În calendarul creștin-ortodox în fiecare an pe data de 6 decembrie se sărbătorește Sfântul Nicolae. Acesta este considerat ocrotitorul copiilor, dar și al marinarilor, brutarilor, femeilor nemăritate și al celor acuzați pe nedrept.

Cine este Sfântul Nicolae și minuni a reușit să facă?

Odată cu această sărbătoare atât de importantă pentru creștini, marchează începutul sărbătorilor de iarnă. Numeroase tradiții încă sunt respectate de Sfântul Nicolae, care a fost episcop de Myra, recunoscut ca sfânt începând cu secolul al XVI-lea.

El s-a născut în jurul anului 280, în localitatea Patara, provincia Lichia.

O legendă spune că Sfântul Nicolae a salvat de la prostituţie trei surori sărace. El le-ar fi aruncat pungulițe cu bani în casă, iar cu darurile primite acestea s-ar fi căsătorit. De asemenea, acesta ar mai salvat și niște marinari de la naufragiu. Aceștia i-au mulțumit, iar din acel moment l-au considerat ocrotitorul lor. 

Tradiții Sfântul Nicolae

Creștinii încă păstrează an de an tradițiile de Sfântul Nicolae.

[Sursa foto: Colaj Crestin Ortodox & Pixabay]

Citește și: La mulți ani Nicolae, Nicu, Nicoleta și Nicole! Mesaje pentru 6 decembrie 2023

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Vlăduța Lupău și Adi Rus au devenit părinți pentru a doua oară! Prima imagine cu bebelușul. Cei doi au ales un nume biblic, cu totul special- wowbiz.ro

De asemenea, în Alexandria, Sfântul Nicolae a vindecat mai mulţi bolnavi şi demonizaţi, dar și un bărbat care se afla pe un vas și era în prag de înec. În anul 345 acesta a murit, însă în ziua de 6 decembrie a apărut în visul Sfântului Împărat Constantin cel Mare. De aceea, el este sărbătorit mereu pe această dată.

Moaştele sale sunt păstrate la Catedrala din Bari, în Italia, iar jumătate din scheletul său se află la Veneția, într-o biserică pe San Nicolò al Lido.

În România se află mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae se află la Biserica Sfântul Gheorghe Nou ctitorită de Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu.

Tradiții de Sfântul Nicolae

O tradiție în este legată de noaptea de 5 spre 6 decembrie, atunci când copiii care au fost cuminți tot anul primesc cadouri, dulciuri și fructe în ghetuțele pregătite. Cei care au mai făcut și năzbâtii vor primi și câte o nuielușă. Această tradiție, bineînțeles că a fost inspirată tot de o legendă, în care Sfântul, pe atunci episcop de Myra, i-a dat o palmă ereticului Arie, care îndrăznise să batjocorească biserica. Mai exact, acesta spusese că Iisus Hristos nu este același cu Dumnezeu Tatăl. Așadar, de atunci, cei neascultători sau leneși primesc o ramură de măr pentru a se cuminți.

Tradiții Sfântul Nicolae

De Sfântul Nicolae, copiii cuminți primesc daruri.

[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Sf. Nicolae? Spune-le „La mulți ani”!

Citeste si: Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un bărbat care să nu fie gelos.”- kfetele.ro

Citeste si: Nikita, marea absentă de la Neversea. Motivul pentru care n-a mai ajuns să cânte cu Maluma- radioimpuls.ro

Dacă nuielușa va înflori până de Crăciun, înseamnă că respectivul a fost iertat pentru faptele sale.

Sfântul Nicolae se mai sărbătorește pentru ca oamenii să fie feriți de boli și mai ales de lovituri, iar fetele fac rugăciuni pentru noroc în căsătorie.

În zonele din Transilvania tinerii merg să colinde. În Franța Sfântul Nicolae, Pere Fouettard (Moș Nuielușă) se spune că a încercat să gătească trei copii într-un butoi cu saramură și îi atinge cu nuielușa pe copiii care nu au fost cuminți și le dă bucăți de cărbune.  


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si