Liderul Chinei, Xi Jinping, spune că "soluția celor două state", prin crearea unei Palestine independente este „calea fundamentală” de ieșire din conflictul Israel-Hamas.

Declarațiile lui Xi Jinping de joi, 19 octombrie, sunt primele comentarii publice ale liderului chinez asupra războiului de la izbucnirea acestuia în urmă cu aproape două săptămâni, transmite CNN.

Citește și: Ziua 13 război Israel-Hamas: Israelul a atacat ținte militare ale Hezbollah. Premierul britanic ajunge astăzi în Israel

„Prioritatea maximă acum este o încetare a focului cât mai curând posibil, pentru a evita extinderea sau chiar scăparea de sub control a conflictului și provocarea unei crize umanitare grave”, a spus Xi Jinping, citat de postul de stat CCTV din China.

Xi Jinping a făcut aceste comentarii în cadrul unei întâlniri cu premierul egiptean Mostafa Madbouly la Beijing, în cadrul forumului "Belt and Road", la care a participat și Vladimir Putin.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Liderul Chinei, Xi Jinping, întâlnire cu premierul Egiptului - declarații despre crearea unui stat Palestina

Liderul Chinei, Xi Jinping, întâlnire cu premierul Egiptului - declarații despre crearea unui stat Palestina

[Sursa foto: Twitter]

China vrea să colaboreze cu statele arabe pentru o soluție în Orientul Mijlociu

Liderul de la Beijing a mai declarat că China este dispusă să colaboreze cu Egiptul și națiunile arabe pentru a „promova o soluție cuprinzătoare, justă și de durată la problema palestiniană”, potrivit presei chineze.

Xi Jinping a lăudat Egiptul pentru că a jucat un „rol important” în reducerea tensiunilor din regiune, adăugând că China va susține eforturile de a acorda ajutor umanitar în Gaza, a transmis și site-ul CGTN.com.

Calea fundamentală de ieșire din conflictul recurent Palestina-Israel constă în implementarea „soluției cu două state” și înființarea unui stat independent al Palestinei, astfel încât să se realizeze coexistența pașnică a Palestinei și Israelului, a precizat Xi Jinping.

La rândul său, premierul Madbouly a spus că Egiptul și țările arabe apreciază foarte mult poziția consecventă și corectă a Chinei cu privire la problema Palestinei și așteaptă cu nerăbdare ca puterea asiatică să joace un rol mai important în soluționarea crizei actuale.

China și Rusia, poziție comună pro-Palestina

China și Rusia au cerut la unison încetarea focului în conflictul din Israel și Fâșia Gaza și au refuzat să condamne în mod explicit Hamas.

Refuzul Beijingului de a condamna Hamas a provocat furie și un profund sentiment de dezamăgire din partea Israelului – precum și critici din partea oficialilor americani.

Pe măsură ce războiul din Israel escaladează, Beijingul se poziționează tot mai puternic în sprijinul palestinienilor, conform CNN.

Weekendul trecut, ministrul chinez de externe Wang Yi a acuzat Israelul că acțiunile sale depășesc „sfera autoapărării”.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si