China a lansat din nou rachete balistice în apele din jurul Taiwanului, relatează BBC News.

Regimul de la Taipei spune că demonstrația de forță chineză, care oprește navele și avioanele să folosească spațiul propriu, îi încalcă suveranitatea și echivalează cu o blocadă. Exercițiile militare sunt programate să continue până duminică.

Citeste si: Un nou butoi cu pulbere stă să explodeze. China anunţă ”lovituri cu rachete de precizie” în strâmtoarea Taiwan

Premierul taiwanez Su Tseng-chang a criticat „vecinul malefic”: "Nu ne așteptam ca vecinul malefic să-și arate puterea la ușa noastră și să pericliteze în mod arbitrar cele mai aglomerate căi navigabile din lume cu exercițiile sale militare”, a spus premierul din Taiwan.

Tensiuni diplomatice între China și Japonia

China l-a convocat pe ambasadorul Japoniei la Beijing, precum și pe diplomații europeni din țară pentru a protesta împotriva declarațiilor emise atât de G7, cât și de UE, care criticau exercițiile sale militare în jurul Taiwanului.

Viceministrul chinez Deng Li a calificat declarațiile drept „eronate” și s-a opus „interferenței dorite în afacerile interne ale Chinei”, a declarat vineri ministerul de externe.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Joi, China a anulat, de asemenea, o întâlnire a miniștrilor de externe chinez și japonez pentru a protesta împotriva declarației G7, care îndemna Beijingul să nu „încerce să schimbe unilateral situația din Taiwan”.

Armata din Taiwan, pregătită de luptă

Armata din Taiwan a desfășurat sisteme de rachete terestre și a trimis avioane și nave pentru a monitoriza situația, a declarat vineri ministerul Apărării de la Taipei.

Se întâmplă de când mai multe nave și aeronave chineze au traversat linia mediană a strâmtorii Taiwan mai devreme în această dimineață.

Ministerul Apărării din Taiwan și-a reiterat declarația că își va spori pregătirea pentru luptă, dar nu va începe un război.

Antony Blinken consideră acțiunile Chinei drept "provocatoare"

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat vineri, la o întâlnire cu diplomați asiatici de vârf, că reacția Chinei la vizita lui Pelosi a fost „flagrant de provocatoare”, a declarat un oficial occidental jurnaliştilor.

China a căutat să intimideze nu numai Taiwanul, ci și vecinii săi, a declarat Blinken la Summitul Asiei de Est din Cambodgia, potrivit raportului Reuters.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Între timp, SUA încearcă să calmeze apele și continuă să fie alături de aliații și partenerii săi, a adăugat el.

Rachete ale Chinei au aterizat pe teritoriul Japoniei

Se crede că rachetele balistice lansate de China au aterizat pentru prima dată în zona economică exclusivă (ZEE) a Japoniei, a declarat joi ministrul apărării din Tokyo.

„Se crede că cinci dintre cele nouă rachete balistice lansate de China au aterizat în ZEE a Japoniei”, a declarat Nobuo Kishi reporterilor, în timp ce China desfășoară exerciții militare masive în apele din jurul Taiwanului.

Japonia „a depus un protest în fața Chinei prin canale diplomatice”, a spus Kishi, numind problema „o problemă gravă care afectează securitatea noastră națională și siguranța cetățenilor noștri”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si