Autoritățile din Taiwan au acuzat China că a desfășurat 43 de avioane militare și șapte nave în apropierea insulei autonome, informează presa internațională.

Este cel mai recent semn că Beijingul nu plănuiește o diminuare a campaniei de hărțuire, amenințări și intimidare la adresa insulei susținute de Statele Unite.

Citește și: Ziua 26 război Israel-Hamas: Mesajul dur transmis de gruparea palestiniană

Departamentul de apărare din Taiwan a declarat că mutarea de avioane și nave s-a făcut în ultimele 24 de ore- până miercuri, 1 noiembrie, la ora 6 dimineața.

Potrivit sursei citate, 37 dintre avioane au trecut linia mediană în strâmtoarea Taiwan, pe care China nu o mai recunoaște ca fiind o graniță reală între cele două părți.

China a mutat un întreg arsenal de război lângă Taiwan

China a mutat un întreg arsenal de război lângă Taiwan

[Sursa foto: Twitter]

Alertă militară la granița dintre China și Taiwan

Oficialii din Taipei au transmis că Taiwanul a monitorizat situația, a pus în alertă avioane de luptă, a trimis nave și a activat sistemele de rachete terestre- toate acestea fiind răspunsuri standard la activitățile militare chineze, care includ trecerea în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului, dar nu în spațiul său aerian real.

Astfel de manevre ale Chinei au devenit frecvente și agresive de când președintele Parlamentului SUA, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwan în august 2022, informează Associated Press.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Manevrele militare ale Chinei sunt văzute ca având scopul de a distruge moralul armatei taiwaneze, care își epuizează piloții și personalul militar, uzându-și în același timp echipamentul.

Purtătorul de cuvânt al armatei taiwaneze a recunoscut că războiul din Fâșia Gaza poate încuraja China să măsuri miltare împotriva Taiwanului.

Analiștii spun că nu ee exclus ca regimul de la Beijing să se pregătească pentru o invazie pe scară largă a insulei Taiwan.

Situație tot mai tensionată între China și Taiwan

Cu două zile în urmă, la un forum internațional de apărare la Beijing, oficialul militar de rangul doi al Chinei, generalul Zhang Youxia, a reiterat amenințările guvernului chinez de a riposta împotriva măsurilor de stabilire a independenței oficiale a Taiwanului.

El a spus că „indiferent cine încearcă să despartă Taiwanul de China sub orice formă, China și armata chineză nu vor permite niciodată să se întâmple asta”.

China a mutat un întreg arsenal de război lângă Taiwan

Risc major de invazie în Taiwan

[Sursa foto: Twitter]

Joe Biden, întâlnire cu liderul Chinei, Xi Jinping

Preşedintele american Joe Biden urmează să se întâlnească în cursul acestei luni cu omologul său chinez Xi Jinping.

Cel mai probabil, întrevederea dintre cei doi lideri va avea loc la San Francisco, unde se va desfăşura la mijlocul lunii noiembrie un summit al Forumului de cooperare economică Asia-Pacific (APEC).

Avertismentul Hamas: China va ataca Taiwanul

​China ar putea să atace Taiwan așa cum Hamas a decis să atace Israelul pe 7 octombrie, spune unul dintre liderii Hamas care se află în străinătate, Khaled Meshaal.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Liderul Hamas a declarat într-un interviu acordat joi postului egiptean de televiziune Sada Elbalad Egypt că „arabii dau o lecţie întregii lumi”, vorbind despre modelul pe care China și Rusia l-ar putea replica. 

China consideră că Taiwan face parte din teritoriul său și a organizat mai multe exerciții militare de încercuire a insulei, chiar și anul acesta.

Citește și: Jocuri periculoase în jurul Taiwanului

Guvernul chinez consideră Taiwanul, în care trăiesc 23 de milioane de oameni, drept o parte a teritoriului chinez, pe care s-a angajat să-l reunească într-o bună zi cu China, "cu forţa dacă este nevoie".


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si