sunt revoltati de situatie si spun ca au ajuns sa-si vanda munca pe nimic. Urmeaza un material filmat cu camera ascunsa.
In Horezu, roata olarilor pare ca s-a oprit. Vanzatorii din magazinele de ceramica incearca sa-i pacaleasca pe clienti zilnic cu marfa din Bulgaria sau din Miercurea Ciuc. Le spun ca toate obiectele de pe rafturi sunt facute acolo, de celebrii mesteri din Horezu. Echipa Kanal D a incercat sa afle adevarul, intr-un material filmat cu camera ascunsa.
Familia mesterului, insa, contrazice comerciantii.
Citeste si: Anastasia este cea mai tânără bucătăreasă din România! La 3 ani face niște prăjiturele DELICIOASE
"Mischiu Ion nu face asa ceva. Facem, dar nu modelul asta. Noi facem cu spic de grau pe ea sau coroana miresei, cu totul altceva", spune fiica mesterului.
Mesterii se confrunta des cu astfel de situatii. Toti isi au atelierele in satul Olari, la nici doi kilometri de Horezu. De dimineata pana seara, oamenii produc farfurii, cani, vaze de flori si alte obiecte din lut.
Putini turisti stiu insa unde sa-i gaseasca, asa ca prefera sa cumpere direct de la vanzatorii de pe marginea soselei.Mihai Bîscu se ocupa cu olaritul de 21 de ani. Acum, a ajuns sa-si vanda obiectele la jumatate de pret, ca sa se intretina. Mesterul ne invata cum sa recunoastem cermica de Horezu.
Si preturile ii nemultumesc pe producatori. O cana din Horezu, direct de la olar nu depaseste 4-5 lei, in schimb, in magazinele de la intrarea in oras, ajung si la 8 lei.
Mesterii spun ca autoritatile locale ar trebui sa faca semnalizare mai clara in oras, pentru ca turistii sa ajunga direct in satul producatorilor si sa cumpere marfa autentica de Horezu, cu preturi mult mai mici.