Sfântul Apostol și Evanghelist Luca este una dintre cele mai importante figuri din creștinism, fiind autorul uneia dintre cele patru Evanghelii din Noul Testament și al Faptelor Apostolilor. Prăznuit de Biserica Ortodoxă pe 18 octombrie, Sfântul Luca este recunoscut pentru contribuțiile sale la răspândirea mesajului creștin și pentru viața sa dedicată slujirii lui Hristos și ajutorării semenilor.

Cine a fost Sfântul Luca, prăznuit pe 18 octombrie

Sfântul Luca, unul dintre cei patru evangheliști, a fost un discipol apropiat al Sfântului Apostol Pavel și un medic de profesie. Tradiția creștină îl descrie pe Sfântul Luca ca fiind originar din Antiohia Siriei, un oraș important în lumea antică, cu o populație diversă din punct de vedere etnic și religios.

Spre deosebire de ceilalți evangheliști, Luca nu a fost unul dintre cei doisprezece apostoli și nu L-a cunoscut personal pe Iisus Hristos. Cu toate acestea, el a fost un companion fidel al lui Pavel în călătoriile sale misionare și a adunat informații detaliate despre viața și învățăturile lui Hristos de la martori oculari și apostoli, ceea ce i-a permis să scrie Evanghelia care îi poartă numele.

Pe lângă darul său pentru scris și predică, Sfântul Luca este considerat și primul iconograf, atribuindu-i-se pictarea primei icoane a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus.

Această tradiție a contribuit la venerarea sa nu doar ca evanghelist, ci și ca protector al artiștilor și medicilor.

Citește și: Rugăciunea către Sfânta Cuvioasă Parascheva: Te scapă de necazuri și griji

Viața Sfântului Apostol Luca

Viața Sfântului Luca a fost marcată de dedicarea față de misiunea creștină și de răspândirea Evangheliei. Luca s-a convertit la creștinism în urma propovăduirii apostolilor și a devenit un însoțitor apropiat al Sfântului Pavel, participând la multe dintre călătoriile sale misionare în întreaga lume mediteraneană.

El l-a însoțit pe Pavel în diferite orașe, inclusiv în Roma, unde Pavel a fost întemnițat.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: După două ierni călduroase, Europa trebuie să se pregătească pentru temperaturi scăzute. Cum ar putea La Nina să crească prețurile- antena3.ro

Citeste si: „Degeaba luăm suplimente”. Combinația de vitamine recomandată de Mihaela Bilic. Ce nu trebuie să lipsească din dieta de sezon- wowbiz.ro

Sfântul Luca este cunoscut pentru Evanghelia sa, care este a treia din cele patru Evanghelii din Noul Testament. În scrierile sale, el a fost preocupat de sublinierea milei și iubirii lui Hristos pentru toți oamenii, indiferent de statutul lor social sau etnic. De asemenea, Evanghelia lui Luca pune un accent deosebit pe rugăciune, pe prezența femeilor în viața publică a lui Hristos și pe importanța iertării și a milostivirii.

Sfântul Luca

Sfântul Luca

[Sursa foto: Profimedia]

Citește și: Sfântul Dumitru 2024: Pe ce dată se sărbătorește în calendarul ortodox și ce este bine să faci în această zi?

Citeste si: Oana Roman s-a confruntat cu bullying la școală! Vedeta obișnuia să fie diferită de restul colegilor: "Li se părea că sunt figurantă și arogantă."- kfetele.ro

Citeste si: Fanii Oanei Moșneagu au fost luați prin surprindere. Cum a apărut actrița în fața lor: "Dacă încă nu ți-ai făcut curaj, ăsta e semnul tău"- radioimpuls.ro

Citeste si: Donald Trump l-a făcut „gunoi uman” pe Sebastian Stan. Actorul român a răbufnit: „M-am săturat”- antena3.ro

Pe lângă Evanghelie, Sfântul Luca este autorul cărții Faptele Apostolilor, care descrie formarea și dezvoltarea primelor comunități creștine, precum și activitatea apostolilor după Înălțarea Domnului.

Sfântul Apostol Luca a murit ca martir, în jurul anului 84 d.Hr., la vârsta de aproximativ 84 de ani, potrivit tradiției creștine. Se crede că moartea sa a avut loc în Boeotia, Grecia, iar rămășițele sale au fost venerate de către primii creștini. Părți din moaștele sale se află în mai multe locații importante din lumea creștină, inclusiv în Catedrala Sfântul Pavel din Roma.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si