Liz Truss, fostul ministru de Externe al Marii Britanii, a câștigat cursa pentru conducerea Partidului Conservator și devine noul prim-ministru al Marii Britanii.

Citeste si: Liz Truss va fi noul premier britanic

Liz Truss, în vârstă de 46 de ani, a primit 81.326 de voturi de la membrii partidului, în timp ce rivalul ei, Rishi Sunak, favorit la începerea competiției interne, a primit doar 60.399

de voturi.

Liz Truss îl va înlocui astfel pe Boris Johnson ca nou premier al țării și va deveni a treia femeie prim-ministru al Regatului Unit, după Margaret Thatcher și Theresa May.

Liz Truss, față în față cu Regina Angliei

Liz Truss urmează să primească marți în mod oficial mandatul de a forma un nou guvern de la Regina Elisabeta a II-a.

Noul premier preia frâiele conducerii într-un moment extrem de dificil, când inflația a explodat și în Marea Britanie, iar costurile cu energia s-au dublat.

În calitate de prim-ministru, Liz Truss a promis măsuri radicale pentru a aborda reducerea costului vieții în prima săptămână de la preluarea mandatului. Potrivit Sky News, moștenind o perspectivă sumbră și un partid profund divizat de acest concurs, Lizz Truss nu va avea mult timp să cucerească publicul și nici pe adversarii săi politici.

Cine este Liz Truss

Mary Elizabeth Truss s-a născut la Oxford în 1975, fiind cea mai mare dintre cei patru frați. Când avea patru ani, familia ei s-a mutat în Paisley, lângă Glasgow, unde lucra tatăl ei John, profesor de matematică.

Mama noului premier, Priscilla, o asistentă medicală și fostă membră a Campaniei pentru Dezarmarea Nucleară a luat o tânără Liz la marșuri pentru „interzicerea bombei”, unde a protestat împotriva politicii lui Margaret Thatcher.

Familia lui Liz Truss s-a stabilit ulterior în zona bogată Roundhay din Leeds, locuind într-un șir de terase în stil edwardian, unde a urmat școala Roundhay. O fostă profesoară de la școală a spus că este „deșteaptă, dar nu ai fi marcat-o”, potrivit Sky News.

La acea vreme, școala a trimis un număr mic de elevi la Oxbridge în fiecare an, iar ea a câștigat un loc pentru a studia politică, filozofie și economie la Merton College, Oxford. Ea însăși s-a descris în timpul campaniei drept o „femeie din Yorkshire care vorbește simplu”.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

lizz truss

Lizz Truss, denumită "Regina Instagram"

[Sursa foto: Facebook]

Liz Truss a militat în studenție pentru abolirea monarhiei

Atrasă în politică ca studentă, Liz Truss a devenit președinte al democraților liberali de la Universitatea Oxford și a făcut campanie pentru abolirea monarhiei.

Spre consternarea lui Paddy Ashdown, liderul partidului, ea a prezentat o moțiune la conferința anuală a partidului din Brighton în 1994, declarând „noi, liberal-democrații, nu credem că oamenii sunt născuți pentru a guverna”.

Când a absolvit facultatea în 1996, Liz Truss s-a îndreptat spre conservatori și a plecat să lucreze la Shell și mai târziu în relații guvernamentale pentru compania Cable & Wireless.

Robertson din Port Ellen, președintele companiei la acea vreme și fost ministru laburist al apărării, își amintește de ambiția ei atunci când conservatorii erau în criză. „Era foarte interesată de politică și era conservatoare, iar eu am încurajat-o să candideze”, a spus el pentru Sky News.

lizz truss

Lizz Truss va deveni a treia femeie prim-ministru al Regatului Unit, după Margaret Thatcher și Theresa May. 

[Sursa foto: Facebook / Lizz Truss]

După ce a candidat fără succes în West Yorkshire în 2001 și 2005, Liz Truss a fost aleasă în timpul lui David Cameron și a fost selectată pentru un mandat în Southwest Norfolk în 2009. Până atunci, se căsătorise cu Hugh O'Leary, contabil, și avea deja două fete mici.

Ascensiunea guvernamentală a lui Liz Truss

Liz Truss a început să urce pe scara ministerială în 2012, în calitate de ministru adjunct al educației- și a încercat să promoveze unele reforme controversate ale îngrijirii copiilor. Laws, pe atunci ministru al școlilor, a găsit-o hotărâtă să-și pună în practică ideile- indiferent de critici.

„Întotdeauna am considerat că Liz este un ministru foarte dinamic, cineva cu care era plăcut să lucrez”, a spus el. „Dar ea nu este neapărat una dintre cei mai buni ascultători din lume. Ea tinde să vorbească oamenilor, mai degrabă decât să le asculte părerile.”

În calitate de secretar de mediu, primul ei post în guvernul Marii Britanii, a devenit cunoscută pentru discursurile și articolele ]n care militează pentru ca Marea Britanie să rămână în UE, alături de pozi'ia lui David Cameron și George Osborne.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Ulterior, Lizz Truss și-a schimbat viziunea cu privire la Brexit și, în calitate de secretar de comerț, a susținut încheierea energică de acordurilor comerciale post-UE.

cine este lizz truss

Lizz Truss va deveni a treia femeie prim-ministru al Regatului Unit, după Margaret Thatcher și Theresa May. 

[Sursa foto: Facebook / Lizz Truss]

În calitate de secretar de externe, ea a adoptat o linie dură cu privire la Rusia, a tras un semnal de alarmă cu privire la amenințarea din partea Chinei și a contribuit la eliberarea britanicilor deținuți în Iran.

În anul 2017, Liz Truss a fost numită secretar-șef al Trezoreriei, fiind retrogradată de Theresa May după o perioadă dificilă ca secretar al justiției.

Liz Truss, "Regina Instagram"

Pe vremea când lucra la Trezoreria Angliei, Lizz Truss și-a revitalizat imaginea, în special cu ajutorul rețelelor de socializare.

"Acolo a descoperit rețelele de socializare. A găsit un spațiu pentru a cultiva cine este. E amuzantă, e destul de bună cu jocurile de cuvinte, are un ochi pentru a se asigura că o imagine arată bine", spun experții consultați de Sky News.

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de Liz Truss (@elizabeth.truss.mp)

Potrivit acestora, statutul de „regina Instagram” pe care și l-a câștigat Lizz Truss i-a accentuat profilul în cabinet. „Este foarte clar că are acest ochi politic foarte ager pentru politicile pe care vrea să le promoveze pe rețelele de socializare”. 

Ultimul discurs al lui Boris Johnson ca premier al Marii Britanii

În ultimul discurs ținut ca premier al Marii Britanii, Boris Johnson a spus că politicile sale au oferit țării puterea economică pentru a-i ajuta pe oameni să înfrunte criza energetică.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si