De sărbătoarea Crăciunului sunt legate cele mai frumoase amintiri ale copilariei si cu toții îl așteptăm cu nerăbdare în seara de Ajun să ne pună codouri sub bradul împodobit.

Cine este, de fapt, Moș Crăciun?

În 1860, cotidianul Harper's Illustrated Weekly a publicat pentru prima dată un desen cu Moș Crăciun, îmbrăcat într-un costum roșu ornat cu nasturi negri și cu o curea din piele.

Astfel, timp de aproape 30 de ani, Thomas Nast, desenator și caricaturist al ziarului, a ilustrat prin sute de desene toate aspectele legendei și a dat mitului principalele sale caracteristici vizuale.  Nast este și cel care a promovat în 1885 ideea că reședința lui Moș Crăciun se află la Polul Nord. Acest lucru a fost preluat anul următor de scriitorul George P. Webster.  Desenatorul Haddon Sundblom i-a conturat o burtă durdulie, un zâmbet molipsitor, un costum roșu și o atitudine tolerantă. Imaginea lui Moș Crăciun se folosește și în zilele noastre în campaniile publicitare realizate cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

De asemenea, legenda spune că Moș Crăciun este ajutat de spiridușii săi la pregătirea cadourilor în atelierul Moșului. Moșul împarte cadourile cu ajutorul unei sănii zburătoare, ce este trasă de reni, copiilor cuminţi sau cei care cred că moșul e un spirit care colindă pământul, cu sania trasă de reni, pentru a lăsa sub brad cadouri pentru toți copiii.

Cine este Moș Crăciun și de ce vine pe ascuns să ne aducă daruri

Cine este Moș Crăciun și de ce vine pe ascuns să ne aducă daruri

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Tradiții și obiceiuri de Crăciun. Ce se face și nu se face în ziua Nașterii Domnului

Cine este Moș Crăciun în tradiția românească?

În tradiţiile creștine, Moș Crăciun este prezentat diferit. În secolul al XIX-lea, unele îl prezenta ca "un om bătrân" sau "păstor bătrân cu barbă albă", considerat și "vecinul lui Moş Ajun", sau "fratele mai mic al lui Moş Ajun", "un sfânt" etc.

Însă, cel mai frecvent se crede că este "gazda unde s-a născut Hristos". 

Una dintre legendele lui Moș Căciun spune că Maica Domnului, fiind cuprinsă de durerile nașterii, i-a cerut adăpost lui Moș Ajun. Însă, acesta i-a spus că este sărac și a refuzat-o, dar a trimis-o la fratele lui mai mic și mai bogat, Moș Crăciun.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Cine este Moș Crăciun și de ce vine pe ascuns să ne aducă daruri

Cine este Moș Crăciun și de ce vine pe ascuns să ne aducă daruri

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Câte zile mai sunt până la Crăciun? Pe urmele lui Moş Crăciun: Google a lansat Santa Tracker

Când ajunge la casa lui Crăciun, Maica Domnului o găsește pe soția acestuia, Crăciuneasa și îi cere acesteia adăpost. Crăciuneasa nu a stat mult pe gânduri, însă știindu-și soţul rău și necredincios, nu o primește în casă și o trimite să nască în grajdul vitelor.

Mai apoi, fără să-i spună soțului ei, Crăciuneasa o ajută pe Maica Domnului să-L nască pe Pruncul Iisus. Dar când Moș Crăciun aflat de faptele soției sale, acesta o pedepsește și îi taie mâinile. Printr-o minune, Maica Domnului o vindecă și îi lipește mâinile la loc.

Însă, văzând această minune și aflând că în grajdul sau S-a născut Domnul Iisus, Moș Crăciun se căiește și îi cere iertare lui Dumnezeu, devenind astfel „primul creștin”.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Se spune că Moș Crăciun s-a căit atât de mult, încât a doua zi și-a împărțit întreaga avere copiilor sărmani. Astfel, de atunci, în fiecare an, în Ajunul Nașterii Domnului, Moș Crăciun vine cu sania trasă de reni, intră pe horn și pune sub brad darurile mult așteptate de copii.

Citeste si: Mesaje de Crăciun 2021. Cele mai frumoase urări pe care să le trimiți celor dragi cu ocazia sărbătorilor de iarnă

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si