In articol:
- China cere respectarea integrității teritoriale
- Rusia este „cel mai important partener strategic” al Beijingului
- Relații comerciale intense între Moscova și Beijing
- Cum diferă situația din Ucraina cu cea din Taiwan
China și-a reiterat luni poziția cu privire la invazia Rusiei în Ucraina, solicitând tuturor părților implicate să se angajeze în dialog, informează presa internațională.
Citeste si: Starea de criză ar putea fi introdusă în România. Ce presupune proiectul de pe masa Guvernului
În cadrul unei conferințe de presă în care a explicat poziția Beijingului cu privire la conflict, Wang Yi a declarat că motivele „situației din Ucraina” sunt „complexe” și nu s-au întâmplat peste noapte, potrivit Deutsche Welle.
China cere respectarea integrității teritoriale
Wang Yi a cerut ambelor părți să soluționeze disputele prin mijloace pașnice, prin dialog și negociere și să „respecte și să protejeze suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor”.
„Trebuie să punem de acord preocupărilor legitime de securitate ale părților implicate”, a spus el. Țările implicate ar trebui să țină cont de „pacea și stabilitatea pe termen lung a regiunii și să pună în aplicare o arhitectură de securitate europeană echilibrată, eficientă și durabilă”, a mai spus Wang.
Rusia este „cel mai important partener strategic” al Beijingului
Wang a spus că Rusia este „cel mai important partener strategic” al Beijingului, iar relațiile lor bilaterale sunt „favorabile păcii, stabilității și dezvoltării mondiale”.
„Oricât de sinistră este situația internațională, atât China, cât și Rusia își vor menține determinarea strategică și vor continua să promoveze parteneriatul strategic cuprinzător de coordonare în noua eră”, a spus oficialul de la Beijing.
Relații comerciale intense între Moscova și Beijing
Potrivit datelor vamale dezvăluite luni, comerțul chinez cu Rusia a cunoscut o creștere în preajma războiului din Ucraina.
Exporturile către Rusia au crescut cu 41% în ianuarie și februarie, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, arată DW.com. Aceasta a fost cea mai mare rată de creștere dintre principalii parteneri comerciali ai Chinei în primele două luni ale anului, depășind comerțul cu Uniunea Europeană și Statele Unite.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Rusia a fost, de asemenea, a doua cea mai mare sursă de importuri pentru China, care cumpără produse energetice de la vecinul său.
Cum diferă situația din Ucraina cu cea din Taiwan
Până în prezent, China a avut o poziţie ambiguă faţă de conflictul din Ucraina- a evitat să utilizeze cuvântul "invazie"- insistând atât asupra "respectării integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor", cât şi asupra atenţiei ce trebuie acordată "cerinţelor legitime ale Rusiei în materie de securitate".
Pe de altă parte, China a insistat că situaţiile din Taiwan şi Ucraina sunt diferite, fiindcă Taiwanul a fost mereu parte a Chinei, a spus Wang Yi, citat de Reuters.