China a anunţat oficial joi că a organizat ”lovituri cu rachete de precizie” în strâmtoarea Taiwan, ca parte a exerciţiilor militare. Tensiunile din regiune au ajuns la cel mai înalt nivel din ultimele decenii, relatează The Associated Press.

Citeste si: China a început exerciții militare fără precedent în jurul Taiwanului. Există temeri legate de o posibilă invazie

Anterior, China anunţase exerciţii militare de amploare în şase zone din jurul Taiwanului, pe care Beijingul îl pretinde ca fiind propriul teritoriu.

Oficialii chinezi au spus că insula Taiwan ar putea fi anexată cu forţa, dacă este necesar.

Vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan a aprins scânteia

Exerciţiile militare fără precedent au fost consecinţa vizitei în Taiwan al preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, şi sunt menite să facă cunoscute ameninţările Chinei de a ataca republica insulară autonomă.

Citeste si: Taiwanul e înconjurat de armata Chinei

Beijingul ameninţă de multă vreme cu represalii militare în urma acţiunilor Taipeiului de consolidare a independenţei de facto cu sprijinul aliaţilor-cheie, inclusiv al Statelor Unite.

”Au fost efectuate lovituri cu rachete de precizie cu muniţie reală cu rază lungă de acţiune asupra ţintelor selectate în zona de est a strâmtorii Taiwan”, a precizat Comandamentul Teatrului Estic al Armatei de

Eliberare a Poporului, aripa militară a Partidului Comunist, aflat la guvernare.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

”Rezultatul aşteptat a fost atins”, se mai precizează în comunicat. Nu au fost oferte alte detalii în acest sens.

Ministerul taiwanez al Apărării a anunţat că a urmărit, joi, lansarea rachetelor de tip Dongfeng începând cu ora locală 13.56.

Ministerul a folosit diverse sisteme de supraveghere de avertizare timpurie pentru a urmări lansările rachetelor, care au fost îndreptate către apele din nord-estul şi sud-vestul Taiwanului.

De asemenea, Ministerul taiwanez al Apărării a anunţat, anterior, că forţele sale sunt în alertă şi monitorizează situaţia, în încercarea de a evita escaladarea tensiunilor.

Toți ochii pe China: va declanșa un nou război sau se implică în temperarea Rusiei?

Ucraina caută o oportunitate de a vorbi direct cu  liderul chinez Xi Jinping  pentru a ajuta la încheierea războiului său cu Rusia, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski într-un interviu apărut joi în South China Morning Post, transmite Reuters.

În interviu, liderul ucrainean a îndemnat China să îşi folosească influenţa politică şi economică uriaşă asupra Rusiei pentru a pune capăt luptei.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citeste si:  Rusia acuză SUA de "implicare directă" în războiul din Ucraina

"Este un stat foarte puternic. Este o economie puternică. Deci poate influenţa din punct de vedere politic şi economic Rusia. China este și membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU", a declarat preşedintele Ucrainei, citat de Reuters.

Președintele ucrainean consideră că Rusia ar intra în criză economică dacă i-ar fi închisă piața chineză.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si