Fostul prim-ministru japonez Shinzo Abe, unul dintre cei mai importanți lideri din istoria postbelică a Japoniei, a fost împușcat în piept în timp ce ținea vineri un discurs pe o stradă din orașul Nara, informează Japan Times.

Citeste si: Fostul premier japonez Shinzo Abe a fost împuşcat. Incidentul a avut loc în timpul unui eveniment electoral

UPDATE.

Shinzo Abe a murit la spital. Potrivit primelor informații, Shinzo Abe se afla în stare critică, intrând în stop cardiorespirator. El era inconștient când a fost transportat de urgență la spital și sângera din piept.

"Japonia nu va mai fi la fel de azi înainte", a declarat pentru CNN Nancy Snow, directorul pentru Japonia al Consiliului Industrial de Securitate Internațional.

„Poporul japonez nu își poate imagina o cultură a armelor cum e cea din SUA. Acesta este un moment fără cuvinte. E greu de spus ce va însemna acest lucru asupra psihicului național al unui popor care se mișcă liber și nu e obișnuit să recurgă la acest tip de violență... Sunt devastat când mă gândesc la asta”, a precizat expertul în securitate. 

shinzo abe impuscat

Shinzo Abe, ex-premierul japonez, împușcat de un suspect de 40 de ani, Yamagami Tetsuya

[Sursa foto: Twitter]

Suspectul de la împușcarea lui Shinzo Abe de vineri ar fi folosit o armă pe care pare să fi făcut-o el însuși, potrivit postului public japonez NHK, citând poliția.

Cine este Yamagami Tetsuya, suspectul de împușcarea lui Shinzo Abe

Poliția l-a arestat pe un bărbat suspectat că l-a împucat pe Shinzo Abe. În videoclipurile incidentului publicate pe rețelele de socializare se poate vedea că au fost trase două focuri de armă.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și-a lăsat tatăl și a plecat din România, dar nu s-a întors nici la Monica Gabor. Unde se află în aceste momente fiica lui Irinel Columbeanu?!- wowbiz.ro

Shinzo Abe ținea un discurs în fața stației Yamato Saidaiji când a fost atacat de individul înarmat, în jurul orei 11:30. Elevii de liceu care au asistat la împușcătură au declarat pentru NHK că un bărbat a venit din spate și a tras două focuri de armă.

„Prima lovitură a sunat ca un bazooka de jucărie, iar bărbatul a făcut un pas înapoi după prima”, a spus un student. După ce atacatorul a tras al doilea foc, a apărut o cantitate mare de fum alb, a adăugat martorul.

Forțele de securitate au intervenit imediat și l-au imobilizat pe bărbatul în vârstă de 40 de ani care nu a dat semne că vrea să fugă.

shinzo abe impuscat

Shinzo Abe, ex-premierul japonez, împușcat de un suspect de 40 de ani, Yamagami Tetsuya. Suspectul a fost reținut de poliție

[Sursa foto: Twitter]

shinzo abe impuscat

Suspectul de împușcarea lui Shinzo Abe ar fi folosit o armă pe care și-ar fi făcut-o el însuși

[Sursa foto: CNN]

Shinzo Abe a fost transportat cu un elicopter medical la Universitatea de Medicină Nara din orașul Kashihara, la sud de centrul Nara, potrivit NHK, care a citat oficialii ambulanței.

Bărbatul a fost arestat sub suspiciunea de tentativă de omor, iar arma a fost confiscată, potrivit postului. NHK l-a identificat pe bărbat ca fiind Tetsuya Yamagami, un locuitor de 41 de ani al orașului Nara.

Prim-ministrul Fumio Kishida, care se afla în prefectura Yamagata pentru a ține un discurs pentru un candidat aparținând Partidului său Liberal Democrat înainte de alegerile pentru Camera Superioară de duminică, a zburat de urgență la Tokyo.

Toți miniștrii, dintre care mulți se aflau în afara capitaleidin cauza campaniei electorale, au fost de asemenea chemați înapoi, a declarat secretarul șef al cabinetului, Hirokazu Matsuno, într-o conferință de presă.

Citeste si: Cum s-a descurcat Serghei Mizil la școală? „Tata era al doilea după Ceaușescu. Făceam ce voiam, veneam când voiam.”- kfetele.ro

Citeste si: Autoritățile din Arad, puse în alertă de o copilă de 11 ani. A sunat la 112 și a reclamat că e răpită de fostul soț și ținută într-un beci. Cum au identificat-o polițiștii- radioimpuls.ro

shinzo abe impuscat

Shinzo Abe, ex-premierul japonez, transportat cu un elicopter la spital

[Sursa foto: Twitter]

Atacurile armate sunt extrem de rare în Japonia

„Un act barbar ca acesta nu poate fi tolerat din niciun motiv și îl condamnăm ferm”, a spus Matsuno. „Vom lua toate măsurile necesare.”

Împușcarea lui Shinzo Abe a șocat Japonia, care are una dintre cele mai scăzute rate de criminalitate cu arme de foc, datorită legilor sale extrem de stricte privind controlul armelor.

Spre exemplu, în 2018, Japonia a raportat doar nouă decese din cauza armelor de foc, comparativ cu 39.740 în acel an în Statele Unite.

În 2019, doar aproximativ 310.400 de arme au fost deținute de civili în Japonia, într-o țară de 125 de milioane de oameni.

Obținerea unei arme în Japonia este un proces lung și complicat, care necesită efort intens- și multă răbdare. Pentru a cumpăra o armă din Japonia, potențialii cumpărători trebuie să participe la un curs de toată ziua, să treacă un test scris și un test al poligonului de tragere cu o precizie de cel puțin 95%.

De asemenea, trebuie să fie supuși unei evaluări a sănătății mintale și a unor teste de droguri, precum și a unei verificări riguroase a antecedentelor- inclusiv o revizuire a cazierului lor penal, a datoriilor personale, a implicării în crima organizată și a relațiilor cu familia și prietenii.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si