Află povestea de viață a Sf. Parascheva și cum au ajuns moastele acesteia în România!

Cine a fost Sfanta Cuvioasa Parascheva

Sfânta Parascheva s-a nascut in secolul al XI-lea in satul Epivata din Tracia. Parintii acesteia erau crestini, dar si bogati avand multe averi. Cuvioasa a fost botezata si crescuta de catre parintii ei in credinta crestina. A fost o fire foarte evlavioasa, mergea de fiecare data cand se ivea ocazia la biserica Preacuratei Nascatoare de Dumnezeu impreuna cu mama ei.

La varsta de 10 ani, intr-o zi cand era in biserica a auzit urmatoarea fraza din Evanghelie: ”Cel ce voiește să vină după Mine, să se lepede de sine și să ridice Crucea și să urmeze Mie” (Luca 9, 23 )”.

Viata Sfintei Parascheva

Așadar, Sfânta Parascheva a hotărât, la sfatul familiei, să se îndrepte către ținutul Pontului. Iar timp de cinci ani a continuat să slujească Domnului în Mănăstirea Maicii Domnului din Haracleea. Dorința de a rămâne în Țara Sfântă a fost mai puternică, astfel că a rămas într-o mănăstire de călugărițe în Ierusalim, în pustiul Iordanului.

La vârsta de 25 de ani, un înger i s-a arătat în vis Cuvioasei și i-a spus sa se întoarcă la locurile părintești. Asfel, ascultând glasul îngerului, s-a întors pe tărâmul natal. Pe drumul de întoarcere a avut parte de obstacole. Corabia pe care se afla a fost pe punctul de a se scufunda în mijlocul unei furtuni puternice.

În acele momente grele, tânăra Parascheva a strigat: „Kalikratei”, aceasta fiind denumirea atribuită ulterior țărmului pe care s-a aflat. Pe pământul părintesc a construit un cămin pentru orfani și săraci și a îngrijit Biserica Sfinților Apostoli. 

Totodată, din Constantinopol s-a indreptat spre Epivat, fara sa spuna cuiva cine este. Fiind împacata cu sine, cu oamenii si cu Dumnezeu, a trecut la cele veșnice.

Sf. Parascheva fost ingropata ca o straina.

Tradiția spune ca un marinar a murit pe o corabie, iar trupul i-a fost aruncat in mare. Valurile l-au aruncat la tarm, iar un sihastru care traia acolo, a rugat pe niste crestini sa-l ingroape dupa randuiala crestineasca. Sapand deci o groapa, au aflat trupul Prea Cuvioasei Parascheva neputrezit si plin de mireasma. Cu toate acestea, au pus alaturi de ea si trupul corabierului. Dar in noaptea urmatoare, unuia din crestinii care sapasera groapa, cu numele Gheorghe, i s-a aratat in vis o imparateasa, sezand pe un scaun luminat si inconjurata de ingeri, iar unul dintre acestia il mustra pentru ca n-a scos din groapa trupul Cuvioasei Parascheva. Iar imparateasa pe care o vazuse in vis" si care nu era alta decat Cuvioasa Parascheva" i-a poruncit sa ia degraba trupul ei si sa-l aseze undeva la loc de cinste.

Atunci creștinii au știut ca este un semn dumnezeiesc, fapt pentru care au luat trupul Cuvioasei din mormant si l-au asezat in biserica Sfintii Apostoli din Kallicrateia. Iar de atunci au avut loc vindecari minunate in urma rugaciunilor care se faceau langa sfintele sale moaste.

Citeste si: Rugaciune către Sf. Cuvioasă Parascheva

Cum au ajuns moastele Sfintei Parascheva in Romania

In anul 1238, in ziua de 14 octombrie, moastele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost mutate la Tarnovo, fiind asezate in Biserica cu hramul Maicii Domnului. In anul 1393, Bulgaria cade sub ocupatia turcilor, iar bisericile bulgare au fost transformate in moschei. Este anul in care sfintele moaste sunt mutate la Vidin, pentru 5 ani.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Însă, dupa lupta de la Nicopole din anul 1396, moastele Sfintei Parascheva vor ajunge din Vidin la Belgrad- Serbia, in anul 1398.

Totodată, în anul 1521, sultanul Suleiman Magnificul cucereste Belgradul. Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva sunt duse la Constantinopol, fiind asezate in palatul sultanului. Au fost rascumparate de la turci de Patriarhia Ecumenica. Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost asezate in Biserica Panmakaristos, sediul de atunci al Patriarhiei Ecumenice. Dupa transformarea acestei biserici in moscheie, moastele au fost duse in mai multe biserici: Vlaherne (1586), Sfantul Dumitru de la Xiloporta (1597) si Sfantul Gheorghe din Fanar- noul sediu al Patriarhiei Ecumenice (1601).

Vasile Lupu ctitorind la Iasi biserica "Sfintii Trei Ierarhi" si amintindu-si de Ioan Asan, care la vremea sa a stramutat moastele Prea Cuvioasei Parascheva de la Epivat la Tarnovo, de Alexandru cel Bun care a adus moastele Sfantului Ioan cel Nou de la Cetatea Alba la Suceava, a facut demersurile necesare la Patriarhia din Constantinopol ca moastele Sfintei Parascheva sa fie stramutate la Iasi.

Astfel, sunt el plătește toate datoriile Patriarhiei Ecumenice, iar  patriarhul Partenie I si membrii Sinodului au hotarat sa-i ofere, drept recunostinta, moastele Cuvioasei.

Moastele Cuvioasei Parascheva au fost aduse in Moldova de domnitorul Vasile Lupu (1634-1653) si asezate pe 14 octombrie 1641, in Manastirea „Sfintii Trei Ierarhi“. In anul 1887, moastele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost mutate in Catedrala mitropolitana din Iasi.

In fiecare an, 14 octombrie este zi de sarbatoare pentru romani

Sfânta Cuvioasa Parascheva mai este cunoscută si sub numele de Paraschiva, este praznuita de catre creștinii ortodocși in fiecare an, în data de 14 octombrie, atunci când unii dintre creștini iși vor serba și onomastica.

Totodată, Sf. Parascheva mai este cunoscuta ca fiind sfanta patroana a Moldovei. Cuvioasa este sarbatorita nu doar de catre Biserica Ortodoxa Romana ci si de alte biserici de rit oriental.

Este sărbătoarea lunii octombrie, marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. Se spune că moaștele Sfintei Parascheva au puteri miraculoase, deoarece ea era cunoscuta ca fiind protectoarea celor care se confruntau cu probleme grave, dar și a celor care nu își pot găsi liniștea sufletească. 

Iasiul aduna zeci de mii de pelerini la Racla Sfintei Cuvioase Parascheva

În fiecare an, în calendarul creștin ortodox, Sfânta Parascheva este sărbătorită la data de 14 octombrie. Ca și până acum, și în 2019, la Iași, unde se află moaștele Sfintei Parascheva sunt așteptați peste 100.000 de credincioși din toată țara. O noutate în 2019 este că, de hramul Sfântei Parascheva vor fi aduse şi Moaştele Sfântului Spiridon din Corfu. De obicei, evenimentele dedicate Sfintei Parascheva durează timp de 5 zile, timp în care credincioșii se pot închina la moaștele Cuvioasei Parascheva. Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva vor fi scoase pe baldachinul din curtea Ansamblului Mitropolitan pe 11 octombrie. 

Credincioșii care așteaptă cu nerăbdare să ajungă la racla cu moaștele Sfintei Parascheva sunt ghidați cu strictețe și îndemnați de voluntari să poarte masca și să respecte măsurile de distanțare.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Totodată, credincioși trebuie să urmeze diferite culoare care au fost special amenajate de către oficialii Arhiepiscopiei Iași. Pe un culoar poate merge o singură persoană, astfel încât pelerinii nu pot forma grupuri. 

De asemenea, Catedrala Mitropolitană din Iași nu va rămâne deschisă publicului peste noapte. Aceasta se va închide la ora 21:00 și se deschide a doua zi la ora 6:00.  

Citeste si: VIDEO|Mai puțini pelerini la racla cu sfintele moaşte ale Cuvioasei Parascheva. 12.000 de credințioși au trecut până sâmbătă la prânz

Cum arata icoana Sf. Parascheva

Icoana Sfintei Cuvioase Parascheva se află în prezent in Biserica Sfantul Gheorghe Nou, din Bucuresti. Aceasta este o icoana facatoare de minuni. Astfel, că pana să fie adusă aici, icoana fusese asezata in Biserica Sfanta Vineri- Hereasca, din Bucuresti, daramata in vremea regimului comunist. Se spune ca, inaintea daramarii Bisericii Sfanta Vineri, icoana Sfintei Parascheva a plans.

"Unele icoane sunt vindecatoare de boli, izgonitoare de duhuri rele, iar altele sunt aducatoare de ploi binecuvantate si protectoare ale manastirilor si familiilor credincioase. Fara indoiala, toate icoanele sunt facatoare de minuni si ajutatoare credinciosilor. Dar unele poarta o harisma speciala, pe care o simte numai cel ce se roaga mult si cu lacrimi in fata sfintelor icoane" (Arhimandritul Ioanichie Balan).


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si