China avertizează că războiul din Ucraina "poate scăpa de sub control"
În ziua în care Vladimir Putin acuză Occidentul pentru începerea războiului din Ucraina, într-un discurs naționalist extrem de dur, China lansează și ea un avertisment împotriva țărilor care alimentează cu arme conflictul de la granița României.
Author: Sorin Negru marți 21 februarie 2023 , 14:43
Ministrul de Externe de la Beijing a transmis că țara sa este „profund îngrijorată” de războiul din Ucraina, care a intrat „într-o spirală ce poate scoate lucrurile de sub control”.
Qin Gang, ministrul chinez de externe, a transmis o declarație despre conflictul din Uraina la deschiderea unei conferințe de securitate, relatează CNN.
„China este profund îngrijorată de escaladarea continuă a conflictului și de posibilitatea situației în care lucrurile ies de sub control”, a spus Qin Gang la Forumul Lanting organizat de Ministerul Chinez de Externe din Beijing.
Ministrul de Externe al Chinei, deranjat de sloganul „Astăzi Ucraina, mâine Taiwan”
Ambasadorul SUA la Națiunile Unite a declarat recent, la Bruxelles, că China va traversa o „linie roșie” dacă ar decide să ofere ajutor militar letal Rusiei pentru invazia sa din Ucraina.
În replică, Qin Gang le-a cerut statelor occidentale să nu mai pună gaze pe foc în Ucraina, prin înarmarea uneia dintre taberele combatante.
„Solicităm țărilor relevante să înceteze imediat să alimenteze incendiul și să nu mai dea vina pe China, repetând retorica „Astăzi Ucraina, mâine Taiwan”, a spus ministrul de la Beijing.
China ar putea trimite ajutor militar Rusiei
Declarația lui Qin a venit pe fondul unei vizite la Moscova a diplomatului superior Wang Yi și în contextul unor declarații ale oficialilor americani conform cărora Beijingul are în vedere să ofere ajutor militar letal Kremlinului.
Luni, Wang a declarat că China este dispusă să lucreze cu alte țări pentru a obține o încetare a focului și o pace de durată în Ucraina.
Beijingul a refuzat în mod repetat să condamne Rusia pentru invazia sa în Ucraina și s-a abținut să o numească „război”- în schimb a preluat descrierea Kremlinului ca fiind vorba de o „operațiune militară specială”.
China a dat vina constant pe alianța NATO și pe Statelor Unite pentru conflictul dintre Rusia și Ucraina, potrivit Pravda.com.ua.
Vladimir Putin, discurs delirant împotriva Occidentului
Președintele Putin a susținut un discurs naționalist anti-Occident în fața parlamentarilor ruși, încercând să-și justifice invazia pe scară largă din Ucraina.
Putin a dat vina pe Occident pentru conflictul ce durează de un an și a pretins că, înainte de invazia rusă, NATO discuta despre trimiterea de arme către Kiev.
„Academiile occidentale și școlile au antrenat ofițeri de batalioane naționaliste și au livrat arme. Vreau să subliniez că încă înainte de începerea «operațiunii militare speciale» se purtau deja discuții între Kiev și Occident despre livrarea de sisteme de apărare antiaeriană, avioane de luptă și alt armament greu.
Ne amintim un Kiev care depunea eforturi pentru a obține arme nucleare și susțineau public acest lucru”, a mai spus, marți, Putin.
Comisia Europeană, îngrijorată de planul de pace propus de China
Frans Timmermans, vicepreședinte al Comisiei Europene, și-a exprimat rezerve cu privire la inițiativa de pace anunțată de China în războiul Ucrainei.
După cum relatează Handelsblatt, planul de pace ar putea funcționa numai dacă armata rusă ar părăsi Ucraina, a spus Timmermans. Singura cale către un plan de pace este respectarea suveranității și granițelor Ucrainei.
„Dacă pornim de la presupunerea că granițele sunt respectate, atunci tot iadul se va dezlănțui”, a spus el. Timmermans subliniază că nu este încă clar cum ar putea arăta planul de pace.
China a promis o inițiativă de pace pentru prima aniversare a invaziei rusești- 24 februarie 2023. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Chinez de Externe, Wang Wenbin, a anunțat că „documentul de poziție” privind soluționarea războiului se referă la respectarea suveranității și integrității teritoriale, fundamentele Cartei ONU, luând în considerare interesele legitime de securitate ale tuturor țărilor.