Farmecul de altădată al cetățuii de pe dealul Straja a dispărut complet. Între zidurile fortificației a rămas un peisaj dezolant, desprins parcă din filmele de groază. Mucegaiul și rugina domnesc la orice pas. Ferestrele au fost sparte, în pereți au apărut crăpături uriașe, iar vegetația din curtea interioară a crescut haotic.

Citește și: Un turist a găsit o "fereastră secretă" în hotelul din Grecia ca să-și prelungească șederea la all-inclusive

În anii '90, o firmă privată din Brașov a devenit proprietar a cetății. Aici au fost amenajate un bar, o cofetărie, dar și un restaurant unde se organizau nunți. Nimic din istoria de peste 500 de ani a fortificației nu a mai rămas odată cu venirea noilor proprietari.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Adrian Jătăreanu, corespondent Kanal D, ne aduce mai multe informații:

„Odată cu trecerea anilor, o parte din istoria fortificației s-a pierdut efectiv în timp și nimeni nu știe ce se afla în mare parte din încăperile din fortificație. În acest loc, de exemplu, foștii proprietari au amenajat, în urmă cu câțiva ani, un club unde tinerii veneau să se distreze.”,

transmite Adrian Jătăreanu, corespondent Kanal D.

Cetatea Brașovului a revenit în patrimoniul public, după șapte de procese

Afacerea nu a mai mers, așa că administratorii au vrut să vândă cetățuia cu 5 milioane de euro. Firma privată și primăria Brașov nu s-au înțeles, așa că au urmat 7 ani lungi de procese care s-au încheiat cu câștig de cauză pentru statul român.

Cetatea a revenit în patrimoniul municipalității, iar edilii au început demersurile pentru redeschiderea ei.

Allen Coliban, primar Brașov: „Sunt două etape pe care le avem în vedere. Punerea în siguranță, etapă care ar trebui să dureze câteva luni de zile și totodată lucrările mai ample de consolidare.”

1.5 milioane de lei vor costa lucrările de punere în siguranță. Autoritățile spun că dacă experții consideră că fortificația nu ar fi un pericol, atunci în septembrie ar putea fi organizată o săptămână a porților deschise pentru turiști. 

În anul 1524 a fost ridicat primul turn de veghe

Unul din simbolurile Brașovului, cetățuia de pe dealul Straja este un loc încărcat de istorie. În 1524 a fost ridicat un prim turn de veghe, iar odată cu trecerea anilor fortificația a căpătat forma din zilele noastre. În 1773 a funcționat ca închisoare pentru prizonierii turci și francezi, iar în timpul epidemiei de ciumă era secție pentru cei care sufereau de cumplita boală.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si