Medicii au declarat faptul că acest virus mutant se transmite deja în comunitate şi este mult mai rezistent în faţa anticorpilor dobândiţi prin boală sau prin vaccin.

Cine este pacientul zero, depistat cu tulpina E484K

Pacientul zero, o femeia în vârstă de 65 de ani a ajuns la Spitalul din Suceava cu simptome COVID. După ce au testat-o, medicii au diagnosticat-o cu o formă medie a bolii.

În urma secvenţierilor au descoperit că pacienta este infectată cu noua variantă de coronavirus considerată şi cea mai periculoasă de până acum: tulpina britanică a virusului ce a suferit o mutaţie.

Citeste si: Lupta împotriva Sars-Cov-2 continuă. Alte 55.000 de persoane s-au vaccinat împotriva virusului

Se pare că femeia nu a călătorit în străinătate în ultima vreme şi nici nu a intrat în contact cu vreo persoană care să fi fost în Marea Britanie. Asta înseamnă, spun specialiştii, că vorbim deja de transmitere comunitară în România cu această mutaţie a tulpinii britanice.

Descoperirea noii tulpini în Suceava[Sursa foto: PixaBay]

Noua mutație a coronavirusului, mult mai rezistentă la vaccin

Specialiștii spun că mutaţia este mai rezistentă în faţa răspunsului imunitar, implicit la vaccin.

”Există o îngrijorare pentru că odată ce această variantă ar reuşi să se răspândească pe o scară mai largă, deocadmată nu este cazul, dar dacă s-ar răspândi, atunci este posibil ca eficienţa vaccinului spre exemplu cum a fost în Israel la 95% după 6 milioane de vaccinări să ajungă la 90-85%”, a spus prorectorul Universității din Suceava, pe nume Mihai Dimian.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citeste si: Vaxzevria, numele nou pentru vaccinul COVID-19 AstraZeneca. Ce scrie in prospectul serului

Ministrul Sănătății a alertat românii cu privire la modul în care se răspândește la momentul actual infecția cu coronavirus.

”Avem un nou val de răspândire al virusului, accelerat de o nouă tulpină. De asemenea, mai agresivă şi mai contagioasă. Avem secţii de terapie intensivă pline în toată ţara, avem unităţi de primiri urgenţe pline şi avem personal medical epuizat”, a declarat Ministrul Vlad Voiculescu

Totodată, Direcţia de Sănătate Publică a început o anchetă epidemiologică la Suceava pentru a vedea cum s-a infectat femeia de 65 de ani şi cu cine a intrat în contact.

Mutaţia E484K poate să apară la oricare dintre tulpinile descoperite până acum. A fost găsită mai întâi la tulpina sud-africană, iar apoi şi la tulpina britanică, de altfel tot mai răspândită la noi în ţară.

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si