Close sidebar
Close sidebar

Cercetatorul japonez Yoshinori Ohsumi a castigat premiul Nobel pentru medicina pe 2016 pentru pentru descoperirea mecanismului autofagiei

Cercetatorul japonez Yoshinori Ohsumi a câstigat premiul Nobel pentru medicina pe 2016 pentru ”descoperirea mecanismelor autofage”, potrivit Comitetului Nobel, reunit, luni, la sediul Institutului Karolinska din Stockholm.

,


DISTRIBUIE
acest articol

Laureatul premiului Nobel pentru medicina din acest an a descoperit mecanismele care determina ”autofagia”, un proces fundamental pentru degradarea si reciclarea componentelor celulare, se afirma in comunicatul oficial al Comitetului Nobel. Mai exact, ”autofagie” inseamna consumarea propriilor tesuturi de catre un organism.

Acest concept a aparut in anii 1960, dupa ce oamenii de stiinta au remarcat ca celulele vii pot sa isi distruga propriile componente, inconjurându-le cu membrane, formând vezicule in forma unor saci microscopici, care sunt apoi transportati in compartimentul de reciclare- denumit ”lipozom”-, unde acestia sunt descompusi.

Intr-o serie de experimente desfasurate la inceputul anilor 1990, cercetatorul japonez Yoshinori Ohsumi a folosit drojdia de panificatie, pentru a identifica genele esentiale in procesul de autofagie. Apoi, savantul nipon a descoperit mecanismele din spatele autofagiei in cazul drojdiei si a demonstrat ca un mecanism similar, dar mai sofisticat, este folosit si de celulele umane, relateaza News.ro.

Citeste si: Helmut Duckadam, operat pe cord deschis la București! Care este starea lui de sănătate acum?- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: Melania Trump spune că este „mândră” de fotografiile cu ea nud: „De-a lungul istoriei artiști au venerat corpul uman”- antena3.ro

Cercetarile lui Yoshinori Ohsumi au condus la descoperirea unei noi paradigme a felului in care celulele isi recicleaza continutul. Descoperirile sale au deschis calea spre o intelegere mai buna a importantei fundamentale pe care autofagia o are in multe procese fiziologice, precum adaptarea organismului la infometare sau reactia la infectie.

Mutatiile genelor autofage pot sa provoace diverse afectiuni, iar procesul autofagic este implicat in mai multe boli, precum cancerul si maladiile neurologice.

Yoshinori Ohsumi s-a nascut in 1945 in Fukuoka, Japonia. Si-a obtinut doctoratul la Universitatea din Tokyo, in anul 1974. dupa ce a lucrat timp de trei ani la Universitatea Rockefeller din New York, a revenit la Universitatea Tokyo, unde si-a alcatuit un grup de cercetare, in 1988.

Din 2009, este profesor la Institutul de Tehnologie din Tokyo.

Sezonul premiilor Nobel din 2016 va continua marti, 4 octombrie, când va fi acordat premiul pentru fizica. Premiul Nobel pentru chimie va fi decernat miercuri, 5 octombrie. Premiul Nobel pentru pace, singurul care este atribuit de Norvegia, va fi anuntat vineri, 7 octombrie. Luni, 10 octombrie, va fi atribuit premiul Nobel pentru economie.

Ceremoniile oficiale de inmânare a premiilor Nobel vor avea loc la Stockholm si Oslo pe 10 decembrie.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI