Cine a fost Neil Armstrong, primul om care a pasit pe luna
Neil Armstrong a fost un astronaut NASA cel mai faimos pentru că a fost prima persoană care a mers pe Lună, pe 20 iulie 1969. Armstrong a zburat și în misiunea NASA Gemini 8 în 1966. S-a retras de la NASA în 1971 și a rămas activ în comunitatea aerospațială, deși a ales să se țină în cea mai mare parte din lumina reflectoarelor publice. Armstrong a murit la 25 august 2012, la vârsta de 82 de ani.
Neil Armstrong si-a dorit de mic sa ajunga in spatiu
Armstrong s-a născut în Wapakoneta, Ohio, la 5 august 1930. A fost aviator naval din 1949 până în 1952 și a servit în războiul coreean. A obținut diploma de licență în inginerie aeronautică la Universitatea Purdue în 1955. (Mulți ani mai târziu, după ce a devenit faimos în lume, a primit, de asemenea, un master în științe în ingineria aerospațială de la Universitatea din California de Sud în 1970.)
20 iulie 1959: Armstsong devine primul om care a pasit pe luna
Armstrong a devenit pilot de testare pentru NASA (cunoscut pe atunci sub numele de NACA, Comitetul Național Consultativ pentru Aeronautică) și a zburat cu X-15, un avion cu rachetă, în formă de rachetă, care a testat limitele zborului la înălțime mare. În lunga sa carieră de pilot, Armstrong a zburat peste 200 de avioane diferite, de la avioane la planori și chiar elicoptere.
In 1958, Neil armstrong a fost selectat pentru programul Man In Space Soon de la Fortele Aeriene ale SUA
În 1962, Armstrong a fost selectat pentru a face parte din cel de-al doilea grup de astronauți al NASA, care a zburat în misiunile Gemeni cu două locuri pentru a testa tehnologia spațială și în misiunile Apollo cu trei locuri care au dus în cele din urmă la 12 persoane la suprafața lunii.
Primul zbor al lui Armstrong a fost pilot de comandă al misiunii Gemini 8 în martie 1966- a șasea misiune cu echipaj din acea serie.
Armstrong și pilotul David Scott au finalizat prima andocare orbitală a două nave spațiale, unindu-și nava Gemini 8 la un vehicul țintă Agena fără echipaj.
Cu toate acestea, echipajul cu doi bărbați a întâmpinat o problemă serioasă atunci când un propulsor al navei spațiale Gemini 8 a rămas blocat. Cu astronauții care băteau mai repede decât o rotație pe secundă, Armstrong a reușit să câștige din nou controlul folosind propulsoarele sistemului de reintrare. Evenimentul a fost prima urgență gravă din spațiu și, deși misiunea sa încheiat în cele din urmă în siguranță, nava a fost forțată să se prăbușească devreme, deoarece sistemul de reintrare a fost deja consumat.
In 2019 este lansat filmul „Apolo 11” inspirat de misiunea cu acelasi nume
Armstrong a evitat de asemenea un accident urât în mai 1968, de data aceasta în atmosfera Pământului, în timp ce zbura pe Lunar Landing Research Vehicle- o mașină care putea zbura oarecum ca un modul lunar și simula aterizările pe Lună. Combustibilul pentru propulsoarele de atitudine s-a epuizat și Armstrong a fost forțat să scoată cu câteva secunde înainte ca vehiculul să se prăbușească, a raportat NASA.
Armstrong a scăpat nevătămat.
După perioada de astronaut, Armstrong a fost administrator adjunct asociat pentru aeronautică la sediul NASA. A demisionat din NASA în 1971. Între 1971 și 1979 a fost profesor de inginerie aerospațială la Universitatea din Cincinnati. Apoi, din 1982 până în 1992, Armstrong a fost președinte al Computing Technologies for Aviation Inc. din Charlottesville, Virginia. Armstrong a participat, de asemenea, la Comisia Rogers, care a fost o comisie prezidențială însărcinată să analizeze cauzele și evenimentele exploziei fatale a navetei Challenger din 28 ianuarie 1986, care a ucis șapte astronauți.
Neil Armstrong a murit pe 25 august 2012
Pe 7 august 2012- la două zile după ce Armstrong a împlinit 82 de ani- faimosul moonwalker a fost supus unei operații de bypass coronarian. Complicațiile intervenției chirurgicale au dus la moartea sa pe 25 august.