In articol:
Printre zecile de persoane care au cerut certificate fictive de vaccinare anti-COVID se află membri ai unui lot olimpic şi un subofiţer de la Serviciul Public Comunitar de Paşapoarte Prahova, se arată în motivarea Tribunalului Prahova, care a dispus cercetarea sub control judiciar a celor patru inculpaţi reţinuţi în dosarul vaccinărilor fictive.
Citeste si: Fără certificat verde la muncă
Rețeaua certificatelor fictive din Prahova
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova au efectuat, în data de 14 octombrie, 17 percheziţii domiciliare şi la sediile centrului de vaccinare şi ale cabinetelor medicale individuale ale medicilor de familie vizate în cauză, fiind puse în aplicare 35 de mandate de aducere emise pe numele inculpaţilor şi suspecţilor.
În urma audierilor, patru persoane au fost reţinute, instanţa dispunând cercetarea acestora sub control judiciar.
În dosar se fac cercetări cu privire la infracţiunile de dare de mită, luare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, fals informatic şi uz de fals.
Citeste si: Doliu în România. O cunoscută astroloagă s-a stins din viață- kanald.ro
Citeste si: Primiți cu căldură și fără vaccin
Stenograme incriminatorii la dosar
În motivarea tribunalului sunt transcrise interceptări ale unor discuţii purtate de către inculpaţii din dosar, în urma verificărilor stabilindu-se că una dintre persoanele care au beneficiat de vaccinarea fictivă este subofiţer în cadrul Serviciului Public Comunitar de Paşapoarte Prahova.
Totodată, procurorii prahoveni care instrumentează dosarul arată că, la nivelul centrului din comuna Valea Călugărească, vaccinarea era mimată în prezenţa solicitanţilor, iar activitatea "s-a simplificat" când aceasta s-a mutat la un cabinet medical individual.
"La nivelul Centrului de Vaccinare Valea Călugărească, vaccinarea fictivă a persoanelor interesate se realiza cu prezenţa fizică a acestora, mimându-se de către asistentul XX inocularea serului în timp ce se afla în cabina de vaccinare doar acesta şi persoana în cauză.
Citeste si: Doar cu certificat verde la locul de muncă? Proiectul a fost respins în Senat
Citeste si: A murit interpretul de muzică populară Mărin Cornea- radioimpuls.ro
Sumele de bani cerute de acesta se situau în jurul valorii de 500 lei pentru fiecare beneficiar. La datele programate pentru rapel, beneficiarii veneau în general singuri şi doar ocazional li se mai cerea o sumă modică de 100 lei, însă nu întotdeauna o şi achitau.
La nivelul cabinetului medical de familie, metoda folosită era mult mai simplă, în sensul că beneficiarii nu se prezentau deloc la cabinet, fiindu-le eliberate doar adeverinţele.