Fostul lider al Proud Boys, Enrique Tarrio s-a ales cu cea mai dură pedeapsă care a fost pronunțată până acum pentru atacul de la Capitoliul SUA. Tarrio, în vârstă de 39 de ani, a pledat pentru indulgență înainte ca judecătorul să impună pedeapsa cu închisoarea, care se adaugă la sentințele de 18 ani date fondatorului Oath Keepers, Stewart Rhodes, și fostului lider al Proud Boys, Ethan Nordean, pentru conspirație instigatoare și alte condamnări rezultate în urma revoltei din 6 ianuarie 2021. 

Tarrio a numit ziua de 6 ianuarie ”o rușine națională”

Tarrio, care a condus grupul neofacist pe măsură ce acesta a devenit o forță în cercurile republicane principale, și-a lăsat capul în jos după ce a fost pronunțată sentința, apoi și-a ridicat umerii. El a ridicat mâna și a făcut un gest de "V" cu degetele în timp ce a fost condus afară din sala de judecată în ținuta portocalie a închisorii. Condamnarea sa are loc în momentul în care Departamentul de Justiție se pregătește să îl judece pe Trump la același tribunal din Washington, sub acuzația că președintele de atunci a complotat ilegal pentru a se agăța de puterea care știa că i-a fost retrasă de alegători. 

Fostul lider al Proud Boys, Enrique Tarrio

Fostul lider al Proud Boys, Enrique Tarrio

[Sursa foto: AP]

Ridicându-se pentru a lua cuvântul înainte de pronunțarea sentinței, Tarrio a numit ziua de 6 ianuarie o "rușine națională" și și-a cerut scuze ofițerilor de poliție care au apărat Capitoliul și legislatorilor care au fugit de frică.

Vocea sa a cedat în timp ce a spus că și-a dezamăgit familia și a jurat că a terminat cu politica.

Citește și: Profesoara transgender s-a întors la catedră, deși părinții amenință cu proteste. A fost dată afară pentru "apariția șocantă" în fața elevilor

"Nu sunt un fanatic politic. A provoca daune sau a schimba rezultatele alegerilor nu a fost scopul meu", a declarat Tarrio.

"Vă rog să aveți milă de mine", a spus el, adăugând: "Vă cer să nu-mi luați cei 40 de ani". Judecătorul districtual american Timothy Kelly, care a fost numit în funcție de Trump, a declarat că Tarrio a fost motivat de "zelul revoluționar" pentru a conduce conspirația care a dus la "200 de oameni, pregătiți de luptă, care au înconjurat Capitoliul". Observând că Tarrio nu a manifestat anterior nicio remușcare în mod public pentru crimele sale, judecătorul a spus că o pedeapsă aspră este necesară pentru a descuraja viitoarele violențe politice.

Procurorii au cerut inițial 33 de ani pentru Tarrio

"Nu se poate întâmpla din nou. Nu se poate întâmpla din nou", a repetat judecătorul. Tarrio și trei locotenenți au fost condamnați în luna mai pentru conspirație și alte infracțiuni, după un proces care a durat luni de zile și care a servit ca o reamintire vie a haosului violent alimentat de minciunile lui Trump cu privire la alegeri și care a contribuit la inspirarea extremiștilor de dreapta precum Proud Boys și Oath Keepers. 

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Scene greu de privit pentru salvamontiștii care au intervenit în salvarea fetei atacate de urs- wowbiz.ro

Condamnarea sa are loc în momentul în care Departamentul de Justiție se pregătește să îl judece pe Trump la același tribunal din Washington.

Condamnarea sa are loc în momentul în care Departamentul de Justiție se pregătește să îl judece pe Trump la același tribunal din Washington.

[Sursa foto: PixaBay]

Procurorii ceruseră 33 de ani în spatele gratiilor pentru Tarrio, descriindu-l drept liderul unui complot care urmărea să folosească violența pentru a spulbera piatra de temelie a democrației americane și pentru a anula victoria electorală a democratului Joe Biden.

Procurorul Conor Mulroe i-a spus judecătorului că Proud Boys au fost periculos de aproape de a reuși în complotul lor- și a remarcat că "nu a fost nevoie de puști sau explozibili". 

Citește și: Claude Picasso a murit. Cel mai mic dintre copiii marelui pictor Pablo Picasso a lăsat o avere uriașă

"A existat o posibilitate foarte reală să ne trezim pe 7 ianuarie într-o criză constituțională în toată regula", a spus Mulroe, cu "300 de milioane de americani care nu aveau nicio idee despre cine va fi următorul președinte sau cum va fi decis". Tarrio nu se afla la Washington, D.C., când membrii Proud Boys s-au alăturat miilor de susținători ai lui Trump, care au spart geamuri, au bătut polițiști și s-au năpustit asupra camerelor Camerei și Senatului, în timp ce legislatorii se întâlneau pentru a certifica victoria lui Biden. Dar procurorii spun că rezidentul din Miami a organizat și a condus asaltul Proud Boys de la distanță, inspirându-i pe adepți cu carisma și înclinația sa pentru propagandă.

Citeste si: Cristina Șișcanu, la cumpărături în Italia! Cât a dat vedeta pe o rochie dintr-un magazin de lux: „A avut reducere de 150 de euro.”- kfetele.ro

Citeste si: Ce ar fi făcut, de fapt, iubitul Mariei Diana în timp ce tânăra de 19 era atacată de urs: ”Totul s-a derulat în direct”- radioimpuls.ro

Fostul lider al Proud Boys, Enrique Tarrio

Fostul lider al Proud Boys, Enrique Tarrio

[Sursa foto: AP]

Avocații lui Tarrio au negat că Proud Boys ar fi avut vreun plan de a ataca Capitoliul sau de a împiedica certificarea victoriei lui Biden. Aceștia au susținut că procurorii l-au folosit pe Tarrio ca țap ispășitor pentru Trump, care a luat cuvântul la mitingul "Stop the Steal" de lângă Casa Albă pe 6 ianuarie și și-a îndemnat susținătorii să "lupte ca naiba". Sora mai mică, logodnicul și mama lui Tarrio au cerut cu lacrimi în ochi judecătorului să dea dovadă de îndurare înainte de a fi pronunțată sentința. Tarrio și-a dat jos ochelarii și și-a șters ochii în timp ce își asculta mama vorbind. 

"Clientul meu nu este un terorist", a declarat Jauregui. "Clientul meu este un patriot rătăcit". Tarrio fusese arestat cu două zile înainte de revolta de la Capitoliu, fiind acuzat că a deteriorat un banner.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si