Cine este Ligia Deca, propunerea PNL pentru poziția de ministru al Educației
Cine este Ligia Deca, consilierul prezidențial care are cele mai mari șanse să devină noul ministru al Educației, după demisia lui Sorin Cîmpeanu, în urma unor acuzații de plagiat. Ligia Deca, care este și lector universitar la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), a fost votată luni dimineață în Biroul Politic al PNL pentru a prelua portofoliul de la Educație.
Author: Razvan Ilie luni 03 octombrie 2022 , 13:32
Sursele din presă au vorbit de mai multe zile despre faptul că Ligia Deca are cele mai mari șanse să fie nominalizată, după ce a lucrat împreună cu Klaus Iohannis la proiectul "România educată".
Ligia Deca are 40 de ani și este consilier prezidențial la Departamentul Educație și Cercetare, potrivit Administrației Prezidențiale.
UPDATE. Ligia Deca, lăudată de premierul Nicolae Ciucă
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunţat că Ligia Deca, consilier prezidenţial, este propunerea PNL pentru funcţia de ministru al Educaţiei, arătând că aceasta este în măsură să continue legile educaţiei.
"Astăzi, în şedinţa Biroului Politic Naţional, am venit cu propunerea ca doamna Ligia Deca să fie propunerea PNL pentru funcţia de ministru al Educaţiei, dânsa fiind o persoană care a lucrat şi a participat în sensul de a se fi coordonat cu Ministerul Educaţiei în timpul procesului de elaborare şi după aceea în timpul dezbaterilor publice. Este în măsură să poată să continue şi să respecte calendarul de dezbatere şi aprobare a pachetului de legi în Guvern, urmând ca până la finale lunii octombrie acesta să fie aprobat şi înaintat Parlamentului pentru dezbatere", a spus Ciucă, la finalul ședinței PNL.
Cine este Ligia Deca
Ligia Deca (n. 1982) este doctor în științe politice, titlu acordat în 2016 de către Universitatea din Luxemburg și absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College.
În perioada 2010-2012, Ligia Deca a coordonat Secretariatul Procesului Bologna, gestionând procesul de organizare a Conferinței miniștrilor educației din statele membre ale European Higher Education Area (aprilie 2012), potrivit Presidency.ro.
În perioada 2012-2015, Ligia Deca a fost expert în domeniul politicilor publice în cadrul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării și cadru didactic asociat la Universitatea de Vest Timișoara (2014-2015) și SNSPA (2019-2021).
Ligia Deca este autoare și coautoare a numeroase articole și studii publicate în reviste de prestigiu din domeniul politicilor educaționale, cu o activitate științifică ce a vizat subiecte variate, de la internaționalizarea educației superioare la practicile educaționale de adaptare la contextul pandemiei COVID-19.
Ligia Deca a colaborat, în calitate de expert, cu EQAR, DAAD, Consiliul Europei, Comisia Europeană etc. În 2014, a fost invitată să facă parte din Grupul de Experți „Știința în educație” înființat la inițiativa Comisiei Europene. În perioada 2017-2020, Ligia Deca a fost membru al Boardului Executiv al Comisiei Fulbright în România.
Ligia Deca a fost numită Consilier de Stat la data de 29 iunie 2015, iar la data de 23 decembrie 2019, a fost numită în funcția de Consilier Prezidențial.
Ligia Deca a lucrat alături de președintele Klaus Iohannis la realizarea proiectului ”România educată”.