Procurorii din dosarul fiscal penal din SUA împotriva lui Hunter Biden l-au acuzat pe acesta că a acceptat plăţi de la un om de afaceri român.

Citește și: Cine este Tim Walz, vicepreședintele ales de Kamala Harris pentru "războiul" cu Donald Trump

Acesta din urmă, desemnat cu inițialele G.P., ar fi încercat să "influenţeze agenţii guvernamentale americane" în legătură cu o anchetă penală în România, informează Reuters.

Cine este misteriorul G.P. din dosarul lui Hunter Biden

Potrivit postului de televiziune ABC, reclamaţia are legătură cu serviciile prestate de Hunter Biden pentru Gabriel Popoviciu, un român bogat identificat ca "G.P." în documentaţie.

Despre G.P. procurorii americani spun că l-a angajat pe Hunter Biden pentru activităţi juridice la sfârşitul anului 2015, când tatăl său, Joe Biden, era vicepreşedinte al Statelor Unite.

Reuters nu a putut verifica independent că "G.P." este Popoviciu, potrivit Agerpres. Avocaţii lui Hunter Biden nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Procurorii nu au răspuns imediat la solicitări similare. Casa Albă a refuzat să comenteze. Popoviciu nu a putut fi contactat după orele de lucru, scrie agenţia britanică de presă.

De ce l-ar fi plătit G.P. pe Hunter Biden

În document, procurorii au indicat că intenţionează să prezinte dovezi care să arate că Hunter Biden şi un partener de afaceri "au primit o remunerare de la un mandant străin care a încercat să influenţeze politica şi opinia publică americană şi să determine Statele Unite să investigheze ancheta asupra G.P.

din România".

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Bianca Drăgușanu și Victor Slav, întâlnire de gradul zero la școala Sofiei, după declarațiile dure pe care blonda le-a făcut despre tatăl fetiței sale! Ce s-a întâmplat în curtea școlii spune totul despre relația lor- wowbiz.ro

Citeste si: O fată de 17 ani a sunat disperată la 112, apoi apelul s-a închis. Ce au aflat polițiștii, după ce au găsit-o într-o casă răvășită- antena3.ro

Hunter Biden şi partenerul de afaceri "erau îngrijoraţi că activitatea de lobby ar putea provoca ramificaţii politice pentru tatăl inculpatului", iar Hunter Biden a dorit să ascundă "adevărata natură" a activităţii sale pentru G.P., au adăugat procurorii.

G.P. s-a confruntat cu acuzaţii de luare de mită în România, se arată în dosar.

Ce sumă ar fi primit Hunter Biden de la Popoviciu

Departamentul de Justiţie al SUA a făcut acuzațiile într-un dosar depus miercuri la tribunalul federal din Los Angeles, unde fiul preşedintelui american Joe Biden va fi judecat pe 9 septembrie pentru evaziune fiscală. Acesta a pledat nevinovat.

Potrivit ABC News, procurorii au declarat că Hunter Biden și doi parteneri de afaceri au împărțit mai mult de 3 milioane de dolari în plăți de la Popoviciu între noiembrie 2015 și 2017.

Gabriel Popoviciu, achitat în dosarul Băneasa

Gabriel Puiu Popoviciu, omul de afaceri condamnat la 7 ani de închisoare în dosarul Ferma Băneasa, a fost achitat luna trecută de Curtea de Apel București.

Magistrații au respins acuzațiile și spun că „fapta nu există”, potrivit Agerpres. Decizia nu este una definitivă și poate fi atacată cu apel.

Afaceristul a fost condamnat pentru fapte de corupție și a plecat din țară în 2017, înainte să se pronunțe decizia instanței.

Citeste si: VIDEO Oana Niculescu Mizil, despre motivul despărțirii de fostul partener de viață. „Dumnezeu îmi este martor că am încercat foarte mult.”- kfetele.ro

Citeste si: Întrebarea periculoasă la care Oana Niculescu Mizil nu a ezitat să răspundă: "Cât timp a rezistat fără amor?"- radioimpuls.ro

Citeste si: Un bărbat aflat într-un bar s-a dus la toaletă și nu s-a mai întors. Familia lui a aflat abia după 57 de ani ce s-a întâmplat cu el- antena3.ro

Popoviciu a fost prins în Marea Britanie și reținut, însă la scurt timp a ieșit rapid din închisoare în schimbul unei cauțiuni de 200.000 de lire.

Autoritățile de la noi au încercat să-l extrădeze, însă nu au reușit.

Înalta Curte de Justiţie a Marii Britanii a respins definitiv cererea României de extrădare a omului de afaceri în 2021, judecătorii britanici motivând că Popoviciu nu a fost judecat de un Tribunal imparţial în România şi "a 'suferit o negare completă'' a drepturilor sale la un proces corect, aşa cum sunt ele protejate prin articolul 6 al CEDO.

Potrivit procurorilor DNA Gabriel Puiu Popoviciu ar fi obținut un teren de 224 de hectare care se afla pe domeniul public al statului. În plus, anchetatorii spun că terenul a fost subevaluat.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si