Prin cutremur se înțelege orice mișcare telurică care apare prin mișcarea produsă în defectele pământului, toate în urma mișcărilor plăcilor tectonice. 

Iată cinci recomandări care îți pot salva viața în cazul unui cutremur!

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Cimitirele civilizației umane. Cum au ajuns să fie abandonate pe câmpuri milioane de mașini, avioane, biciclete și chiar tancuri- antena3.ro

cinci recomandări cutremur

Cinci recomandări prețioase în caz de cutremur care îți pot salva viața

Nu părăsiți camera sau locuința

Rămâneți în camera sau în locuința în care vă aflați deoarece faza seismică inițială este redusă ca durată, iar faza mai puternică ar putea să vă găsească pe scări, holuri, paliere, în aglomerație și panică și ar putea duce la accidente grave, nedorite. 

Stați departe de ferestre

Rămâneți departe de ferestrele și obiectele care se pot sparge și vă pot accidenta. Stați sub o grindă, toc de ușă solid, birou sau masă care sunt destul de rezistente pentru a vă feri în cazul în care unele obiecte mobile precum lămpi, ornamente sau alte obiecte de decor ar putea cădea.

Citeste si: Treziți de un cutremur puternic

Opriți sursele de foc

Dacă aveți posibilitatea închideți sursele de foc cât mai repede posibil.

În cazul în care ceva ia foc interveniți după terminarea cutremurului, când v-ați liniștit.

Feriți-vă de căderea de tencuieli sau alte obiecte

Dacă sunteți surprinși de căderea unor bucăți de tencuială sau a unor obiecte de mobilă, protejați-vă capul și membrele și asigurați-vă supraviețuirea. 

Dacă sunteți în exterior, stați departe de clădiri

Stați cât mai departe de clădiri, în cazul în care vă aflați la exterior.

Feriți-vă de căderea de tencuieli, cărămizi, coșuri, geamuri sau alte obiecte care pot cădea pe stradă. Nu alergați pe stradă, căutați un loc sigur și deschis unde să vă adăpostiți.

cinci recomandări cutremur

Cinci recomandări prețioase în caz de cutremur care îți pot salva viața

[Sursa foto: PixaBay]

Seismele: lucruri mai puțin știute

  • Circa 80% din totalul cutremurelor se produc de-a lungul Inelului de Foc al Pacificului – bordură care delimitează Pacificul-, iar aici se află nu mai puţin de 452 de vulcani, aproximativ 75% din totalul vulcanilor activi şi adormiţi de pe Terra.
  • Evenimentele naturale pentru erupţiile sau impactul meteoriţilor pot provoca seisme, dar majoritatea lor au loc din cauza mişcărilor plăcilor continentale.
     Suprafaţa pământului este formată din 20 de plăci care se mişcă constant. Presiunea creşte în cazul alunecării unei plăci, fapt care poate provoca o rupere a scoarţei terestre, generând cutremure.
  • Cutremurele pot trezi vulcanii, aşa cum s-a întâmplat în cazul muntelui Sf. Elena din SUA în 1980, sau în cazul muntelui italian Etna, care a erupt brusc în 2002.
    În fiecare an are loc cel puţin un cutremur cu magnitudinea de 8 grade pe scara Richter. 

Citeste si: A fost cutremur, joi dimineață, în România. Ce activitate seismică a fost în Vrancea de la începutul anului

  • Un seism poate elibera de sute de ori mai multă energie decât o bombă nucleară precum cea care a lovit Hiroshima, în Japonia, în 1945.
  • Seismele care se produc într-o parte a Terrei pot zgudui cealaltă parte. Cercetătorii care au studiat cutremurul din 2004, cel care a generat tsunamiuri în Oceanul Indian, au descoperit că seismul a slăbit cel puţin o porţiune din falia San Andreas din California. Cutremurul din 1960 din Chile a generat trepidaţii timp de mai multe zile pe întreaga suprafaţă a Pământului. 
  • Cel mai ucigaş cutremur care a lovit vreodată Pământul şi despre care există menţiuni scrise a avut loc pe 23 ianuarie 1556 în provincia Shansi din China. Se estimează că atunci şi-au pierdut viaţa 830.000 de persoane. 

Consecințe ale cutremurelor

Principalele consecințe care apar în urma cutremurelor sunt:

  • consecințe economice: distrugerea fabricilor și uzinelor, șomaj, lipsa locurilor de muncă, sărăcie
  • consecințe sociale: sărăcie, deplasarea populației, depopularea zonelor, transport greu de realizat
  • consecințe asupra mediului înconjurător: valuri de maree sau tsunami, replici, modificări la suprafață. 

Citeste si: Cutremur puternic azi în România. Șeful INFP: Nu avem informații despre eventuale pagube

Citeste si: VIDEO Cum și-a găsit Alin Oprea tatăl natural? „Am ales special seara de Crăciun și vârsta de 33 de ani. Era vârsta la care Iisus Hristos s-a răstignit și luna în care s-a născut.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul dur în limba română al lui Michele Morrone după ce a vizitat o parte din atracțiile turistice din România- radioimpuls.ro

Citeste si: „Orașul Mântuirii” sau „mini-Grecia” de la malul Mării Negre. Așezarea antică ascunde un tezaur chiar lângă țărm- antena3.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si