Dovezile abuzului și torturii pe scară largă practicate de pastorul TB Joshua, fondatorul uneia dintre cele mai mari biserici creștine evanghelice din lume au fost descoperite de jurnaliștii BBC.

Citește și: VIDEO- Un preot a lovit un pieton și a fugit de la locul accidentului

Zeci de foști membri ai Bisericii Sinagoga tuturor Națiunilor- inclusiv cinci britanici- au dezvăluit atrocitățile, inclusiv violul și avorturi forțate, comise de răposatul TB Joshua din Nigeria.

Acuzațiile de tortură și abuz într-un complex secret din Lagos se întind pe o perioadă de aproape 20 de ani.

Sinagoga Biserica Tuturor Națiunilor nu a răspuns la acuzațiile aduse de BBC, dar a spus că afirmațiile anterioare au fost nefondate.

Cine a fost pastorul TB Joshua

Pastorul TB Joshua, care a murit în 2021, a fost un predicator și tele-evanghelist carismatic și de mare succes, care a avut un număr mare de discipoli la nivel global.

T. B. Joshua a scris că a primit misiunea divină în 1987, într-o viziune cerească în cadrul căreia a primit „ungere divină” și un legământ de la Dumnezeu pentru a-și începe lucrarea.

Biserica a început cu un grup restrâns de 8 membri, dar de atunci a devenit una dintre cele mai influente biserici din Nigeria, atrăgând peste 50.000 de oameni la slujbele săptămânale transmise de la sediul din Ikotun-Egbe, Lagos.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Biserica este cunoscută în special pentru numărul mare de vizitatori străini pe care îi atrage anual.

Potrivit The Guardian, sunt „aproximativ două milioane de turiști locali și din afara țării” ai bisericii africane.

Sinagoga Biserica Tuturor Națiunilor

Sinagoga Biserica Tuturor Națiunilor, condusă de TB Joshua

[Sursa foto: Twitter]

TB Joshua, fondatorul bisericii și pastorul principal a murit pe neașteptate în 5 iunie 2021. Începând cu 2024, biserica este condusă de soția lui Iosua, Evelyn.

Ce a descoperit BBC despre practicile din secta TB Joshua 

Concluziile BBC pe parcursul unei investigații de doi ani includ: zeci de relatări ale martorilor oculari care au vorbit despre violența fizică sau tortura efectuată de Joshua, inclusiv cazuri de abuz asupra copiilor și oameni biciuiți și înlănțuiți.

Numeroase femei spun că au fost agresate sexual de către Joshua, mai multe dintre ele susținând că au fost violate în mod repetat ani de zile în interiorul complexului din Lagos.

Ar fi avut loc multiple avorturi forțate în interiorul bisericii în urma presupuselor violuri comise de TB Joshua, inclusiv o femeie care spune că a avut cinci astfel de sarcini întrerupte.

Jurnaliștii au obținut mai multe relatări de primă mână care detaliază modul în care Iosua și-a falsificat „vindecările miracole”, care au fost difuzate pentru milioane de oameni din întreaga lume.

Mărturia unei discipole din "iad"

Una dintre victime, o britanică, pe nume Rae, avea 21 de ani când și-a abandonat diploma de la Universitatea Brighton în 2002 și a fost recrutată în biserica lui Joshua.

Ea și-a petrecut următorii 12 ani ca unul dintre „discipolii” lui Joshua în interiorul complexului său de beton asemănător labirintului din Lagos.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

„Toți credeam că suntem în rai, dar eram în iad, iar în iad se întâmplă lucruri groaznice”, a spus ea pentru BBC.

Rae spune că a fost agresată sexual de Joshua și supusă unei forme de izolare timp de doi ani. Abuzul a fost atât de grav încât ea spune că a încercat să se sinucidă de mai multe ori în interiorul complexului.

Sinagoga Biserica Tuturor Națiunilor (prescurtare SCOAN) are o mulțime de urmăritori la nivel mondial, utilizând un canal TV creștin numit Emmanuel TV și rețele de socializare cu milioane de urmăritori.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si