Ciclonul de pe Marea Neagră aduce vreme extremă în România.

Vântul va sufla cu 50 de kilometri pe oră. Ploile sunt și ele însemnate: până la 50 de litri pe metrul pătrat într-o oră.

În mod normal, această cantitate ar fi căzut 2 săptămâni. Nu lipsesc vijeliile și grindina.

Este vorba de un așa numit ciclon de latitudine mijlocie.

"Presiunea atmosferică a fost scăzută zile în șir și va continua să fie deasupra țării noastre, iar dinspre Marea Neagră avem un aport de vapori de apă care și ei favorizează apariția ploilor mai însemnate cantitativ.", explică Florinela Georgescu, director executiv ANM.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei sunt zonele lovite în plin de furtuni. În schimb, în vestul țării va fi foarte cald!

Tornade și ciclon, urmate de zile de caniculă

Înainte de ciclon, lângă Tulcea, locuitorii au suprins un nou vârtej pe cer de forma unei tornade amenințătoare.

Cerul a început să se întunece încă de astăzi pe litoral și vântul s-a întețit.

„În anii trecuți, canicula își spunea cuvântul pe litoral!
Clima se schimbă, vedem asta destul de des. A fost o lună ploioasă, înțelegem că va ploua.
Din păcate, se anunță în zilele următoare vreme cam capricioasă.
Am ajuns în situația în care schimbările climatice se observă de la un an la altul”, spun oamenii.

Clima din România începe să semene cu cea din Asia! Pentru Cristina, India a devenit a doua casă. Am întâlnit-o pentru scurt timp în București. Cum altfel, decât pe ploaie?!

"Ei sunt obișnuiți cu vremea asta și nu mai dau atât de multă importanță pentru că știu cum să se protejeze și asta e. Da, eu am avut anumite momente când mi-a fost greu.
Dacă vorbim de perioada musonului a plouat timp de două săptămâni în fiecare zi.
Uneori era foarte rapidă și apoi erau perioade în care ploua așa, foarte molcom”, spune românca stabilită în India.

Ciclonul după tornade, normal în contextul încălzirii globale

Luna iunie a fost precum sezonul musonului pentru țara noastră. Iar în curând va urma canicula.

Valorile termice sunt asemănătoare în cele două țări, deși la noi călura încă poate fi suportată mai ușor.

Un ciclon tropical tipic pentru India atinge viteze ale vântului de 3 ori mai mari decât cele estimate pentru furtuna din Marea Neagră. Problema este, însă, alta!

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

„Încălzirea globală înseamnă o creștere în intenistate și în număr al fenomenelor extreme”, precizează Florinela Georgescu, director executiv ANM.

La Ruse, în Bulgaria, chiar lângă frontiera cu România, o furtună violentă a inundat mai multe străzi. Șoferii s-au trezit prizonieri în mașinile înconjurate de ape! E doar o altă răbufnire a vremii care se va repeta tot mai des, spun meteorologii.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si