Ciclonul de la Marea Neagră ajunge în România. Unde lovește fenomenul periculos
Ciclon în Marea Neagră, anunțat de meteorologi. Acest fenomen meteo extrem de rar pentru această regiune va aduce noi furtuni și instabilitate extremă în jumătate din țară.
Vineri, deasupra Mării Negre, se va forma un ciclon, iar partea de sud-est a ţării va fi cea mai afectată, avertizează meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Cantități însemnate de apă vor cădea în continuare în țara noastră.
Ciclonul periculos format în Marea Neagră se îndreaptă spre România și are o dinamică greu de previzionat. Masa de aer care se rotește în jurul unui centru de presiune atmosferică scăzută se îndreaptă dinspre Marea Neagră spre vest. Sursa de alimentare a ciclonului sunt vaporii de apă din Marea Neagră, iar influențele se vor vedea în întreaga țară.
Vineri, meteorologii anunţă tot vreme instabilă. În estul şi sud-estul ţării precum şi în zonele montane şi submontane aferente vremea va fi instabilă, iar valorile termice se vor situa în jurul celor normale. Vor fi înnorări, averse, descărcări electrice şi intensificări susţinute ale vântului, iar îndeosebi prin acumulare local cantităţile de apă vor fi însemnate.
Sâmbătă, 19 iunie, va ploua pe arii extinse. Ploile vor avea caracter de aversă, vor fi însoţite pe alocuri de descărcări electrice, iar îndeosebi prin acumulare pe suprafeţe în general restrânse se vor înregistra cantitãţi de apă însemnate.
„Este posibil ca în continuare în jumătatea estică şi mai ales partea de sud-est a ţării, mă refer la partea de est a Munteniei, Dobrogea, sudul Moldovei să fie cele mai afectate mai ales începând de joi noaptea şi pe parcursul zilei de vineri de cantităţi de precipitaţii mai importante şi să discutăm pe parcursul perioadei cu precipitaţii care să depăşească în continuare la nivel local 30-50 l/mp şi de intensificări ale vântului pe perioada ploilor cu viteză de 45-50 km/h, să vorbim de vijelii şi izolat căderi de grindină", a spus Elena Mateescu, directorul ANM la Antena 3.
Interval de valabilitate: 17 iunie, ora 12:00 – 17 iunie, ora 21:00 Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată
Pe parcursul zilei de joi (17 iunie) în Oltenia, vestul Munteniei, Banat, jumătatea de sud a Crișanei și a Transilvaniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină.
În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 25...30
l/mp și izolat 40 l/mp. Astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse și în sud-estul teritoriului., avertizează meteorologii ANM.
În intervalul menționat în Dobrogea, estul Munteniei și sud-estul Moldovei vor fi averse ce vor avea și caracter torențial și pe alocuri descărcări electrice.
Cantitățile de apă, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, vor depăși 20...30 l/mp și pe arii restrânse 40...50 l/mp.
Cum va fi vremea în București, vineri și sâmbătă
Vineri, în Capitală se vor semnala averse şi descărcări electrice, condiţii în care, prin acumulare se vor înregistra cantităţi de apă însemnate. Vântul va sufla moderat, cu intensificări îndeosebi ziua. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 25 de grade, iar cea minimă va fi de 14…15 grade.
Sâmbătă, în Bucureşti va ploua torenţial, vor fi mai ales averse şi descărcări electrice. Pe parcursul zilei vântul va avea intensificări, apoi va slăbi treptat în intensitate. Temperatura maximă va fi de 22…23 de grade, iar cea minimă de 14…15 grade.
Vreme mai bună în centrul și vestul țării
În zonele de centru-vest, regimul termic va fi caracterizat de valori uşor mai mari decât cele specifice datei, iar cerul va fi variabil, cu înnorări îndeosebi după-amiaza şi seara, când vor fi perioade cu averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului local în centru şi pe arii mai restrânse în rest.
Conform ANM, temperaturile maxime se vor încadra în general între 23 şi 30 de grade, cu cele mai mari valori în Câmpia de Vest, iar cele minime vor fi cuprinse între 13 şi 18 grade, mai coborâte în depresiuni