Multe dintre elementele dezastrului sunt încă învăluite în mister, dar se cunosc câteva lucruri cu siguranță: pe 26 aprilie 1986, nucleul reactorului cu numărul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl a explotat lângă Pripyat, trimițând particule nucleare în aer.

Citeste si: Așa arată vila pe care Raed Arafat a vândut-o ca să-și ia un apartament lângă București FOTO EXCLUSIV

În termen de trei luni de la explozie, peste 30 de persoane au murit din cauza nivelului de radiații emanate de reactorul nuclear.

Deși nu există date oficiale, unele numărători au descoperit că numărul deceselor se ridică la peste 20.000.

Astăzi, oamenii de știință estimează că, poate, sute de mii de oameni au fost grav afectați de catastrofă. Numeroase studii efectuate de-a lungul timpului au arătat o creștere a numărului de cancer tiroid la copii pe teritoriul Ucranei, Belarusului sau Rusiei.

Testul de siguranță intrat în istorie

Muncitorii centralei nucleare au efectuat o întreținere de rutină, în noaptea de 25 spre 26 aprilie, la cel de-al patrulea reactor al centralei nucleare și s-au folosit de timpul acesta pentru a testa dacă reactorul ar putea fi răcit chiar dacă instalația pierde energia.

Cu toate acestea, în timpul testului, lucrătorii au încălcat protocoalele de siguranță, iar puterea din interiorul uzinei a crescut.

În ciuda încercărilor de a opri complet reactorul, o altă creștere de tensiune a provocat o reacție în lanț ce a dus la explozia nucleului. Învelișul de grafit al nucleului a luat foc și o explozie violentă a aruncat materiale radioactive în atmosferă.

Citeste si: Prințul Mihai Dimitrie Sturdza a murit la vârsta de 86 de ani

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Pompierii ajunși la fața locului au încercat să stingă incendiile din uzină și, în cele din urmă, au fost folosite elicoptere care au aruncat nisip pentru a încerca stingerea incendiilor și reducerea contaminării. Incendiul a fost stins după 10 zile, timp în care substanțele radioactive au afectat trei sferturi din Europa și mai multe regiuni de pe glob.

Persoanele din imediata vecinătate a centralei- inclusiv locuitorii orașului Pripyat- au fost evacuate după aproximativ 36 de ore de la producerea dezastrului.

Deși forțele politice comuniste au încercat să ascundă accidentul, radiațiile produse de explozie au ajuns până în Suedia, unde oficialii unei alte centrale nucleare au înregistrat radiațiile de pe teritoriul URSS.

După ce inițial au negat accidentul, sovieticii au sfârșit prin a publica un scurt anunț despre dezastru, pe data de 28 aprilie.

Reactorul RBMK este încă folosit pe teritoriul Rusiei

Tipul de reactor implicat în explozie, un reactor RBMK, este încă folosit pe teritoriul Rusiei, deși au fost făcute modificări, după dezastrul de la Cernobîl.

Asociația Mondială Nucleară listează zece reactoare RMBK care încă funcționează în Rusia. Un astfel de reactor a fost dezactivat în 2018 la Sankt Petersburg.

Rusia rămâne singura țară din lume care folosește acest tip de reactoare, proiectate și construite de Uniunea Sovietică.

Unii cercetători în domeniul nuclear cosideră că modificările nu sunt îndeajuns.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

„Au fost multe aspecte fundamentale în proiectarea reactorului care nu au putut fi modificate”, declara recent Edwin Lyman, directorul Proiectului de Siguranță Nucleară. „Nu aș putea spune că au reușit să crească siguranța reactorului RBMK”, a mai spus el.

Citeste si: Care este numărul real de îmbolnăviri din România? Medicul Virgil Musta lămurește situația DECLARAȚII EXCLUSIVE

RBMK-urile din Rusia trebuiau să funcționeze 30 de ani, însă oficialii statului au ales să le extindă ciclurile de viață. În 2015, jumătate din energia nucleară a Rusiei provenea din reactoare cu licențe exinse.

Asociația Nucleară Mondială a spus că câteva reactoare mai vechi de la Kursk și Sankt Petersburg, din anii 1970, reprezintă o anumită îngrijorare pentur lumea occidentală”.

Cernobîl, în prezent

Astăzi, regiunea, inclusiv zona de excludere, este plină de animale sălbatice care au prosperat fără interferențe din partea oamenilor. Populații înfloritoare de lupi, căprioare, linci, castor, vulturi, mistreți, elani, urși și alte animale au fost documentate în pădurile dense care înconjoară acum centrala.

Zona s-a recuperat într-o oarecare măsură, dar este departe de a reveni la normal.

În apropierea zonei de excludere, oamenii au reînceput să se instaleze. Turiștii continuă să viziteze teritoriul, numărul acestora crescând cu 30-40% datorită serialului bazat pe dezastrul de la Cernobîl.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si