Anunțul Chinei vine la scurt timp după ce și-a afirmat angajamentul, într-un document major de politică externă, de a folosi forța împotriva Taiwanului dacă nu poate prelua controlul „prin mijloace pașnice”.

Citeste si: Joe Biden, preocupat de acțiunile militare ale Chinei în Taiwan

Acesta este, practic, primul document oficial al Chinei în care se vorbește despre prezența militară

Citeste si: China trece la represalii

și administrativă a Beijingului în insula pe care o revendică.

China și-a încheiat exercițiile militare din jurul Taiwan-ului

Un purtător de cuvânt al Comandamentului Teatrului de Est al Chinei a declarat miercuri după-amiază că exercițiile au fost finalizate cu succes și „au testat eficient capacitățile de luptă comune integrate ale trupelor”, potrivit presei de stat de la Beijing.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Prin declarația de azi, China promite că va continua să monitorizeze strâmtoarea Taiwan, să patruleze regulat în zonă și să rămână pregătită pentru luptă, informează The Guardian.

După ce președintele Camerei reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwan săptămâna trecută, Armata Populară de Eliberare (PLA) din Beijing a lansat exerciții militare cu foc real în șapte zone mari din apropierea insulei principale a Taiwanului.

Ministrul de externe al Taiwanului, Joseph Wu, a acuzat marți China că folosește exercițiile militare pentru a se pregăti pentru invazie. 

China renunță la promisiunea de a nu trimite trupe în Taiwan

China şi-a retras o promisiune de a nu trimite trupe sau personal administrativ în Taiwan după ce va lua insula înapoi, arată un document oficial publicat miercuri.

Citeste si: China își arată mușchii în jurul Taiwanului

Documentul oficial al Chinei semnalează totodată decizia preşedintelui Xi Jinping de a acorda mai puţină autonomie decât a sugerat anterior.

Cartea albă intitulată "Chestiunea Taiwanului şi reunificarea Chinei în noua eră", este publicată după mai multe zile de exerciţii militare chineze fără precedent în apropierea insulei, pe care Beijingul o revendică drept teritoriu propriu.

"Noua eră" este un termen asociat în mod obişnuit cu conducerea lui Xi.

China a declarat în două cărţi albe anterioare asupra Taiwanului, în 1993 şi 2000, că "nu va trimite trupe sau personal administrativ care să aibă sediul în Taiwan" după realizarea unificării.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si