Șeicul din Qatar, Tamim bin Hamad al-Thani este un personaj emblematic, care datorită puterii sale ar putea elibera ostaticii răpiți de teroriștii Hamas, dar ar putea stabili, de ce nu, și pacea în Orientul Mijlociu.

Ostatici străini sau răniți au fost eliberați din Fâșia Gaza

Miercuri, oficialii din Qatar au reușit deja să medieze un acord între Egipt, Israel și Hamas, astfel încât cetățenii străini cu pașapoarte să poată pleca din Fâșia Gaza.

În total, peste 100 de persoane au reușit să părăsească Gaza prin punctul de frontieră Rafah. Totodată, și persoanele grav rănite au fost lăsate să plece.

Emirul ar exercita o putere foarte mare asupra teroriștilor Hamas, spre deosebire de alți actori, în acest moment Qatarul fiind văzut ca un diplomat mondial.

Desigur, emirul din Qatar profită foarte mult de pe urma faptului că țara sa deține una dintre cele mai mare rezerve de gaze naturale din lume, după Rusia și Iran. Totodată, potrivit Global Firepower, Qatar se află pe locul 65 în lume la capitolul forță militară, iar administrația Biden l-a numit drept un aliat major non-NATO, datorită bazei americane.

Șeicul din Qatar, Tamim bin Hamad al-Thani

Tamim bin Hamad al-Thani este cel care ar media conflictul din Orientul Mijlociu.

[Sursa foto: The Sun]

Citește și: Ziua 27 război Israel-Hamas: Românii uitați pe tărâmul războiului. În Maroc și Minnesota oamenii au ieșit în stradă pentru a cere oprirea focului în Gaza

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și-a lăsat tatăl și a plecat din România, dar nu s-a întors nici la Monica Gabor. Unde se află în aceste momente fiica lui Irinel Columbeanu?!- wowbiz.ro

De asemenea, experții mai spun despre Qatar că este un aliat indispensabil pentru Washington. Nici cu Israelul nu și-a stricat relațiile, în prezent acolo având un birou comercial. De altfel, oficiali din Israel ar fi fost weekend-ul trecut în Quatar pentru discuții legate de eliberarea ostaticilor. Qatarul nu se află pentru prima dată în poziția de mediator, deoarece în anul 2022 a facilitat discuțiile dintre Teheran și Washington, în dosarul nuclear iranian.

"Relația Qatarului cu Hamas a fost o componentă cheie a strategiei de mediere. Qatar are un monopol asupra acestei relații, are un monopol asupra acestui conflict, deoarece poate vorbi cu ambele părți într-un mod în care niciun alt jucător din lume nu o poate face", a declarat Andreas Krieg, profesor asociat la King's College din Londra, pentru CNN.

Care sunt relațiile Qatarului cu teroriștii Hamas?

Importanța Qatarului în acest conflict a fost de asemenea recunoscută și de consilierul pe probleme de securitate națională, Tzachi Hanegbi care a scris pe platforma X că eforturile diplomatice ale Qatarului sunt ”cruciale” în acest moment. Mai mult, Qatarul încearcă "să își croiască un loc pentru diplomație", a declarat Krieg, adăugând că unul dintre obiectivele sale este acela de a întârzia o ofensivă israeliană în Gaza. 

Gruparea teroristă Hamas

Teroriștii Hamas în timpul atacului din 7 octombrie la festivalul Supernova.

[Sursa foto: Daily Mail]

Citește și: O româncă din Gaza cere ajutor disperat autorităților din țară: ” Nu găsesc pâine, nu găsesc lapte pentru fetița mea. Vă rog să-i ajutați pe copiii mei să trăiască”

Citeste si: Bogdan de la Ploiești, dezvăluiri emoționante despre povestea sa de dragoste cu Cristina Pucean: „Numai Dumnezeu ne poate despărți. Simt că este jumătatea mea.”- kfetele.ro

Citeste si: Nicki Minaj a dat-o iar în bară: "Să-i fie rușine de ea însăși. Nu are respect pentru fani". Ce s-a întâmplat în ultimul său spectacol din Dublin- radioimpuls.ro

Cu toate astea, există informații care spun că teroriștii Hamas ar fi sponsorizați de Qatar. Relația dintre cele ar fi început să se strice, oarecum în anul 2011, atunci când Qatarul a sprijinit protestatarii care au încercat să răstoarne regimurile din mai multe națiuni arabe. Apoi, în anul 2017 a urmat ca Arabia Saudită, Bahrein, Emiratele Arabe Unite și Egiptul să rupă legăturile cu Qatarul pentru posibilele implicații teroriste. 

În momentul în care oganizația Hamas a avut permisiunea Qatarului pentru a deschide un birou politic la Doha, relațiile dintre ele au început să fie mai bune. Pe lângă faptul că este un furnizor de energie important, Qatarul este un important cumpărător de arme din partea SUA și este țara care plătește salariile din sectorul public din Gaza.

Cine este șeicul Qatarului și ce avere deține?

Născut la 3 iunie 1980, emirul este al patrulea fiu al monarhului precedent, Hamad bin Khalifa. El a preluat funcția de șef al statului în 2013, când tatăl său a abdicat de la tron.

Tamim bin Hamad al-Thani ar deține o avere estimată la 1,6 miliarde de lire sterline, însă întreaga avere a familiei ar ajunge la aproximativ 276 de miliarde de lire sterline. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si