Centrala nucleară de la Cernobîl, capturată de ruși. Care este riscul unui accident radioactiv. "Praful toxic ar acoperi Europa"
Război Rusia - Ucraina. Centrala nucleară de la Cernobîl a fost capturată de ruși. iar autoritățile ucrainiene au avertizat cu privire la pericolul unui "dezastru ecologic", dacă deșeurile nucleare sunt expuse focului de rachetă. Alte patru centrale nucleare sunt active pe teritoriul Ucrainei, iar războiul poate declanșa un dezastru ecologic fără precedent.
Author: Sorin Negru vineri 25 februarie 2022 , 11:29
Război Rusia- Ucraina. Centrala nucleară de la Cernobîl a fost capturată de forțele ruse, a declarat joi un consilier al biroului prezidențial ucrainean. „Este imposibil să spunem că centrala nucleară de la Cernobîl este în siguranță după un atac total inutil al rușilor”, a avertizat oficialul ucrainian.
Agenţia nucleară ucraineană a declarat vineri că înregistrează niveluri crescute de radiaţie la situl fostei centrale atomice de la Cernobîl, relatează Reuters. Experţii societăţii Ekoţentr din Ucraina atribuie creşterea de radiaţii gamma în zona de excludere a centralei nucleare de la Cernobîl de răscolirea solului vegetal în urma presiunii exercitate de un mare număr de echipamente militare grele.
Război Rusia- Ucraina. Al patrulea reactor de la centrala de la Cernobîl a explodat în aprilie 1986, contaminând o mare parte din Europa.
Acum, riscurile unei contaminări suplimentare sunt mari, în contextul luptelor armate din Ucraina.
Avertisment: Praful radioactiv de la Cernobîl ar putea acoperi Ucraina, Belarus și țările UE
Trupele ocupanților ruși au intrat în zona centralei de la Cernobîl venind din Belarus. După lupte extinse cu forțele de rezistență ucrainiene, depozitul a căzut în mâinile rușilor.
„Dacă depozitul ar fi distrus de loviturile de artilerie ale adversarului, praful radioactiv ar acoperi Ucraina, Belarus și țările UE”, a declarat joi consilierul Ministerului de Interne de la Kiev, Anton Gerashchenko.
Până acum nu au avut loc „distrugeri” la facilităţile de la fosta centrala nucleară
Centralele nucleare operaţionale din Ucraina funcţionează în siguranţă şi nu au avut loc „distrugeri” la facilităţile de la fosta centrala nucleară de la Cernobîl, a anunţat joi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), transmite Reuters.
Directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, a declarat, joi, că este de importanţă vitală ca operarea în condiţii de siguranţă şi securitate a facilităţilor nucleare din acea zonă să nu fie afectată sau întreruptă în niciun fel.
„Cu privire la situaţia de la Centrala Nucleară Cernobîl, Ucraina a informat IAEA că «forţe armate neidentificate» au preluat controlul asupra tuturor facilităţilor de la Cernobîl, localizate în zona de excluziune. Omologii au adăugat că nu au existat pierderi sau distrugeri ale locației industriale", se arată în declaraţia AIEA.
Rafael Grossi a mai spus că este de importanţă vitală ca operarea în condiţii de siguranţă şi securitate a facilităţilor nucleare din acea zonă să nu fie afectată sau întreruptă în niciun fel.
Patru centrale nucleare, bombe cu ceas în Ucraina
Potrivit AIEA, în prezent în Ucraina funcţionează patru centrale nucleare.
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică „urmăreşte cu îngrijorare situaţia din Ucraina şi face un apel pentru reţinere maximă pentru evitarea oricărei acţiuni care ar putea pune facilităţile nucleare din Ucraina în pericol”.
Reactorul cu numărul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl a fost zguduit, la 26 aprilie 1986, de două explozii. În timpul incendiului, care a mistuit reactorul timp de zece zile, au fost răspândite în atmosferă cantităţi uriaşe de substanţe radioactive, potrivit Agerpres.
Nu există date oficiale privind numărul total al victimelor acestui dezastru – se ştie însă că 125.000 de oameni au murit după ce au participat la decontaminarea zonei.
Accidentul s-a produs în timpul unui test de siguranţă, când o procedură greşită a determinat o creştere dramatică a nivelului energetic: învelişul de grafit al reactorului a luat foc, iar produsele fisiunii radioactive au fost aruncate în atmosferă printr-o explozie violentă, 31 de oameni murind pe loc.
Efectele pe termen lung ale celui mai grav accident nuclear din secolul XX au lovit mii de oameni şi continuă să facă victime. Belarus a fost ţara cea mai grav afectată de dezastrul de la Cernobîl, deoarece până la 70 la sută din precipitaţiile radioactive au căzut pe teritoriul său.