In articol:
- Nu părăsiți camera sau locuința
- Stați departe de ferestre
- Opriți sursele de foc
- Feriți-vă de căderea de tencuieli sau alte obiecte
- Dacă sunteți în exterior, stați departe de clădiri
- Seismele: lucruri mai puțin știute
- Consecințe ale cutremurelor
Iată cinci recomandări care îți pot salva viața în cazul unui cutremur!
Nu părăsiți camera sau locuința
Rămâneți în camera sau în locuința în care vă aflați deoarece faza seismică inițială este redusă ca durată, iar faza mai puternică ar putea să vă găsească pe scări, holuri, paliere, în aglomerație și panică și ar putea duce la accidente grave, nedorite.
Stați departe de ferestre
Rămâneți departe de ferestrele și obiectele care se pot sparge și vă pot accidenta. Stați sub o grindă, toc de ușă solid, birou sau masă care sunt destul de rezistente pentru a vă feri în cazul în care unele obiecte mobile precum lămpi, ornamente sau alte obiecte
Citeste si: Treziți de un cutremur puternic
Opriți sursele de foc
Dacă aveți posibilitatea închideți sursele de foc cât mai repede posibil. În cazul în care ceva ia foc interveniți după terminarea cutremurului, când v-ați liniștit.
Feriți-vă de căderea de tencuieli sau alte obiecte
Dacă sunteți surprinși de căderea unor bucăți de tencuială sau a unor obiecte de mobilă, protejați-vă capul și membrele și asigurați-vă supraviețuirea.
Dacă sunteți în exterior, stați departe de clădiri
Stați cât mai departe de clădiri, în cazul în care vă aflați la exterior. Feriți-vă de căderea de tencuieli, cărămizi, coșuri, geamuri sau alte obiecte care pot cădea pe stradă. Nu alergați pe stradă, căutați un loc sigur și deschis unde să vă adăpostiți.
Seismele: lucruri mai puțin știute
- Circa 80% din totalul cutremurelor se produc de-a lungul Inelului de Foc al Pacificului – bordură care delimitează Pacificul-, iar aici se află nu mai puţin de 452 de vulcani, aproximativ 75% din totalul vulcanilor activi şi adormiţi de pe Terra.
- Evenimentele naturale pentru erupţiile sau impactul meteoriţilor pot provoca seisme, dar majoritatea lor au loc din cauza mişcărilor plăcilor continentale.
Suprafaţa pământului este formată din 20 de plăci care se mişcă constant. Presiunea creşte în cazul alunecării unei plăci, fapt care poate provoca o rupere a scoarţei terestre, generând cutremure. - Cutremurele pot trezi vulcanii, aşa cum s-a întâmplat în cazul muntelui Sf. Elena din SUA în 1980, sau în cazul muntelui italian Etna, care a erupt brusc în 2002.
În fiecare an are loc cel puţin un cutremur cu magnitudinea de 8 grade pe scara Richter.
Citeste si: A fost cutremur, joi dimineață, în România. Ce activitate seismică a fost în Vrancea de la începutul anului
- Un seism poate elibera de sute de ori mai multă energie decât o bombă nucleară precum cea care a lovit Hiroshima, în Japonia, în 1945.
- Seismele care se produc într-o parte a Terrei pot zgudui cealaltă parte. Cercetătorii care au studiat cutremurul din 2004, cel care a generat tsunamiuri în Oceanul Indian, au descoperit că seismul a slăbit cel puţin o porţiune din falia San Andreas din California. Cutremurul din 1960 din Chile a generat trepidaţii timp de mai multe zile pe întreaga suprafaţă a Pământului.
- Cel mai ucigaş cutremur care a lovit vreodată Pământul şi despre care există menţiuni scrise a avut loc pe 23 ianuarie 1556 în provincia Shansi din China. Se estimează că atunci şi-au pierdut viaţa 830.000 de persoane.
Consecințe ale cutremurelor
Principalele consecințe care apar în urma cutremurelor sunt:
- consecințe economice: distrugerea fabricilor și uzinelor, șomaj, lipsa locurilor de muncă, sărăcie
- consecințe sociale: sărăcie, deplasarea populației, depopularea zonelor, transport greu de realizat
- consecințe asupra mediului înconjurător: valuri de maree sau tsunami, replici, modificări la suprafață.
Citeste si: Cutremur puternic azi în România. Șeful INFP: Nu avem informații despre eventuale pagube
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro