Cine este Olaf Scholz, noul cancelar al Germaniei care îi va lua locul Angelei Merkel
Olaf Scholz este noul cancelar al Germaniei, cel care va prelua frâiele puterii unei țări, care până acum era sub tutela Angelei Merkel. De-a lungul timpului Germania a devenit o țară foarte puternică din punct de vedere economic, dar și un model de democrație pentru alte țări.
Author: Alina Raducu marți 07 decembrie 2021 , 12:20
În ultimii patru an, Scholz a căpătat o experiență politică vastă, deoarece a fost ministru de Finanțe și vice-cancelar în cabinetul lui Merkel.
Olaf Scholz, noul cancelar al Germaniei. Ce funcții a deținut acesta în trecut?
Olaf Scholz s-a făcut remarcat în toți acești ani, mai ales prin adoptarea de politici monetare relaxate în perioada pandemiei, implementarea unui plan intern de redresare economică în valoare de 130 de miliarde de euro, dar și promovarea planului de redresare al Uniunii Europene în valoare de 750 de miliarde de euro.
De asemena, Scholz își dorește ca Germania să limiteze cheltuielile deficitare în 2023 și se opune relaxării regulilor fiscale ale Uniunii Europene, proiect susținut de Italia și Franța.
Însă, înainte de a deveni membru al coaliției de guvernare, Scholz a fost primarul Hamburgului, moment în care a susținut extinderea orașului prin implementarea mai multor proiecte imobiliare.
Scholz speră că experiența de primar îl va ajuta să adopte un program de construire a mai multor locuințe la nivelul Germaniei pentru a face față cererii de pe piață și a opri creșterea prețurilor la chirie.
Olaf Scholz conduce guvernul german din postura de cancelar, care are în premieră un număr egal de femei și bărbați
„Egalitatea este importantă pentru mine și de aceea din 16 miniștri vor fi opt bărbați și opt femei”, a
declarat Scholz, care se descrie drept „feminist”.
Totodată, Olaf Scholz a dezvăluit componența viitorului său Guvern de coaliție miercuri, pe 24 noiembrie. Astfel, pe lângă social-democrați, la guvernarea țării au intrat, de asemenea, Partidul Verzilor și Partidul Liber Democrat (FDP).
Astfel, contextul guvernării sale este unul diferit față de cabinetul format în perioada Angelei Merkel. Scholz se va confrunta încă de la începutul guvernării sale cu mai multe crize pe plan intern și extern, care vor testa stabilitatea noii coaliții de guvernare.
În afară de criza sanitară, noul cabinet al lui Schol z se va confrunta pe plan extern cu amenințarea impusă de Rusia la adresa Ucrainei și de criza migranților de la granița beloruso-polonă.
În noul program de guvernare propus de Olaf Scholz se numără o serie de măsuri sociale şi ecologice, acestea fiind principalele obiective:
salariul minim va fi majorat la 12 euro pe oră, iar cetăţenii germani vor avea drept de vot începând de la vârsta de 16 ani;
pensiile nu vor fi diminuate şi nu va fi crescută vârsta de pensionare;
vor fi construite 400.000
de locuinţe anual, iar preţurile chiriilor vor rămâne plafonate;
Germania va face investiţii masive în dezvoltarea sistemelor de energii regenerabile, inclusiv în hidrogen; până în anul 2030, Germania trebuie să reuşească asigurarea a 80% din necesarul de electricitate din energii ecologice;
Germania va face investiţii în tranziţia digitală, inclusiv pentru sistemul de învăţământ;
salariile personalului din centrele de asistenţă medicală vor fi majorate;
va fi creat un nou sistem decizional pentru gestionarea crizei pandemiei.
Angela Merkel se retrage din politică după 16 ani la conducerea economiei de vârf a Europei.