Chip-urile M1 de la Apple sunt în centrul atenției, iar noile MacBook Pro au un alt atu extraordinar: ecranul lor miniLED
Centrul atenției în timpul prezentării noilor MacBook Pro au fost fără echivoc microprocesoarele M1 Pro și M1 Max.
Totuși, acesta nu este singurul atu interesant al acestei generații de MacBook Pro. Dincolo de procesorul său, merită să ne uităm și la noile ecrane pe care inginerii Apple le-au dezvoltat pentru aceste computere. Acestea propun un panou IPS LCD cu retroiluminare miniLED care, pe hârtie, au un aspect obiectiv foarte atractiv.
Dacă rămânem la ecranul lor, aceste noi MacBook Pro sunt disponibile în două moduri diferite: cu un panou de 14,2 inchi și o rezoluție de 3024 x 1964 pixeli și, de asemenea, cu un ecran de 16,2 inci și o rezoluție de 3456 x 2234 de pixeli.
Acestea sunt motivele pentru care ecranele acestor MacBook Pro arată atât de bine.
Citeste si: A fost lansat Windows 11 oficial. Lansarea a avut loc cu câteva ore înainte de data inițială
Și cifrele ecranelor acestor laptopuri sunt uluitoare. Pentru a vă deschide apetitul, merită să vă uitați la relația dintre dimensiunea ecranului și rezoluția acestuia. Ambele opțiuni, de 16,2 inchi și 14,2 inci, au exact aceeași densitate: 254 de ppi. Nu este o cifră uluitoare pentru că, de fapt, alte laptop-uri de la alte mărci ne oferă o densitate ceva mai mare. Totuși, e bine.
În mare măsură, caracteristicile ecranului noului MacBook Pro sunt posibile datorită iluminării de fundal miniLED care este responsabilă pentru livrarea luminii către panoul LCD. Principala diferență dintre o matrice LED convențională și alta de tip miniLED este că aceasta din urmă încorporează diode mult mai mici.
Că sunt mai compacte contează pentru că consumă mai puțină energie, disipă mai puțină căldură și, mai ales, pentru că permit instalarea unui număr mai mare de diode în matricea de iluminare de fundal. De asemenea, pot fi mai aproape unul de altul. Matricea LED a acestor notebook-uri încorporează 10.000 de diode.Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
MacBook Pro 13 Emag -vezi gama completa.
Citeste si: Black Friday 2021. Scurt istoric despre ziua cu cele mai multe reduceri din an
Gestionarea estomparii locale a luminii de fundal atunci când se folosește o matrice miniLED nu este deloc ușoară, mai ales când este necesar să se livreze multă luminozitate într-o regiune a ecranului care este în mișcare. Cu toate acestea, această provocare merită
abordată deoarece, dacă este executată bine, capacitățile pe care această tehnologie le aduce la îndemâna noastră sunt fabuloase. Pe hârtie, Apple pare să fi înțeles bine, deși nu vom fi siguri de calitatea reală a ecranului noilor MacBook Pro până când nu vom avea șansa să le analizăm amănunțit.
În orice caz, cifrele pe care ni le promite acest brand sunt șocante. Potrivit Apple, aceste laptopuri sunt capabile să ofere o luminozitate susținută de 1000 de niți pe ecranul complet și nu doar într-o singură regiune a panoului. În plus, capacitatea sa maximă de livrare a luminozității se ridică la 1600 niți. Această ultimă cifră o va putea ține doar pentru câteva clipe, dar, chiar și așa, sunt caracteristici foarte atractive care se potrivesc ca o mănușă în orice flux de lucru în care este necesar să se ocupe de conținut HDR.
Citeste si: Pe ce dată are loc Black Friday în România 2021. Ne apropiem de ziua cu cele mai mari reduceri din an
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
O altă specificație foarte promițătoare a acestor afișaje, care este, de asemenea, legată de iluminarea de fundal miniLED, este raportul lor de contrast, care, din nou conform Apple, se ridică la 1.000.000:1. Evident, acesta nu este contrastul nativ al ecranului, care este cu siguranță o cifră mult mai mică, dar chiar și așa, dacă estomparea luminii de fundal reușește cu adevărat să ofere acest raport de contrast, panoul ar trebui să poată recupera o mulțime de detalii atât în umbră, cât și în cele mai luminoase zone ale ecranului.
În plus, a avea un negru foarte profund are un impact pozitiv asupra colorimetriei, deoarece stabilește un cadru de referință care ajută la întărirea percepției noastre subiective despre saturația și bogăția culorii. Cu toate acestea, conform Apple, colorimetria ecranului acestor laptop-uri este foarte solventă. Ceea ce ne promite acest brand este oarecum ambiguu, deoarece ne spune literalmente că reproduce „o gamă largă de culori P3”, așa că pare să ne invite să acceptăm că panoul ar trebui să poată acoperi cea mai mare parte a spațiului de culoare DCI-P3.
O ultimă caracteristică a ecranului acestor laptop-uri care nu merită trecută cu vederea este rata de refresh. Apple și-a implementat tehnologia de reîmprospătare adaptivă în el, astfel încât rata de reîmprospătare a ecranului să se adapteze la conținutul pe care îl redăm la un moment dat pentru a optimiza calitatea imaginii și, în același timp, pentru a reduce consumul în măsura posibilului. Cea mai mare rată de refresh cu care poate funcționa acest ecran este de 120 Hz.