Direcția Națională Anticorupție a transmis, într-un comunicat de presă, că Paul Petrof, directorul Direcției Regionale Vamale București, a fost reținut pentru comiterea infracțiunilor de:
- favorizarea făptuitorului,
- folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații,
- luare de mită. 

Citește și: VIDEO- Mai mult de jumătate din angajații din Vama Nădlac 2 au fost ridicați de mascați, în cadrul unei acțiuni anticorupție

Cu doar o zi mai devreme, într-o acțiune mamut a Direcției anticorupție, mascații au ridicat peste 70% din angajații care lucrează în Vama Nădlac 2.

De ce este acuzat Paul Petrof, șeful Vamei București

Procurorii DNA au precizat care sunt faptele care l-ar incrimina pe Paul Petrof și pe ceilalți funcționari de la Vama București.

În cursul zilei de 10 ianuarie 2024, în scopul îngreunării cercetărilor ce se desfășurau într-un dosar penal, inculpații Petrof Paul și Stamatescu Răzvan-Cosmin i-ar fi prezentat unui om de afaceri conținutul unei ordonanțe emise de ofițerii de poliție din cadrul I.G.P.R.- Direcția de Investigare a Criminalității Economice, prin care erau solicitate diverse înscrisuri în legătură cu unele societăți controlate de persoana respectivă.

În perioada 2021-2023, inculpatul Stamatescu Răzvan-Cosmin ar fi acceptat de la un alt om de afaceri promisiunea remiterii unei sume de 10.000 de USD și ar fi primit mai multe foloase necuvenite pentru a-și trafica presupusa influență pe care ar fi lăsat să se creadă că ar avea-o asupra unor polițiști de frontieră și că-i va determina pe aceștia să nu își îndeplinească atribuțiile de serviciu în legătură cu realizarea unor controale asupra unor transporturi

de mărfuri contrafăcute, de care era interesată persoana respectivă.

În aceeași perioadă, inculpatul Petrof Paul ar fi pretins de la un om de afaceri plata unui avans în sumă de 50.000 euro pentru achiziția unui apartament și alte foloase necuvenite, în schimbul „ajutorului” oferit acestuia din urmă în legătură cu obținerea unor autorizații.

DNA mai precizează că în cursul anului 2023, în contextul efectuării unor controale, funcționarii vamali Cernat Alexandru, Marin Marius, Teianu Nicolae-Ștefan, Vulcan Marian-Vladimir și Gheorghe Demetrius ar fi pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri care-și desfășurau activitatea în mai multe

centre comerciale situate pe raza municipiului București și a județului Ilfov foloase necuvenite constând în sumele totale de 60.600 lei, 11.500 USD, 600 euro, 408 perechi (51 baxuri) de ghete sport și 1.000 parfumuri contrafăcute.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Oamenii dintr-un sat au fost șocați când au văzut că un munte de gunoaie le bloca singurul drum de acces în localitate- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Banii respectivi ar fi fost pretinși și primiți de cei cinci inculpați în scopul omisiunii întocmirii unei sesizări penale cu privire la problemele constatate și implicit al finalizării controalelor într-un mod care să fie favorabil oamenilor de afaceri.  

Acuzații grave făcute de DNA

Alexandru Cernat, Nicolae Ștefan Teianu și Marian Vulcan, funcționari în cadrul Autorității Vamale Române și în cadrul Direcției Regionale Vamale București, au fost reținuți pentru luare de mită în formă continuată.

Răzvan-Cosmin Stamatescu, șef birou în cadrul Autorității Vamale Române, a fost reținut pentru infracțiunile de favorizarea făptuitorului, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și trafic de influență, în formă continuată.

O a șasea persoană a fost reținută pentru complicitate la luare de mită.

Paul Petrof, alături de ceilalți funcționari reținuți, propuși spre arestare 30 de zile

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, transmite DNA.

La data de 14 februarie 2024, inculpații Cernat Alexandru, Teianu Nicolae-Ștefan, Vulcan Marian-Vladimir, Stamatescu Răzvan-Cosmin și Petrof Paul urmează să fie prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Cine este Paul Petrof, șeful Vamei București

Numele lui Paul Petrof mai apare într-un dosar DNA din urmă cu 7 ani.

Astfel, procurorii anticorupție au dispus în 2017 efectuarea în urmăririi penale față de suspectul PETROF PAUL, la data faptelor director executiv al Direcției Regionale Vamale București, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- favorizarea făptuitorului,
- instigare la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

La momentul respectiv, DNA scria că "în intervalul decembrie 2015-aprilie 2016, inculpatul Ciupitu Marin și suspectul Petrof Paul, au pus la cale o strategie infracțională prin care au urmărit constituirea, în mod fraudulos, a unor documente vamale ce urmau a fi utilizate ulterior de către cei doi administratori, în cadrul proceselor civile aflate în curs". Detalii despre dosar aici.

Citeste si: Ce trebuie să facă angajații de la privat pentru a intra în posesia voucherelor de vacanță în 2025? Este vorba de o valoarea maximă de 24.300 de lei- kfetele.ro

Citeste si: Benfica- Barcelona! Raphinha reacţionează dur după ce a fost înjurat de jucătorii echipei adversare: "Ştiu că nu ar trebui să fac asta, dar am răspuns insultelor"- radioimpuls.ro

Citeste si: Concedieri masive în România. Ce companii au anunțat disponibilizări în următoarea perioadă: Mii de angajați rămân fără loc de muncă- antena3.ro

Paul Petrof a continuat să-și desfășoare activitatea în Vamă în diverse posturi de conducere, însă nu are publicat niciun CV.

Potrivit Hotnews, în 2019 el a fost transferat pentru 6 luni la Vama Constanța Sud Agigea, printr-un ordin ANAF (la acea vreme, Vama era parte din ANAF).

Ce avere are Paul Petrof

Potrivit celei mai recente declarații de avere, din iunie 2023, directorul Direcției Regionale Vamale București, Paul Petrof, deține, împreună cu soția sa, patru terenuri, trei apartamente și o casă.

Șeful Vămii București are și un credit de 110.000 de lei, scadent în anul 2025.

Pentru anul 2022, Paul Petrof a declarat venituri de 28.063 de lei de la Direcția Generală a Finanțelor Publice Ploiești și încă 86.567 de lei ca șef al Vămii București.

În total, veniturile acestuia pentru anul 2022 au însumat 114.630 de lei.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si