Uniunea Europeană pregătește un prim draft modificat al directivei europene împotriva traficului de persoane, prin care statele membre vor putea să incrimineze clienții care cumpără servicii sexuale. România susține această prevedere, relatează Radio Europa Liberă. 

La eveniment au fost prezente supraviețuitoare ale traficului de persoane

Suedia, țară care deține președinția UE, a organizat la București o nouă conferință despre combaterea traficului de persoane, în continuarea conferinței din martie, de la Stockholm, despre modele de prevenție.

La conferința de la București au fost prezente și supraviețuitoare ale traficului de persoane.

Suedia, țară care deține președinția UE, a organizat la București o nouă conferință despre combaterea traficului de persoane

Suedia, țară care deține președinția UE, a organizat la București o nouă conferință despre combaterea traficului de persoane

[Sursa foto: Romania Europa Libera]

Anna Liden, din orașul Upsala, este membră a rețelei „Not Your Whore” din Suedia. A lucrat șase ani ca prostituată, dar i-a luat zece ani pentru a-și reveni. Femeia spune că în munca ei a întâlnit femei din România care au lucrat în industria sexului și pe care le-a ajutat. Cu toate că are o legislație care pedepsește cumpărarea de servicii sexuale, în Suedia traficul de persoane este încă o problemă.

Citește și: Greva generală a profesorilor în şcoli poate dura cinci săptămâni

”Chiar dacă te simți în siguranță cu toată această legislație împotriva traficului de persoane, știi că nu faci nimic ilegal și că persoanele care cumpără fac ceva ilegal”, a spus Anna Liden.

”Țările ar trebui să lucreze mai mult pentru combaterea traficului de persoane”

”Dar este foarte greu să pedepsești pe cei care cumpără sex, pentru că numai câteva fete aflate în această situație sună la poliție.

Apoi trebuie să dovedești și cu toții știm că e greu. Trebuie să stipulăm că toate actele sexuale fără consimțământ sunt violență și atunci acesta va fi pasul spre incriminarea cumpărării de sex în toată Europa”, a mai spus femeia. Ea cunoaște și legislația din România și știe că de multe ori abuzatorii sunt greu de inscriminat.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citește și: Iohannis, de partea dascălilor în grevă: „Solicitările pentru măriri salariale, după părerea mea, sunt îndreptăţite”

”Știu că legile pe care le aveți aici privind consimțământul la 14 ani nu funcționează. Cred că și România, și Suedia și toate țările europene trebuie să lucreze mai mult pentru combaterea traficului de persoane”, a spus ea. O altă supraviețuitoare prezentă la București, Malaika Oringo, din Olanda, fondatoare a ONG-ului „Footprint to Freedoom”, spune că a identificat multe românce care lucrează în industria sexului în țara sa.

”Există un procent mare de românce care lucrează în industria sexului din Olanda. Am văzut multe femei din România care sunt exploatate”, a spus Malaika Oringo, care de origine este din Uganda. Ea spune că Olanda este foarte proactivă în lucrul cu societatea civilă și finanțează adăposturi și programe pentru femeile care vor să renunțe la prostituție.

Supraviețuitoarele traficului de persoane au spus că țările ar trebui să lucreze mai mult pentru a combate această problemă gravă.

Supraviețuitoarele traficului de persoane au spus că țările ar trebui să lucreze mai mult pentru a combate această problemă gravă

[Sursa foto: PixaBay]

”Sfatul meu este ca România să aibă servicii pentru vindecarea traumelor și un suport cuprinzător. În Olanda, avem multe case de reflecție, care înseamnă că femeile care nu știu dacă să renunțe sau nu la prostituție sunt consiliate în aceste case. Și am observat că atunci când femeile stau în acest timp în casele de reflecție chiar se gândesc la alternativele lor”, a spus Malaika Oringo.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

La București, supraviețuitoarea de 34 de ani spune că noua directivă privind traficul de persoane ar trebui să cuprindă o cerință specială privind incriminarea pentru servicii sexuale. Directiva europeană împotriva traficului de persoane încă se negociază la nivelul statelor membre și va fi discutată ulterior în Parlamentul European. Mădălina Turza, secretar de stat și coordonator național antitrafic, spune că România susține noua directivă europeană cu privire la traficul de persoane, conform sursei citate.

”Susținem cu tărie directiva, pentru că noi credem în incriminarea cererii. Ceea ce înseamnă că, până nu vom pedepsi clienții care cumpără servicii sexuale, nu vom putea avansa în domeniul traficului de persoane”, a spus oficialul român.

”România are acest lucru în Codul Penal, suntem prima țară europeană care a făcut precedente în acest lucru, dar avem nevoie ca și țările de destinație, acolo unde sunt exploatate fetele și copiii noștri, să fie trași la răspundere cei care fac asta”, a completat Turza.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si