Chef de pomina la Galati inaintea postului Pastelui - Mese imbelsugate si dans pana dimineata pe ulitele satelor de aici
Luni incepe Postul Pastelui, cel mai aspru de peste an, asa ca pe ulitele satelor e petrecere mare. Ca sa reziste ispitelor atata amar de vreme, galatenii au pornit un chef de pomina!
Pe ritmuri moderne danseaza petrecaretii, pana se perpeleste carnea pe gratar. Nea Ionel a dat tonul, imediat ce a pus micii la foc: el se unduieste pe muzica, iar doamnele ii urmeaza pasii de dans.
Doar icoanele cu Arsenie Boca si cu Maica Domnului, asezate parca strategic intre bucatile de carne, le amintesc pacatosilor ca vine postul pastelui.
"Avem branza de oaie. Aici avem gaina traditionala pe care trebuie s-o facem rasol. Aici mai avem alte fripturi pentru ca de maine, vasele spalate, curate si nu mai mancam nici carne, nici branza, nici oua.", spun cei care petrec.
Priviti cu cata pofta se infrupta satenii din carnea rumenita ! Mesele sunt pline ochi: carnati, friptura, mici si muraturi iar pentru sete, vinul rosu, la care petrecaretii nu o sa renunte nici in postul mare.
Imediat dupa ce se satura, petrecaretii- cu furculitele in maini, incing o hora de mama focului. Nu de alta, dar asa scapa de calorii.
Postul Pastelui incepe de luni si este considerat cel mai lung si mai aspru dintre toate, pentru ca dureaza 40 de zile. Anul acesta, invierea domnului va fi pe 16 aprilie.