Președintele american Joe Biden va vorbi vineri cu președintele chinez Xi Jinping, în timp ce liderul american încearcă să susțină presiunea globală asupra Rusiei pentru a opri războiul din Ucraina, informează Bloomberg.

Citeste si: Miliardar rus: "Ar fi sinucidere curată să-i spui lui Putin să oprească războiul"

„Acest lucru face parte din eforturile noastre continue de a menține linii deschise de comunicare”, a spus joi secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki.

„Cei doi lideri vor discuta despre gestionarea competiției dintre cele două țări, precum și despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar și despre alte probleme de interes comun”, a precizat Casa Albă.

China a adoptat retorica Rusiei cu privire la "operațiunea militară" din Ucraina

Convorbirea telefonică de vineri este prima dintre Biden și Xi Jinping din noiembrie 2021 și urmează unei întâlniri de luni, la Roma, între consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan și diplomatul de vârf al Chinei, Yang Jiechi.

Citeste si: Rusia respinge decizia Curții Internaționale de Justiție de la Haga de a opri războiul

Potrivit Bloomberg, China și-a aliniat retorica cu cea a Moscovei, iar Xi și Vladimir Putin au declarat, în săptămânile dinaintea invaziei, că prietenia dintre țările lor „nu are limite”.

Vladimir Putin și Xi Jinping au declarat, în săptămânile dinaintea invaziei, că prietenia dintre țările lor „nu are limite”.

[Sursa foto: Twitter]

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

China a mai spus că dorește să evite să fie afectată de sancțiunile americane din cauza războiului din Ucraina.

Administrația Biden a încercat să convingă Beijingul să-și folosească influența pentru a ajuta la încheierea războiului, dar, în general, Casa Albă a fost reticentă în a avertiza public Beijingul pentru sprijinul tacit al invaziei Ucrainei de către Rusia.

Citeste si: Putin, atac asupra rușilor care trăiesc în țările occidentale

În schimb, a spus că fiecare națiune va fi judecată de istorie pentru rolul său în război, iar oficialii americani au avertizat China atât în ​​public, cât și în privat că s-ar confrunta cu consecințe grave dacă va ajuta Rusia prin atenuarea loviturii sancțiunilor.

Beijingul a negat orice eforturi de a ajuta Moscova, iar oficialii chinezi au spus că vor ca conflictul să se încheie.

Ce a transmis ambasada Chinei din Ucraina

China ”nu va ataca niciodată Ucraina”, dimpotrivă, va ajuta statul ucrainean, în special din punct de vedere economic, a declarat ambasadaorul Chinei în Ucraina, potrivit unui comunicat de presă al guvernului regional din Liov.

”China nu va ataca niciodată Ucraina. Vom ajuta, mai ales din punct de vedere economic... În această situaţie, pe care o aveţi acum, vom acţiona responsabil”, l-a asigurat ambasadorul Chinei în Ucraina, Fan Xianrong, pe Maksym Kozytsky, şeful administraţiei militare regionale din Liov, potrivit News.ro.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citeste si: Rusia îi amenință cu sancțiuni personale pe liderii țărilor „neprietenoase", între care și România

”China este o ţară prietenoasă cu poporul ucrainean. În calitate de ambasador, pot spune în mod responsabil că China va fi întotdeauna o forţă benefică pentru Ucraina, atât din punct de vedere economic, cât şi politic”, a argumentat el.

Beijingul spune că vrea să se încheie conflictul din Ucraina

Marţi, ambasadorul Chinei în SUA, Qin Gang, a publicat un articol în Washington Post, reiterând că Beijingul vrea să se încheie conflictul din Ucraina. Astfel, au fost eliminate ”zvonurile” conform cărora ”China ştia, a acceptat sau a susţinut în mod tacit” războiul.

Citeste si: Curtea de la Haga ordonă Rusiei să oprească operațiunea militară din Ucraina. Reacția lui Zelenski

”Conflictul dintre Rusia şi Ucraina nu face niciun bine Chinei. Dacă China ar fi ştiut despre criza iminentă, am fi făcut tot posibilul să o prevenim", a scris Qin.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si