Desi nu se poate vorbi de posibilitatea de a readuce la viata a un corp decedat, aceasta descoperire ar putea schimba modul in care privim transplantul de organe.
Cercetatorii Peter Noble si Alex Pozhitkov, de la Universitatea Washington Seattle, au realizat un studiu pe tesuturi provenite de la soareci si pesti zebra proaspat decedati.
Scopul lor era sa observe modul in care se comporta celulele din corp imediat dupa moarte, iar ceea ce au aflat este absolut uimitor.
Gene active la cateva zile dupa moarte
Initial, cercetatorii au presupus ca genele si, implicit, celulele isi vor inceta activitatea la scurt timp dupa moartea animalului, precum componentele unei masini care ramane fara benzina. Surprinzator, insa, ei au descoperit peste o mie de gene care si-au continuat activitatea chiar si la cateva zile de la data decesului.
In cazul soarecilor, 515 gene au functionat la capacitate maxima pana la 24 de ore, iar in cazul pestilor, 548 de gene au ramas active aproape patru zile de la deces.
Viata dupa moarte – un fenomen incredibil
Noble si Pozhitkov au descoperit ca majoritatea genelor care au ramas in viata dupa moarte sunt cele care ajuta corpul sa se apere in situatii de urgenta: cele care au rolul de a declansa inflamatii, de a activa sistemul imunitar si de a combate stresul.
Dar, surprinzator, in corp se mai petrece un fenomen straniu: genele responsabile de dezvoltare, care sunt active doar atunci cand se formeaza embrionul si care dupa nastere se opresc din functionare, se reactiveaza dupa moarte.
Cercetatorii spun ca o posibila explicatie pentru reactivarea acestor gene este faptul ca, la nivel celular, corpul unei persoane decedate de putin timp seamana cu cel al unui embrion. Desigur, aceste gene nu vor putea niciodata sa readuca la viata un animal sau chiar un om.
Am putea determina calitatea unui transplant
Totusi, cercetarea celor doi i-ar putea ajuta pe medici sa inteleaga mai bine ce se petrece in corp dupa un transplant de organe.
Acest rezultat ar putea explica de ce persoanele care primesc prin transplant un organ de la o persoana decedata au un risc crescut de imbolnavire de cancer.
"Este important sa intelegem ce se intampla cu organele dupa ce o persoana moare, in special daca dorim sa le transplantam", spune Noble.
Practic, studiul celor doi cercetatori ar putea fi folosit in viitor ca o unealta de diagnosticare, care sa-i ajute pe medici sa determine calitatea unui transplant.
Sursa: Incredibilia